{if 0} {/if}

המדריך המלא להורים שילדיהם אובחנו על הספקטרום האוטיסטי, כולל מלוא הזכויות וההטבות המגיעות להורים בעבודה, מול רשויות המס, משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות וחברות הביטוח, והכל באמצעות צ'ט אישי מתקדם וייחודי שילך איתך לכל מקום...
צ'ט אישי: מדריך זכויות הורים לילדים אוטיסטים בישראל
×
x

כלים לחיפוש עבודה

זכויות והטבות להורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (2) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 2 reviews
Hebrew

חדש בישראל: צ'אט בוט המדריך על כל הזכויות וההטבות של הורים לילדים עם אוטיזם!

לכניסה לצ'אט בווטסאפ לחצו כאן >>>

לכניסה לצ'אט במסנג'ר לחצו כאן >>>

1 מכל כ-100 ילדים בישראל מאובחן על הספקטרום האוטיסטי. ברוב המקרים, לאבחון יש השפעה ניכרת על ההורים ובני המשפחה וגידול ילד/ה אוטיסט/ית אינו קל מבחינות רבות.

אוטיזם הנו מצב שבו יש לקות שמתבטאת במגוון של הפרעות ובעיקר הפרעות התנהגותיות, פגיעה ביכולת לפתח קשרים אינטראקציה, ותקשורת בין אישית חברתית, וקושי לתקשר עם הסביבה.

לאוטיזם יש סוגים שונים שבאים לביטוי ברצף של לקויות התפתחותיות. הרצף האוטיסטי בא לביטוי בדרגות שונות של הפרעה וליקוי ולכן הוא מכונה הספקטרום האוטיסטי. המשותף לכל הליקויים הוא הפרעות התפתחותיות רחבות אשר מתמקדות במשור ההתנהגותי, חברתי ותקשורתי.

ילדים אוטיסטים הם בעלי צרכים מיוחדים ונעזרים במסגרות מיוחדות שמלוות אותם כל החיים. לילדים ולמשפחות מגיעות זכויות רפואיות והטבות אחרות אשר תומכות בהם בין בעזרה כלכלית, כספית, תעסוקתית, חברתית, חינוכית, רפואית, סיעודית ועוד.

התמודדות עם ילד שנמצא על הספקטרום האוטיסטי

עשרות אלפי משפחות בישראל מתמודדות מול הקשיים הכרוכים בגידול ילדים על הספקטרום האוטיסטי. התמודדות עם ילד שנמצא על הספקטרום האוטיסטי אינה פשוטה כלל.

החיים המשפחתיים והכלכליים מקבלים תפנית כאשר נולד ילד שאובחן על הספקטרום האוטיסטי, ונדרשת התארגנות בהתאם למצב החדש. המדינה מכירה בקושי ובהתמודדות הלא פשוטה של הורים שמגלים שילדם סובל מאוטיזם ומתגייסת לעזרתם בהטבות וזכויות רפואיות ואחרות.

חשוב אם כן לדעת, כי קיימות זכויות רבות שהמדינה נותנת כדי לתמוך במשפחה. המוסד לביטוח לאומי ושירותי הרווחה מקנים למשפחה שירותים וזכויות, קצבאות והנחות.

בין הזכויות להורים לילדים בעלי צרכים מיוחד בכלל ניתן למצוא גמלאות וקצבאות כמו גימלת ילד נכה, קיצבת תלות בזולת, תגמולי ביטוח סיעודי, נקודות זיכוי ממס, זכויות רפואיות בקופות החולים, זכאות לטיפולים משלימים ופרא רפואיים, מסגרות חינוכיות מיוחדות, הסעות, תו נכה לרכב, פטור מאג' רישוי,  הנחות רבות ובין היתר בארנונה, חשמל מים וטלפון, אפשרות לקבל אשרת עבודה להעסקת עובד זר, קייטנות מיוחדות, פעילותיות פנאי מתאימות ועוד.

בחלק מהמקרים, להורים לילדים המאובחנים על הספקטרום האוטיסטי, בשל פגיעה גנטית של הילד/ה, גם עומדת הזכות לתבוע פיצויים בעילת רשלנות רפואית, כפי שנסביר בהמשך.

לפניך מדריך מפורט, עדכני ומקיף, שמסביר את כל הזכויות וההטבות המגיעות להורים שילדיהם אובחנו על הספקטרום האוטיסטי.

