{if 0} {/if}

הטרדה מינית יכולה לקרות בכל מקום והיא עלולה להיות חוויה מבזה ומשפילה! מה שכן, החוק עומד לצידך!
הטרדה מינית בעבודה - אל תשתקי: החוק לצידך!
×
x

כלים לחיפוש עבודה

הטרדה מינית בעבודה - מתי ומה צריך לעשות?

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (105) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 105 reviews
Hebrew

נציבות שירות המדינה פרסמה מכרז למנהלת לשכת שר. מצאת את עצמך מתאימה לדרישות התפקיד והגשת מועמדות. שלחת קורות חיים והוזמנת למרכז הערכה ומיון. עברת את השלב הזה בהצלחה.

הודיעו לך שהמשרה שלך. כעבור שבוע התייצבת בלשכת השר. הוא פגש בך ועשה רושם נעים במיוחד במהלך הראיון האישי. הרגשת בעננים. זהו המקום שחלמת עליו.

הימים חלפו. השר מבקש ממך להיכנס לחדרו עם פנקס משימות. הוא סוגר את הדלת. הוא מכתיב לך לוח פגישות ומשימות לשבוע הקרוב. תוך כדי הוא מחמיא לתספורת החדשה. את מוחמאת ומודה לו עם קורטוב של מבוכה. הפגישה הסתיימה.

הוא מלווה אותך לדלת ולפני שהיא נפתחת הוא מלטף את שערך ברכות, מעביר יד על צווארך ומודיע לך כמה הוא מרוצה שקיבל אותך לעבודה. את מופתעת וקצת מבוהלת.

לא נכנסת לפרשנויות מרחיקות לכת ולא חושדת בכשרים. חוזרת לשגרת יומך. השר לא מפסיק להתלהב מהמראה החיצוני שלך. הוא שוב מזמין ללשכתו. בפגישה הרביעית הוא יותר חופשי ומשוחרר בלשונו. "החולצה הצמודה הולמת אותך. היא מבליטה את השדיים הסקסיות שלך. המכנסיים יושבים נהדר על הישבן החטוב שלך... קשה לי להתרכז לידך.. ריח הגוף שלך משגע אותי..."  את המומה ולא יודעת מה לענות.

את שואלת את עצמך לאן נקלעתי. מה אני עושה עם מה שנפל עלי. מקום העבודה הזה חשוב לי ביותר. את אוזרת אומץ ומבקשת מהשר להפסיק עם ההערות הללו. הוא מרגיע אותך ומבטיח להיות ילד טוב. הוא לא עומד בהבטחתו. הוא חוזר לסורו. יש לו דפוס פעולה קבוע שחוזר על עצמו בכל הזדמנות.

משלב הדיבורים הוא עולה מדרגה. את מצטרפת אליו לנסיעה לדיון בכנסת. שניכם יושבים מאחור. תוך כדי נסיעה הוא מעביר יד על הרגל שלך וגונח בשקט להנאתו.

עד כאן, את אומרת לעצמך. מגיעים לכנסת. את לא חוזרת איתו למשרד.

הוא מבין את הרמז ומאותו יום, את כבר לא קיימת. הוא מראיין מנהלות לשכה אחרות. אחת נבחרת. את נזרקת לפינה לא חשובה. מייבשים אותך ואת מחליטה להתפטר ולעזוב למקום אחר.

מה היה לנו כאן?

זהו סיפור מהחיים שנשים רבות חוו אותו ולצערנו ממשיכות לחוות גם בימים אלה. אצל גברים זה קורה מעט מאד בהשוואה לנשים שמוטרדות מינית במקום עבודתן.

בגלל ריבוי ההטרדות המיניות במקום העבודה, בא לעולם בשנת 1998 החוק למניעת הטרדה מינית שמטרתו המוצהרת: "לאסור הטרדה מינית כדי להגן על כבודו של אדם, על חירותו ועל פרטיותו, וכדי לקדם שוויון בין המינים".

כדי למנוע אי הבנות ופרשנות מוטעית הגדיר החוק במפורש אלו מעשים יחשבו כהטרדה מינית העולים לכדי עבירה פלילית ועוולה אזרחית כאחד.

