{if 0} {/if}

מימוש מלא של הזכויות שלך לפני ובמהלך שימוע לפני פיטורים! עורכי הדין שלנו מסבירים את כל מה שחשוב לדעת על מנת להגיע מוכנ/ה לשימוע...
הכנה לשימוע לפני פיטורים: כל מה שחשוב לך לדעת לפני השימוע!
×
x

כלים לחיפוש עבודה

הכנה לשימוע לפני פיטורים

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews
Hebrew

נתחיל מהשורה התחתונה ונסביר בצורה ברורה כי חשוב מאד להגיע לשימוע שלפני פיטורים מוכנים. השימוע הנו זכות חשובה לצורך הגנה על זכויות המועסקים בפני מעסיקים הפועלים מתוך מניעים פסולים ובשרירות לב.

לפי פסיקת בית הדין הארצי לעבודה, כל עובד/ת שעומד/ת בפני פיטורים זכאי לזכות השימוע והדברים נכונים הן לגבי עובדות ועובדים במגזר הפרטי והם במגזר הציבורי.

במסגרת הליך השימוע, חלה על המעסיק החובה לפרט בפני העובד מראש את כל הסיבות שבגינן הוא שוקל לפטרו, לתת לו הזדמנות הוגנת וסבירה להתכונן ולהיערך לשימוע, לאפשר לו להגיב לטענות המעסיק במהלך השימוע, ובעיקר להקשיב לו בפתיחות, הגינות, תום לב, ובנפש חפצה, וזאת בשונה ממצב שבו הוא כבר למעשה החליט לפטר את העובד בכל מקרה ויהי מה.

אין ספק ואין חולק שמעמד השימוע הנו מעמד מאד מלחיץ ולא נעים מטיבו, שאף עובד אינו שש להיקלע אליו. עם זאת, ניתן ומומלץ להגיע לשימוע תחת ייצוג של עורך דין מומחה בתחום ובכל מקרה, חשוב להתכונן ולהיערך לקראתו כדי למקסם ככל הניתן את סיכוייו של העובד לשכנע את המעסיק שלא לפטרו, וזאת באמצעות עשרת הכללים הבאים.

מועד השימוע

מועד עריכת ישיבת השימוע נקבע על ידי המעסיק וצריך להיות מצויין במכתב הזימון לשימוע.

בכל מקרה, מועד השימוע צריך להיקבע באופן שיתן לעובד זמן סביר להתכונן לשימוע, לבדוק את טענות המעסיק ולהתייעץ עם עורך דין. לפיכך, אם מועד השימוע נקבע באופן לא סביר, למשל מהיום למחר, כפי שקורה לא פעם למרבה הצער, זכותו של העובד לבקש לדחות את השימוע למועד מאוחר יותר.

במקרה של קביעת שימוע בטווח מיידי וסירוב לבקשת העובד לדחות את המועד, עלול להיתפס כפגם מהותי שעלול להוות עילה לתשלום פיצויים לעובד.

ישנם מקרים שבהם המעסיק מוגבל באפשרות שלו לפטר עובד לפי החוק, ובמקרה כזה על העובד ליידע אותו על כך עם קבלת הזימון לשימוע. לדוגמא, לפי חוק עבודת נשים, אסור לפטר נשים בהריון או נשים שעוברות טיפולי פוריות בעלות ותק של לפחות 6 חודשי עבודה ללא היתר מהממונה על החוק.

לפיכך, נשים בהריון או נשים שעוברות טיפולי פוריות ללא ידיעת המעסיק שלהן, צריכות ליידע אותו על כך בעת קבלת הזימון לשימוע על מנת שהוא יגיש בקשה לקבלת היתר לפיטוריהן בפני הממונה על חוק עבודת נשים.

בירור סיבת הפיטורים

בירור סיבת הפיטורים הנו מטבע הדברים סיבה בסיסית לעריכת שימוע.

עקרונית, גם סיבת הפיטורים צריכה להיות מפורטת באופן ספציפי במכתב הזימון לשימוע, כולל פירוט של דוגמאות ספציפיות להמחשתה. יתרה מכך, על המעסיק לפרט במכתב הזימון לשימוע את כל הסיבות שבגינן הוא שוקל לפטר את העובד.

מעסיק שלא עשה כך, לא יוכל להעלות טענות חדשות במהלך השימוע שלא צויינו במכתב הזימון מבלי לתת לעובד שהות נוספת להגיב להן.  