האבחון של ילד שנמצא על הרצף האוטיסטי

האבחון של ילד שנמצא על הרצף האוטיסטי חשוב מאוד מאחר והוא מזכה בקבלת זכויות מגורמים כמו ביטוח לאומי, משרד הרווחה, משרד הרישוי, מס הכנסה, הרשות המקומית, חברת החשמל, חברת  המים, חברת הרישוי ועוד.

האבחון של ילדים אוטיסטים  כלול בסל הבריאות לילדים עד גיל 18.

יש לאבחן את הילד אצל נוירולוג ילדים או פסיכולוג קליני או התפתחותי. האבחון הכרחי לצורך הערכת מצבו של הילד והזכויות המגיעות לתא המשפחתי בשל מצבו הרפואי, וחושב לאבחן ילדים בגיל מוקדם ככל שניתן.

כדי לקבל זכאות צריך הילד לעבור מבחנים לאבחון אוטיזם מגיל 3 חודשים, בעזרתם יקבע שהוא נמצא על הרצף האוטיסטי, גם אם הילד עצמאי.

האבחון יהיה באמצעות איש מקצוע פסיכיאטר ילדים ונוער, או לחילופין רופא ילדים שיש לו ניסיון בהתפתחות הילד. מאבחנים על פי דו"ח רפואי לפי קריטריונים של DSM5 לאוטיזם (זהו סוג של מדריך אבחוני הכולל קריטריונים לאבחון של אוטיזם) אם הילד אובחן על הרצף האוטיסטי הוא יהיה זכאי לטיפולים נרחבים שהמדינה ו/או קופת החולים מממנות.

האבחון יעשה על ידי בדיקה גופנית פיזית, נוירולוגית, רגשית, והתפתחותית, ויבוצע על ידי רופאים ובין היתר פסיכיאטר ילדים ונוער, רופא ילדים מומחה בתחום של התפתחות ילדים, או מומחה לנוירולוגיית ילדים. לצורך כך יש לפנות לקופת החולים או למכון להתפתחות הילד.

ניתן למצוא רשימת מכונים עדכנית באתר של משרד הבריאות בין היתר ניתן למצוא מכונים כאילו בתל השומר, בצריפין, באסף הרופא, בהלל יפה, חדרה ועוד.

כמו כן על הילד לבצע אבחון פסיכולוגי קליני על ידי מומחה בעל הכשרה לכך, או פסיכולוג התפתחותי או שיקומי / חינוכי שיש לו הכשרה באבחון אוטיזם. האבחון מוגדר מראש וכולל קריטריונים מיוחדים שקשורים לאבחון של אוטיזם, כולל התייחסות להתפתחות וקוגניציה, הערכת תפקוד באמצעות שאלונים וכלי אבחון מקצועיים.  

אוטיזם מאבחנים לפי הגדרות מיוחדות ששיכות לספקטרום אוטיסטי - ASD AUTISTIC SPECTRUM DISORDER.

האבחון כולל בדיקת קריטריונים בהתאם לחומרתם בתחומים של תקשורת, אינטראקציה חברתית והתנהגות.

בכל הקשור לתקשורת ואינטראקציה חברתית יבדקו אם קיים ביטוי לליקויים ביחסים חברתיים או רגשיים, בין היתר בדיבור, שיחה, הבעת רגשות, תגובות שונות, ליקוים בתקשורת של שפת גוף, תקשורת לא מילולית, ליקוים במערכת יחסים, קושי במשחק מדומה, ליקויים במערכת יחסים עם חברים והשתלבות הילד בחברה.

כמו כן נבדקים ליקויים שקשורים להתנהגות חזרתית באמצעות מוטוריקה ושפה, וכן בודקים ליקוי שמתבטא בחוסר גמישות בהתנהגות ובמחשבה בעת מצב של מצוקה, דפוסים של אכילה, תגובת יתר לתחושות שונות, תגובה לקולות ועוד.

האבחון יקבע על פי ליקויים ספציפיים בכל קטגוריה על פי סולם דרגות קושי, מקל ועד קשה. יש לוודא אם הסימנים קיימים בשלבים מוקדמים, וגורמים לקושי בתפקוד. בנוסף ניתן לאבחן רמת התפתחות קוגניטיבית והערכה תפקודית.

הכלים לאבחון

כלים מקצועיים פסיכולוגיים קוגניטיביים. שאלונים שההורים ממלאים, ודוחות של אנשי חינוך / גננות מחנכות. חשוב לעשות את האבחון מוקדם ככל האפשר גם לצורך מתן טיפול מוקדם. בדוח הסופי ירשם כיצד בוצע האבחון.