המקרים הבאים מהווים הטרדה מינית לכל דבר ועניין:

  • סחיטה באיומים לצורך ביצוע מעשה בעל אופי מיני. לדוגמה: "רוצה קידום תביאי נשיקה". סעיף 428 לחוק העונשין מגדיר בהרחבה את משמעות הסחיטה באיומים.
  • מעשים מגונים וללא הסכמה כמשמעותם בסעיפים 348 ו 349 לחוק העונשין. חשיפה של איברים מוצנעים.
  • הצעות חוזרות בעלות אופי מיני המופנות למי שכבר הודיע והראה למציע שאין לו עניין והוא דוחה אותן. ההצעות יכולות להיות בדיבור, קריצה, תמונה, סרט פורנוגרפי, שליחת דוא"ל בצירוף קובץ שמסגיר את כוונות השולח.
  • התייחסויות חוזרות המופנות לאדם שמתמקדות במיניות שלו וזאת לאחר שאותו אדם הראה בתגובתו שאין הוא מעוניין לשמוע ולהיות חשוף לאותן התייחסויות. למשל: "החזיה שקנית מעמידה לך את השדיים כמו לבחורה צעירה, חצאית המיני שלך מוציאה אותי מריכוז. למה את לא הולכת עם חוטיני".
  • התייחסות מבזה ומשפילה כלפי אדם הנוגעת למיניותו לרבות נטייתו המינית. למשל: אמירה כמו "הומו מתרומם" או "חתיכת לסבית".

חשוב להדגיש שהמחוקק לקח בחשבון את העובדה שמקום עבודה מפגיש בין גברים לנשים, שנוצרת אינטרקציה טבעית בין המינים, שיש חיזור ואינטימיות מתוך הסכמה הדדית ובוגרת של הצדדים.

למקרים מסוג זה לא התכוון המחוקק אלא לאותם מקרים שחוזרים על עצמם ויש בהם אלמנט של כפיה וחוסר היענות לבקשה של המוטרד להפסיק את ההטרדות כלפיו כפי שמגדיר החוק.

מקום העבודה נודע כקרקע פורייה להתפתחות תופעת ההטרדות המיניות. המחוקק היה ער לתופעה וקבע כי סחיטה באיומים לצורך סיפוק מיני, מעשים מגונים, הצעות, רמיזות ואמירות בעלות אופי מיני תוך ניצול יחסי מרות נחשבים להטרדה מינית האסורה בחוק גם אם מי שהוטרד לא סירב להצעות ולא דחה אותן מפורשות כמו: "עוף ממני, לא רוצה לשמוע ממך, שלא תעז לגעת בי שוב, אם עוד פעם אתה פונה אלי בכזה סגנון אני מתלוננת עליך".

אם נקלעת כעובדת לקו האש בינך לבין הבוס או הקולגה מהחדר ממול ואת מרגישה מוטרדת מינית, לפי אמות המידה שנקבעו בחוק, ואין בכוונתך להשלים עם ההטרדה המינית אלא להפסיקה למענך ולמען אחרות העלולות להיקלע לאותו מצב, יש לך את הכלים והאמצעים לפעול במישור המשמעתי, האזרחי והפלילי.

לפני שאת בוחרת לצאת לקרב הצודק של חייך לעת הזאת שאת מוטרדת, את חייבת לקחת בחשבון את כל ההשלכות העלולות לנבוע מכל מהלך שתנקטי. לחשיפה יש מחיר אישי, משפחתי ומקצועי. עלולים לקעקע את אמינותך כנקמנית ופרובוקטיבית לעומת המנהל הבכיר שרק בזכות מעמדו הוא זוכה לחסינות ואמינות.

אם תבחרי להתלונן במשטרה כנגד המטריד צפוי לך נתיב יסורים שלפעמים עולה על הייסורים של עצם ההטרדה. לא מובטח לך לפגוש חוקרים רגישים ומיומנים שיטפלו בך בנחישות וברגישות. מערכת בתי המשפט קורסת ואין סיכוי שהתיק שלך יתברר בשנים הקרובות אלא אם כן השר חיים רמון או נשיא המדינה המורשע משה קצב הטרידו אותך.