לפיכך, ככל שהמעסיק לא פירט את סיבת הפיטורים במכתב הזימון, יש לדרוש ממנו לפרט בכתב את סיבת הפיטורים בכלל, ולהקפיד שהדבר לא ייעשה על ידו באופן סתמי וכללי בפרט.

במקרים רבים המעסיקים נוהגים לציין את נימוקי הפיטורים באמצעות סיסמאות שבלוניות ושטחיות כגון "אי שביעות רצון", "אי התאמה", או "התקבלו תלונות מצד מנהלים / לקוחות". גם במקרים אלו יש לפנות למעסיק ולדרוש ממנו לפרט באופן מהותי את נימוקיו ולציין דוגמאות קונקרטיות ומוחשיות להם.

גיבוש תגובה לסיבת הפיטורים

אופן גיבוש תגובתו של העובד לסיבת פיטוריו נגזר כמובן מטיב הסיבה.

ישנן כל מיני סיבות לפיטורים, אולם ניתן לחלקן באופן כללי לסיבות שקשורות לעובד עצמו וסיבות שאינן קשורות אליו כי אם למקום העבודה שלו.   

סיבות שקשורות לעובד עצמו כוללות אי שביעות רצון מאופן תפקודו המקצועי ו/או התנהלותו, כגון עקב חוסר מקצועיות, יחסי אנוש לקויים, איחורים חוזרים ונשנים, היעדרויות מרובות ללא צידוק מהעבודה, בעיות משמעת, אי ציות להוראות הממונים מעליו ועוד.

בכל אחד מהמקרים האלו העובד רשאי לדרוש מהמעסיק לספק לו מידע מפורט וברור אודות הסיבה שעומדת מאחורי הרצון לפטרו.

לדוגמא, אם המעסיק טוען שהתקבלו תלונות של לקוחות לגבי העובד, יש לדרוש ממנו לפרט בכתב מה היה תוכן התלונה, מי בדיוק התלונן, מתי התקבלה התלונה וכולי.

ככל שמדובר בתלונות מוצדקות, אין טעם להכחיש אותן ומומלץ לקחת עליהן אחריות, אם כי באופן מידתי ולהסביר שהלקח נלמד ושאותן הטעויות לא יחזרו שוב. כלומר, נקודת המוצא צריכה להיות שלא כל טעות של עובד צריכה בהכרח להוביל לפיטוריו ובמיוחד כשמדובר בטעויות שהנזק שנגרם בגינן הנו הפיך.

סיבות שקשורות למקום העבודה של העובד כוללות פיטורי צמצום עקב קשיים כלכליים, פיטורי התייעלות, שינויים ארגוניים, מיזוג, חילופי בעלים בחברה המעסיקה, פירוק שותפות ועוד.

במקרים אלו מומלץ לעובד להדגיש את החיוניות שלו למעסיק ואת הנזק שייגרם למעסיק במידה שהוא יפוטר. לשם כך עליו להדגיש את כישוריו, ניסיונו, מומחיותו, הוותק שלו, ייחודו האישי והמקצועי ואת התועלת הרבה שהוא מניב למעסיק.

במילים אחרות, על העובד להסביר למעסיק למה הכי פחות כדאי לו לפטר דווקא אותו. עם זאת יודגש כי על העובד להציג את יתרונותיו ביחס לייתר העובדים באופן כללי ולהימנע מלנקוב בשם ספציפי של עובד אחר שכדאי לפטר במקומו, מאחר שטענה כזו עלולה להציג אותו באופן שלילי ולא מתחשב.

בנוסף, העובד יכול להציג פתרונות חילופיים לפיטוריו, כגון הפחתת שכר זמנית או קבועה, הפחתת היקף משרה (זמנית או קבועה), ויתור על הטבות כגון משכורת 13, רכב חברה, מעבר לתפקיד אחר / מחלקה אחרת, הרחבת סמכויות וכדומה.

כתיבת טענות העובד לשימוע

מכיוון שמעמד השימוע הנו מעמד מלחיץ ומאד לא נעים מטבעו, אין זה מפתיע שעובדים רבים נכנסים ל"בלק אאוט" במהלך השימוע ועקב כך מתקשים או שוכחים לפרט את כל הטענות שהם הכינו מראש לקראת השימוע.

כדי להימנע ממצבים כאלו, מומלץ לכתוב את טענות התגובה באופן מסודר, מפורט ומנומק, ולהגיע עם רשימת טענות מסודרת לשימוע. רצוי מאד גם לעשות חזרות, לקרוא ולשנן את הדברים ולחשוב עליהם, לרבות בפני אדם אחר שיגיב להן וישמיע את ביקורתו, לתקן, לעדן ולחדד אותן לפי הצורך.