כמו כן צריך לצרף לאבחון דוח חינוכי מהמקום שבו הילד לומד ודוח לגבי טיפול פרא רפואי. את המסמכים הללו יש לצרף לתביעה לגימלת ילד נכה שתוגש למוסד לביטוח לאומי.

כאן המקום לציין, שכבר בתחילת האבחון ניתן להגישה תביעה לזכאות לקצבה למשל מסיבה של צורך בהשגחה אינטנסיבית על הילד.

ילד אשר נולד סובל מאוטיזם זקוק למסגרת מתאימה, והוריו יהיו זכאים לזכויות כדי להקל עליהם לגדל אותו. הזכויות ניתנות על ידי גופים ציבוריים ושלטוניים והן מסייעות להורים מהצד הכלכלי והסיעודי .

גמלת נכות מהמוסד לביטוח לאומי: גמלת ילד נכה

המוסד לביטוח לאומי משלם גמלת נכות לילדים שנקבעו להם 100% נכות ויותר. הקצבה תלויה בתלות של הילד בסביבה, בתוצאות האבחון ובאחוזי הנכות. נציין כי בג"ץ חייב את המוסד לביטוח לאומי להכיר בילד אוטיסט כזכאי לגמלת ילד נכה.

וכך קבע בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ:

"העתירה מתקבלת וניתן צו מוחלט במובן זה שהמוסד לביטוח לאומי מאמץ את דו"ח ועדת שטיינברג, על מסקנותיו ועל המלצותיו. בכלל זה, מודגשת קביעתה העיקרית של ועדת שטיינברג לפיה ילדים הסובלים מליקויי הרצף האוטיסטי, היינו מליקוי של הפרעה התפתחותית מסוג PDD, או ASD, לרבות הליקויים המכונים PDD NOS ותסמונת אספרגר הינם "ילדים במצב פסיכיאטרי-התנהגותי דומה לאוטיזם", כמשמעות המונח לצרכי קבלת קצבאות נכות שונות מתוקף תקנות הביטוח הלאומי (דמי מחיה, עזרה ללימודים וסידורים לילד נכה), תשנ"ח-1998".

את פסק הדין המלא ניתן למצוא לפי הליך בג"ץ 7879/06 בענין אלו"ט אגודה לילדים אוטיסטים והעמותה לילדים בסיכון נ' המוסד לביטוח לאומי, אשר נידון בפני השופטים הנכבדים א' פרוקצ'יה, ס' ג'ובראן, י' דנציגר ופורסם ביום 19.7.2009.

הגימלה נקבעת לפי גיל הילד ודרגת הנכות. כאשר 2 ילדים זכאים לקצבת נכות היא תהיה מוגדלת ב-50% לכל ילד על פי מה שנקבע עבורו. כאשר הילד נמצא במוסד תשולם חלק מקצבת הנכות.

כאשר ילד מאובחן על הרצף האוטיסטי בהתאם להנחיות משרד הבריאות הוא זכאי לקבל קצבת ילד נכה מגיל 91 ימים ועד 18 שנים ו-3 חודשים. תינוקות שלא אובחנו על הרצף האוטיסטי יהיו זכאים לגימלה אחרי שיאבחנו אצלם תפקוד נמוך.

לגבי ילדים שאובחנו לפני גיל 3 קיימת זכאות זמנית עד גיל 10 ללא צורך בנוכחות בוועדה הרפואית אלא לפי שיקולי הרופא. בגיל 10 תיקבע זכאות עד גיל 18 ו-3 חודשים בהתאם למסמכים רפואיים.

לילדים שאובחנו אחרי גיל 3 קיימת זכאות על פי האבחון ללא צורך בנוכחות בוועדה הרפואית אלא לפי שיקול דעת של רופא בוועדה.

עד גיל 7 הילד יכול שייבדק עד 3 פעמים כדי לקבוע אם הוא זכאי לקצבה. מעל גיל 7 יקבעו לו זכאות קבועה עד גיל 18.

כדי לקבל גמלת ילד נכה צריך להגיש תביעה לקבלת גימלת ילד נכה ולצרף מסמכים רפואיים שכוללים גם תוצאות של אבחונים על פי חוזר של משרד הבריאות.