גם אז את צפויה לחיטוט מכאיב ביחסים האישיים שלך עם אחרים, משפחתך עולה על המוקד הציבורי, כיכר העיר והתקשורת מטעם, עלולים לשפוט אותך לחומרה ולהציג אותך כמי שהזמינה את ההטרדה המינית שמגיעה לך כעונש על התנהגותך ולבושך הפרובוקטיביים.

אם תצליחי לשכנע את הממונים על המטריד לסלק אותו ממקום עבודתו בהיותו רעה חולה ופוגעת, לא בטוח שהגעת למנוחה והנחלה. סביר להניח שיצא לך שם בתוך הברנג'ה כעושה צרות, כמי שגרמה לפיטוריו של המנהל הכי אהוב, הכי מתחשב והכי מקצועי.

יכול גם לקרות משהו אחר. שתזכי להכרה כמובילת המאבק הצודק למען כל המוטרדות שבחרו לשתוק מתוך חרדה לאובדן מקום העבודה ואת היית להן לפה. בכל מקרה, אנחנו ממליצים לך להקדים ולהתייעץ עם עורך דין מנוסה לפני קבלת החלטות כלשהן.

כללים חשובים למי שחוותה הטרדה מינית ולא רוצה לוותר:

  • שמרי כל הודעת טקסט, מייל, צילום ששלח המטריד. אספי ושמרי כל ראיה.
  • לנהל רישום מדויק של אירוע ההטרדה. יום, שעה ותאור תמציתי של המקרה.
  • פני לייעוץ עם עורך דין. שתפי בסיפור הורים, אחים מבוגרים וחברים קרובים.
  • אם מתאפשר הקליטי כל שיחה, הערה ותגובה של המטריד.
  • אל תהססי להתעמת ישירות עם המטריד, לגרום לו להגיב על המעשים שנעשו להתנצל, להבטיח שלא יחזור על מעשיו או ההיפך מכך. חשוב מאד שעימות יזום שכזה יוקלט.
  • עלייך לזכור שהטרדות מיניות בדרך כלל מתבצעות בנוכחות שניים. המטריד והמוטרדת. להוכחת תלונתך והרשעת המטריד כדאי מאד להצטייד בראיות עצמאיות התומכות בתלונתך. מה שמוצע לעיל אלו הן הראיות העצמאיות. בלעדיהן, בתי המשפט יאלצו להכריע לפי התרשמות מאמינות שלך ושל המטריד הנאשם.
  • השתדלי לא לכבוש את עדותך למשך שנים. הגשת תלונה בסמיכות קרובה לאירועים ועד כמה שאפשר באילוצים המובנים, תגדיל את הסיכוי להרשעה במידה והיא תימצא מוצדקת ונתמכת בראיות.
  • אם את מרגישה לבד במערכה הזו כנגד המטריד ואין ברשותך את אותן ראיות עצמאיות ובכוונתך לנסות להוכיח שהוא הטריד נשים נוספות ומדובר במטריד סדרתי, ניתן היום באמצעות הרשתות החברתיות לכתוב פוסט ללא שמו של המטריד אלא להדביק לו כינוי שיכול לזהות אותו בנקל כפי שעמנואל רוזן, כונה ברשת הפייסבוק "איש תקשורת בכיר" וזה הספיק להזרים את המידע הנחוץ מנשים אחרות שהוטרדו על ידו, לכאורה וכנטען בתחקירים ובראיונות שהתפרסמו בכלי התקשורת.
  • בכל מקרה את לא חייבת להיכנס למערכה לבד. יש גופים ומרכזי סיוע לנפגעות מינית שרק מחכות על משמרתן במוקדי התמיכה.

