{if 0} {/if}

התחתנת? רוצה לדעת כמה ימי חופשה מגיעים לך? האם מגיעים לך תגמולים, הטבות? כנסו לפרטים נוספים...
זכויות עובדים אחרי או לפני חתונה - מגיע לי חופשה לרגל הנישואין?
×
x

כלים לחיפוש עבודה

האם מגיעה לי חופשה לרגל נישואים?

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (46) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 46 reviews
Hebrew

האם לעובדת או עובדת מגיע חופשה לרגל נישואים ואם כן, כמה זמן לפני החתונה וכמה זמן אחריה? האם החופשה הנה על חשבון ימי החופשה המצטברים של העובד או על חשבון המעסיק?

חוקי העבודה ובעיקר חוק חופשה שנתית באים ומציעים פתרון לשאלות אלה ועל כך ההסבר שלפניך.

עובד שעתיד להינשא בקרוב, מודיע מראש על האירוע הצפוי למעסיקו ומבקש לאשר לו יום חופשה בתשלום בנוסף לימי החופשה להם הוא זכאי כחוק. לפי חוקי העבודה, אין חובה על המעסיק להיענות לבקשת העובד.

המעסיק יציע לעובד לקחת ימי חופשה לרגל נישואיו על חשבון ימי החופשה השנתיים שלו. זו הפרקטיקה המעוגנת בחוק.

ביוני 2009 נעשה ניסיון בכנסת להעביר תיקון לחוק חופשה שנתית על ידי הוספת סעיף הנוגע ישירות ליציאה לחופשה בתשלום לרגל נישואין. הצעת החוק הוגשה על ידי חבר הכנסת דוד אזולאי וקיבלה את הכינוי "הצעת חוק חופשה שנתית (תיקון –  חופשה לרגל נישואין) התשס"ט–2009".

הוצע להוסיף לסעיף 3 את התיקון הבא: "חופשה לרגל נישואין...מבלי לגרוע מהוראות סעיף 3 עובד זכאי לארבעה ימי חופשה בשבוע שבו מתקיימת חתונתו".

בדברי ההסבר להצעת החוק נטען כי עובדים הבאים בברית הנישואים אינם זכאים, לפי החוק הקיים, לימי חופשה מיוחדים בגין חתונתם.

לעומת זאת, מכיר החוק בתקופת אבל ומעניק ימי חופשה מיוחדים בתשלום לאבלים מדרגה משפחתית ראשונה.

במספר מקומות עבודה ישנם הסכמים קיבוציים המקנים לנישאים זכות להיעדר בתשלום, מעבר לימי החופשה הרגילים, אך הדבר לא מעוגן בחוק. אנשי שירות הקבע וכן סדירים בצה"ל רשאים לקחת 10 ימי חופשה בתשלום.

זוג הנישא זקוק לזמן התארגנות והתאקלמות לפני ואחרי החתונה.

על פי הצעת החוק ינתן לנישאים ארבעה ימי חופשה בשכר בימי השבוע בו חלה החתונה, זהו זמן מינימלי הנדרש להתארגנות והתאקלמות של בני הזוג.

הצעת חוק דומה הוגשה בכנסת השבע עשרה הקודמת על ידי אותו חבר כנסת ולא נכנסה עדיין לספר החוקים.

בחודש מאי 2013 הוגשה אותה הצעה לכנסת התשע עשרה על ידי ח"כ אזולאי וח"כ נוספים מסיעת ש"ס.

נותר להמתין לגזר דינו של בית המחוקקים. אולי ממנו תבוא הישועה והעובדים לא ידרשו כל פעם מחדש להיתלות בצווי הרחבה והסכמים קיבוציים.

לעומת זאת, אם מקום העבודה קשור בהסכם קיבוצי שהסדיר את הסוגיה הנדונה, מצבו של העובד טוב יותר.