הבמה שתקבל במהלך השימוע הנה חד פעמית ורצוי בהחלט להגיע אליה עם מסרים חכמים, ברורים ורהוטים.

התמודדות עם טענות חדשות שהועלו בשימוע

ככל שהמעסיק העלה במהלך השימוע טענות חדשות, שלא פורטו על ידו קודם לכן במכתב הזימון לשימוע, כך שנבצר מהעובד לבדוק אותן ולהתכונן אליהן, זכאי העובד לבקש להגיב עליהן לאחר מכן, בין באמצעות מסירת תגובה בכתב ובין באמצעות עריכת שימוע נוסף בעל פה.

אם שמת לב, במהלך השימוע, כי המעסיק מעלה טיעונים שלא פורטו במסגרת הזימון לשימוע, אין סיבה לשתוק וחשוב להסביר למעסיק בצורה ברורה כי זאת הפעם הראשונה שהדברים מועלים ואתה רוצה להבין את משמעותם, לחשוב עליהם ולהגיב במועד מאוחר יותר.

מן הראוי ורק הגיוני שהמעסיק יעתר לבקשתך, כך גם לפי פסיקה ענפה של בית הדין לעבודה בנושא זה.

בקשת קבלת מסמכים מתיקו האישי של העובד

בעיקר בארגונים גדולים אך גם בחברות הייטק קטנות יותר, נהוג לעיתים שלכל עובד יש תיק אישי שכולל מסמכים שונים לגביו, לרבות מסמכים שונים שיכולים להצביע על (אי) שביעות הרצון ממנו, כגון טפסי משוב, הערכות עובד תקופתיות, מכתבי תלונה או מכתבי הוקרה ועוד.

לפיכך, מומלץ לעובד לבקש מהמעסיק למסור לו את כל המסמכים המלאים מתיקו האישי עוד לפני השימוע, כדי ללמוד את תוכנם, להכיר אותם, לנסח תגובה הולמת ולהגיע מוכן למועד השימוע המתוכנן.

כאשר מדובר במסמכים שליליים אודותיו, יוכל העובד לחשוב ולדעת כיצד להתמודד עמם ומה להשיב לגביהם. כאשר מדובר במסמכים חיוביים, יוכל העובד להיעזר בהם בכדי לתמוך בטענותיו.

בכל מקרה, המסמכים המופיעים בתיק האישי עשויים לסייע לעובד וחשוב להכיר אותם לפני השימוע ולא להיתקל בהם לראשונה במהלכו.

בדיקת תכתובות במיילים ובוואטסאפ

כידוע, חלק ניכר מהתקשורת במקום העבודה מתבצע כיום באמצעות דואר אלקטרוני ובאמצעות וואטסאפ. לפיכך, מומלץ לסרוק את כל המיילים ומסרוני הוואטסאפ של העובד שקשורים למקום עבודתו כדי לבדוק האם ניתן לדלות מהם מידע שיכול לעזור לו במהלך השימוע.

שימו לב שניתן לאתר מידע חשוב גם בהתכתבויות בדוא"ל האישי של העובד וגם בתבית הדוא"ל העסקית, המשמשת לצרכי עבודה. מער לכך, ניתן לאתר מידע חשוב בהתכתבויות ווטסאפ עם חברים לעבודה, מנהלים, בעלים, לקוחות וספקים.

מידע זה, ככל שיעלה, עשוי לשמש את העובד במהלך השימוע ואל מול טענות המעסיק כלפיו, וניתן לעשות בו שימוש מושכל.

תיעוד השימוע

חשוב מאד להיערך מראש לתיעוד השימוע, מאחר שתיעוד השימוע מהווה כלי ראייתי ראשון במעלה לבדיקת תקינות השימוע, לרבות על ידי בית הדין לעבודה.

ניתן לתעד את השימוע באמצעות פרוטוקול בכתב או על ידי הקלטתו ועל כן יש לברר מראש כיצד הוא יתועד.

כאשר מדובר ברישום פרוטוקול, יש להקפיד שהרישום ייעשה באופן שמשקף נאמנה את הדברים שנאמרו ונעשו במהלך בשימוע ובצורה מדוייקת ומלאה. מאחר שבדרך כלל הרישום נעשה על ידי אדם כלשהו מטעם המעסיק, אזי חשוב במקרים אלו להקפיד על כך שבעתיים.