חובות המעביד במקרה של תלונה על הטרדה מינית

סעיף 7 לחוק מחייב את המעסיק לנקוט אמצעים שתכליתם למנוע מקרים של הטרדה מינית במסגרת יחסי עבודה, ולטפל ביעילות בתלונות בגין הטרדה מינית במקום העבודה באופן הבא:

  • לקבוע דרך יעילה להגשת תלונה בשל הטרדה מינית או התנכלות ולבירור התלונה.
  • לטפל ביעילות במקרה של הטרדה מינית או התנכלות שידע אודותיהם, וכן לעשות כל שביכולתו כדי למנוע את הישנות המעשים האמורים, וכדי לתקן את הפגיעה שנגרמה למתלונן עקב ההטרדה או ההתנכלות.
  • מעביד המעסיק יותר מ- 25 עובדים חייב, לקבוע תקנון שבו יובאו עיקרי הוראות החוק בדבר הטרדה מינית והתנכלות במסגרת יחסי עבודה, ויפורטו בו דרכי הגשת התלונות שעניינן הטרדה מינית או התנכלות והטיפול. המעביד יפרסם את התקנון בין עובדיו.

תביעות רבות מוגשות לבתי הדין לעבודה בגין הטרדות מיניות ודרישה לפיצוי בהתאם לחוק. כדי לזכות בתיק יש להצטייד בראיות קבילות שעוברות את המבחן המשפטי.

לא תמיד התובעות מצליחות להוכיח את צדקתן ולזכות בסעד המבוקש. כך קרה למשל לעליזה בן הרוש שהועסקה בחברת "הולדר חיווט ותכנון ייצור בע"מ במשך 3 שנים, והתפטרה מעבודתה בעקבות הטרדה מינית מצד המנהל הישיר שלה והגישה תביעה לקבלת פיצוי בגין אותה הטרדה (ס"ע חיפה, 11381-10-09).

בית הדין בחיפה דחה את תביעה וקבע שלא הוטרדה מינית ולכן אינה זכאית לכל פיצוי: "אנו סבורים, שחלק מהתנהגותיות הנתבע, שהוכחו, אף אם יש בהן משום בוטות או חספוס, שאינן נעימות לכל דיכפין - אינן עולות כדי הגדרת המונח "הטרדה מינית" בחוק.

נבהיר, שהדברים המיוחסים לנתבע יכולים להיחשב גסות רוח ויתכן שאינם מתאימים לכל הזדמנות, במיוחד במערכת מקצועית וביחסי מרות; למרות זאת, אינם "הטרדה מינית", כהגדרת מושג זה, בסעיף 3 לחוק, על חלופותיו השונות".

לעומת זאת, עופר גלזר, הבעל לשעבר של שרי אריסון, הורשע בהטרדה מינית וביצוע מעשים מגונים באחות שהועסקה על ידו לצורך טיפול ברעייתו החולה.

מגזר הדין של השופטת הדסי הרמן בתיק פלילי 8515/04 מדינת ישראל נ' עופר גלזר ניתן ללמוד מהי הטרדה מינית באמת, למה כדאי להתלונן ומה נדרש כדי לגזור על אחד כמו עופר גלזר מאסר בפועל וקנס כספי.

כך נפסק בגזר הדין: "המתלוננת היא האחות אשר נשכרה לטפל באשת הנאשם, שעברה ניתוח. האחות נמצאת בביתו של הנאשם ואשתו (להלן: "הדירה") משעות הצהריים ועד למחרת בבוקר וכל אותן שעות מטריד אותה הנאשם מינית, מעשית ומילולית, בכל דרך אפשרית".

"האחות מגיעה לדירה לקראת צהריים, מקבלת מהנאשם תדריך ועם סיומו הוא מתחיל ללטף את עורפה, היא מתרחקת  ואינה אומרת דבר על מנת שלא להרגיזו או להכעיסו. זמן לא רב חולף והוא נכנס לדירה, מכניס ידו מתחת למכנסיים, היא נסוגה ואינה מגיבה. ברור לה כי אשתו מטופלת שלה והיא חייבת לדבוק במשימה המוטלת עליה ולהשגיח על המנותחת".

"כשהאחות במזווה הוא מגיח מאחוריה, נצמד לגופה, מניח ידו על המותן, מעלה אותה עד לחזה ומבקש "להתחיל" איתה. זו הפעם האחות מגיבה ב"לא", הודפת אותו מעליה, מקווה שיבין".