הוא יוכל לצאת בראש שקט לחופשה בתשלום לרגל יום נישואיו ואפילו לכמה ימים לחופשה בתשלום לירח דבש. מספר הימים תלוי בענף התעסוקה ותוכן ההסכם הקיבוצי שעליו חתמו.

במקרים בהם ניתן צו הרחבה על ידי שר התמ"ת בעקבות הסכמים קיבוציים שנחתמו בענפים מסוימים ונמצא שיש מקום להחילם באמצעות צו הרחבה גם בענפים נוספים, זכאים העובדים לימי חופשה בתשלום לרגל נישואין וגם ההורים שלהם.

עד היום לא ניתן צו הרחבה כללי וגורף המתייחס קונקרטית ליציאה לחופשה בתשלום לרגל נישואין. עם זאת, ניתנו צווי הרחבה לפי חתך ענפי ובהם מענה לשאלה הנדונה.

>>> הפורום לדיני עבודה לשירותך! <<<

צו הרחבה לענף השמירה שניתן בשנת 2009 עוסק בסוגיה של יציאה לחופשה לרגל נישואין. יציאה של העובד וגם בני משפחתו. סעיף 14 לצו קובע כי כל עובד המועסק 6 חודשי עבודה ומעלה יהיה זכאי לחופשה בתשלום כדלקמן: לרגל נישואין 3 ימי חופשה. לרגל נישואי בנו / בתו - יום חופשה אחד.

למען הסר ספק הצו מדגיש כי ימי החופשה מהסיבות לעיל הם בנוסף על ימי החופשה בתשלום שלהם זכאי העובד לפי החוק.

אותה הנחיה בצו הרחבה לענף השמירה קיימת בצווי הרחבה לענפים נוספים. ההבדל הוא במספר הימים המאושרים לחופשה בתשלום לרגל נישואין.

כך למשל: בענף המלונאות, החקלאות, ההובלה, המסחר והשירותים, אולמות וגני אירועים, זכאי העובד ליציאה לחופשה של 3 ימים לרגל נישואיו. עובד שבנו או בתו נישאים זכאי ליום חופשה אחד בתשלום בענפים האמורים לעיל.

בענפי היהלומים, בניה ועבודות ציבוריות, במתכת חשמל ואלקטרוניקה ומוסכים, העובד זכאי ליומיים חופשה ואילו עובד שבנו / בתו נישאים זכאי ליום אחד. בענף שירותי כוח אדם זכאי עובד ליום חופשה אחד לרגל נישואיו ועובד שבנו / בתו נישאים זכאי גם הוא ליום אחד חופשה בתשלום.

עובד הוראה במשרד החינוך שמסיבות שונות אינו יכול לקבוע את מועד הנישואין בימי החופש, זכאי לחופשה של 6 ימי עבודה, מהם 2 בשכר ו-4 לא בשכר.

במקומות עבודה שאינם מחויבים להסכמים קיבוציים אלא להתקשרות על בסיס חוזים אישיים, אפשר להסדיר מראש ובהסכמת המעסיק את היציאה לחופשה בתשלום לרגל נישואין.

בסך הכול, מדובר במרבית המקרים באירוע חד פעמי שקורה עם עובדים צעירים יחסית והוריהם וסביר להניח שמעסיקים מתחשבים עשויים להיענות בחיוב לבקשה כל עוד שהיא בגבול הסבירות.

יתרה מזאת, מעסיקים רבים נוהגים לפרגן לעובדים לרגל חתונתם ומאשרים גם ימי חופשה נוספים - על חשבון המעסיק. אחרי הכל, חתונה היא אירוע משמח עבור החתן, הכלה בני המשפחה והמכרים בעבודה ובכלל.

העיקר שיהיה במזל טוב!

יש לך שאלות על זכויות העובד לפני חתונה? רוצה לשוחח עם עורך דין?
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין המתמחה בתחום!


עדכון אחרון: 15/10/2017 17:53   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!