ליתר ביטחון, מומלץ מבחינה ראייתית להקליט את הליך השימוע גם כאשר היא מתועדת באמצעות פרוטוקול ולהיערך לשם כך עם מכשיר הקלטה או אפליקציה אמינה להקלטות בטלפון שלך.

עם זאת יובהר כי בעוד שבמגזר הפרטי מותר להקליט בסתר את שיחת השימוע ומבלי להודיע על כך לצד השני, אזי לפי הוראות התקש"יר, כאשר מדובר בשיחת שימוע שנערכת במסגרת שירות המדינה (או כל שיחה אחרת שנערכת בין העובד לעמיתיו, מנהליו, או כפיפיו), אסור להקליט אותה בסתר ומבלי להודיע על כך לצד השני, או מבלי לקבל את הסכמתו לכך, אלא אם לעובד המקליט היה בסיס סביר להניח שההקלטה מוצדקת משום שמתקיימת לגביה לפחות אחת מהנסיבות הבאות: לצורך חשיפת התנהגות פוגענית ביחסי עבודה, לצורך הגשת תלונה לפי סעיף 03.45 לתקש"יר בדבר טיפול בתלונות על התנהגות פוגענית ביחסי עבודה, או לצורך חשיפת עבירות או פגיעה בטוהר המידות.

זכות העובד לליווי במהלך השימוע

כל עובד זכאי להגיע בליווי אדם נוסף לשימוע שלו כגון עורך דין מייצג, נציג ועד העובדים, עובד אחר במקום העבודה או קרוב משפחה. לפיכך, במידת הצורך מומלץ לעובד להתארגן מראש בעניין זה כדי למצוא מלווה שיגיע עמו לשימוע, ויתמוך בו במהלכו.

שימו לב כי ועדי עובדים במקומות עבודה רבים מציעים לעובדים את האפשרות להתייעץ ולקבל סיוע לפני שימוע, ולכן חשוב לבדוק מול נציגות ועד העובדים את האפשרות.

התייעצות עם עורך דין

אנחנו ממליצים, כתמיד, לפנות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בדיני עבודה כדי להתכונן לשימוע ברצינות הראויה ובכלל זאת לדעת מהן הזכויות שעומדות לעובד במהלך השימוע, ולצורך גיבוש התגובה המתבקשת לטענות המעסיק באופן מבוסס ומשכנע ככל  שניתן.

חשוב לדעת כי כל עובד זכאי להיות מיוצג על ידי עורך דין במהלך השימוע. במקרה כזה, מצופה מהעובד להודיע על כך מראש למעסיק, כדי שגם המעסיק יוכל להגיע לשימוע עם עורך דין מטעמו, ככל שירצה בכך ולצורך קיום שימוע הוגן.

שימו לב כי מומלץ לפנות להתייעצוך עם עורך דין בכל מקרה בו קיים מצידך רצון לנסות ולשמר את מעמדך במקום העבודה או מתוך רצון לשפר את תנאי הפיטורים שלך. במקרים כאלה, ראוי לפנות לעורך הדין מיד עם קבלת הזימון לשימוע ובטרם מתן תגובה כלשהי למעסיק.

תגיעו מוכנים! זה יכול לשנות הכל.

אם מקום העבודה חשוב לך ואינך מרוצה מההחלטה האפשרית על הפסקת עבודתך, הרי שהליך השימוע נועד עבורך ומן הראוי להתכונן ולהגיע אליו עם אסטרטגיה ברורה ולאחר הכנה ותכנון קפדני, ההולם את המצב ועונה לטענות המעסיק כלפיך בצורה הטובה ביותר.

ניתן וראוי להתייעץ עם עורך דין, עם נציגות ועד העובדים ובמידת הצורך גם עם רואה חשבון וגורמי מקצוע אחרים. במהלך השימוע, המעסיק חייב לשמוע את טענותיו של העובד במלואן ולהגיב להן. לא אחת, מעל במת השימוע ניתן להוביל לשינוי בהחלטה לגבי הפיטורים ולשיפור עמדות מול המעסיק, שישקול שוב את האם לפטר אותך.

הכנה לשימוע חשובה והכרחית, בכל מקום שבו יש לך רצון להקפיד על זכויותיך ולנסות לשמר את מקום העבודה שלך.

עוד בנושא: שימוע למראית עין הנו עילה לפיצויים


עדכון אחרון: 22/05/2023 11:58   
תגיות בעמוד:   הפסקת עבודה    טיפים לעובדים   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!