"במהלך היום עוברת האחות במסדרון כ-5 פעמים ובהן הוא מגיח במפתיע, שולח ידו לגבה, תופס בישבנה, היא ממהרת ומתרחקת מידיו. כך, לקראת לילה, הוא נכנס ויוצא מחדרה מספר פעמים לבוש חולצת טי צמודה ומכנסיים. באחת מאותן פעמים הוא מודיעה כי ברגיל הוא ישן ערום, אך הפעם שינה ממנהגו והתלבש".

"מאוחר יותר הוא נכנס שוב לחדרה, דורך על רגליה בשתי רגליו, תופס בראשה, מקרב אותה צמוד אליו, מתקרב עם השפתיים, היא מנסה להתחמק אך ללא הועיל והוא נוגע עם שפתיו בשפתיה, עד הדיפתו בחוזקה מעליה. מתברר כי הנאשם טרם בא על סיפוקו: הוא מגיע לחדרה וחוזר ומכריז כי היא רוצה בו, היא אינה צריכה לפחד".

"בהמשך, הנאשם הולך ומציץ לעבר אשתו, חוזר ועושה סימנים כי תבוא למיטתו, מתעלם מתגובותיה עד כה הוא הולך לחדרו וכשרואה כי אינה מגיעה אליו הוא חוזר, עומד בפרוזדור ומודיע לה כי אם תתחרט היא יודעת היכן למצוא אותו".

"למחרת בבוקר מתנצל הנאשם באוזני האחות וטוען כי לא רצה לפגוע בה ולמרות זאת, גם לאחר שהתנצל, הוא נוגע בישבנה בעת המעבר בפרוזדור".

הטרדה מינית בראי הפסיקה ובתי המשפט בישראל

הטרדה מינית הנה אפוא פגיעה בכבוד האדם, בחירותו, בפרטיותו ובזכותו לשוויון. ההטרדה משפילה ומבזה את אנושיותו. היא פוגעת בזכותו לפרטיות והצבת גבולות, מפלה אותו לרעה לעומת אנשים אחרים.

מובן, שהטרדה מינית כלפי נשים במקום עבודתן דווקא, גורמת לנחיתות יחסית ומקשה עליהן להשתלב כחברות שוות בעולם העבודה וביתר תחומי החיים.

בנוגע לקביעה מהי הטרדה מינית, נעזרים בתי הדין לעבודה במה שנכתב בפסק הדין בהליך עש"מ 6713/96 מדינת ישראל נ' בן אשר בזו הלשון: "הטרדה מינית היא תופעה מוכרת, וקל לזהות אותה כשנתקלים בה, אך קשה להגדיר אותה".

"הטרדה מינית היא תופעה חברתית מורכבת. יש לה ביטויים רבים מספור. היא עשויה להתבטא, בקצה אחד של התופעה, בדיבורים בלבד. לעתים הדיבורים נושאים אופי של חיזור מצד אדם אחד אחרי אדם אחר, כשהם משולבים במחמאות, ואפשר שהמחזר אף אינו מודע לכך שיש בדיבורים אלה כדי להטריד את המחוזר.

לעיתים הדיבורים נושאים אופי של בקשות או הצעות על רקע מיני, והם עשויים להתדרדר עד כדי לחץ ואיומים על רקע זה, כגון איומים בפיטורין מן העבודה.

ההטרדה המינית עשויה להתבטא, בקצה השני של התופעה, גם בפגיעה גופנית. לעתים הפגיעה נושאת אופי של מגעים מקריים כביכול, או אופי של ליטוף שאמור להיות נעים, אך אפשר שהיא תגיע כדי עבירה פלילית, למשל: מעשה מגונה או אף אונס.

המכנה המשותף לכל הצורות של הטרדה מינית הוא התנהגות בעלת אופי מיני של אדם אחד שיש בה כדי לפגוע באדם אחר".

עוד בנושא: מדריך להתמודדות במקרה של הטרדה מינית במקום העבודה


עדכון אחרון: 08/07/2021 16:05   
תגיות בעמוד:   מידע לעובדים    נשים בעבודה   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!