שלום, בחיפושיי הרבים באינטרנט וגם בהתייעצויות לא קיבלתי שום תשובה חד משמעית.
אני עובדת כמלצרית. בסוף כל יום
המעסיק שלי סופר את קופת הטיפים ומחשב את השכר היומי לפי סך השעות.. במילים אחרות- משלם את המשכורת מהטיפים. ההסכם מול המעסיק הוא שהטיפים יהיו המשכורת אלא אם כן לא עברתי את השכר של 25 ש"ח
לשעה ואז הוא משלים לי את זה בתלוש. כמו כן תשלום
יומי בסך 15 שח עבור
נסיעות (שאם הטיפים מכסים אז הוא לא משלים בתלוש). וחיוב בסך 14 ש"ח אם אני אוכלת.
בתלוש כתוב שאני עובדת שעתית והשכר שלי הוא 25 ש"ח לשעה.
לרוב, הטיפים מכסים את המינימום, לא תמיד גם את הנסיעות.
לפיכך, התלוש לא משקף את השכר האמתי שאני מקבלת.
מצד אחד, יוצא שאני כאילו לא משלמת מסים (כאשר אין לי צק עם התלוש, הוא מחשיב את הטיפים שקיבלנו כמקדמה ואז אם יש הפרש בין מה שצריך לפי 25 שח לשעה לבין מה שקיבלתי בפועל אם הוא לרעתי אז אני מקבלת צק ואם לטובתי זה יוצא שכאילו המעביד ספג את המסים וביטוח לאומי שמשולמי מהמשכורת שלי), והמעסיק לא באמת הוציא את הכסף ששהוא דיווח ששילם לי מקופת העסק (כי אם מקופת הטיפים שאותה לא "מדפיסים בקופה" למס הכנסה).
מצד שני, ייתכן והזכויות שלי נגרעות בעקבות כך- למשל אם אפוטר גובה הפיצויים יהיה לפי
תלוש השכר ולא לפי מה שקיבלתי בפועל ואותו דבר לגבי קופת
פנסיה ונקודות
ביטוח לאומי (אין לי מושג מה החלק האחרון אומר).
האם
שכר בצורה כזו זה חוקי? הרי על פניו אני כן מקבלת את התנאים שמגיעים לי לפי חוק המינימום- השכר מעל מינימום ואני "מקבלת" תשלום עבור נסיעות (בפועל יוצא שהנסיעות לא משולמות כי בדר"כ זה ההפרש לתשלום אבל הם משלמים את ההורדות של מסים בתלוש).
אם זה חוקי, האם זה משתלם לי להמשיך לעבוד בצורה כזו? (ז"א שלא פוגע או גורע מהזכויות/חובות שמתפספות בגלל פער בין השכר המשולם בפועל במעטפת התשלום היומית לבין השכר שכתוב בתלוש המשכורת)- או במילים אחרות, מה ההשלכות שלי לעתיד כאשר השכר משולם ככה.
נראה לי מיותר לציין שהמעסיק לא מוכן לשנות את אופן התשלום, אם לא טוב לי אני מוזמנת למצוא עבודה אחרת.
אני גרה באזור הדרום וקשה למצוא עבודות שהן לא מכירות סלולר והשכר בהן הוא מעל מינימום, לכן אני עובדת בעבודה הזו כי הממוצע שלי בדר"כ עומד על לפחות 25 שח לשעה וכן תשלום עבור עבודה
בשבת 150% מגדיל לי משמעותית את המשכורת. עם זאת, אני מרגישה שאין לי תנאים סוציאלים אמיתיים ואנושיים כמו
הפסקות מסודרות (אם בכלל), העבודה היא מאוד קשה פיזית וכואב לי כל הגוף, אבל אני לא יכולה לשבת לנוח כי יש עבודה אינטנסיבית. ולשלם עבור אוכל כשאני עובדת במסעדה ולצאת לאכול רק אחרי המשמרת זה קשה.
אשמח להבין באופן סופי אם לעבוד ככה זה חוקי וגם אם זה לא פוגע בי בעתיד. אני בת 28 ואמא שלי כל הזמן אומרת שאני כבר צריכה לחשוב על
הפנסיה ;)
תודה מראש