ההורים זכאים לקבל את קצבת הנכות עבור הילד על פי הלקויות שהוא סובל מהן ועל פי הצורך והתלות שלו בעזרת הזולת.

כמו כן חשוב לציין שאין לעקל גמלת ילד נכה. אם עוקל חשבון הבנק של ההורים בהוצאה לפועל ניתן לפנות ללשכת ההוצאה לפועל ולבקש לבטל את העיקול מכספי הגימלה.

התנאים העיקריים לקבלת קצבת ילד נכה

קיימים תנאי סף חיוניים לצורך קבלת הקיצבה כדלקמן:

על הילד להיות בן או בת של מבוטח תושב ישראל.

הילד נמצא בישראל. אם יצא לחו"ל, תשולם הקצבה רק במשך 3 חודשים נוספים אחרי שיצא לחו"ל במידה ושולמה קודם לכן במשך חודשיים. אולם הקצבה תשולם יותר מ- 3 חודשים אם לא ניתן לקבל את הטיפול הרפואי בישראל. כאשר מדובר בשליחות / רילוקיישן של הורה על ידי מעסיק ישראלי ומשולם עבורו ביטוח או שליחות על ידי המדינה, תשולם קיצבת הנכות בכל תקופת השליחות.

הקיצבה תשולם כאשר הילד נמצא במשפחה, זאת כדי שההורים ימשיכו לטפל בו במסגרת המשפחה. סכום הקצבה משתנה כאשר הילד נמצא במוסד. ניתן לראות את סכומי הקצבאות באתר הביטוח הלאומי.

כמו כן אם הילד מאושפז בבית חולים לצורך ריפוי או שיקום, תשולם קצבה לשנה ולאחר תקופה של שנה יבדק שוב אם  הילד זכאי.

ילד שנמצא במשפחת אומנה, ההורה הביולוגי שלו לא יקבל קצבת ילד נכה ואילו משפחת האומנה תקבל דמי אחזקה גבוהים מהרווחה (לא קצבת ילד נכה). משפחה האומנה תקבל תעודת נכה עבור ילד נכה מונשם, הטבות ותוספות מביטוח לאומי.

תשלומי קיצבת הנכות [2022]

הקצבה שתשולם לילד בשל אוטיזם עם 100% נכות היא 3000 שח לחודש.

קיימות רמות שונות של תשלומים בהתאם לזכאות על פי אחוזי הנכות וזאת החל מינואר 22 . למשל כאשר נקבעו 112% נכות, הקצבה תהיה 3,534 ₪, וכך לגבי דרגות נוספות של אחוזי נכות. ניתן למצוא את הפירוט של סכומי הקצבה באתר הביטוח הלאומי.  

כאשר הילד נמצא בשלבי האבחון אפשר שיקבל קצבה מסיבה של צורך בהשגחה עד לתוצאות האבחון. ולכן חשוב להגיש את התביעה לקצבת ילד נכה כבר משלבי האבחון.

הגימלה תשולם מהחודש שבו הוגשה התביעה. כמו כן ישולם גם תשלום רטרואקטיבי עד לתקופה של שנה לפני שהוגשה התביעה.

 אם הילד זכאי לגמלה עבור עיכוב התפתחותי עד גיל 3 התשלום הרטרואקטיבי ישולם עבור חצי שנה לפני הגשת התביעה.

הקצבה מועברת לחשבון הבנק בסוף חודש בתאריך 28 לכל חודש.

כיצד תוגש תביעה לגימלת ילד נכה שמתכוונים להגיש למוסד לביטוח לאומי?

יש למלא טופס תביעה לגמלת ילד נכה של המוסד לביטוח לאומי מינהל הגמלאות. הטופס נמצא באתר המוסד לביטוח לאומי (טופס בל 7821).

לטופס התביעה יש לצרף מסמכים רפואיים ותוצאות של בדיקות רפואיות לגבי המצב הרפואי והתפקודי של הילד, ובנוסף סיכומי מחלה, אישור לימודים מהמוסד החינוכי, ומסמכים נוספים המעידים על הליקוי ממנו סובל הילד.

בין השאר יש לצרף תוצאות של אבחון פסיכיאטר ילדים / נוירולוג ילדים או רופא מומחה בהתפתחות ילדים, אבחון פסיכולוגי התפתחותי קליני חינוכי, תוצאות של מבחן פסיכולוגי שתואם את גיל הילד, דוח שבו נרשם האופן שבו בוצע האבחון לפי הנחיות משרד הבריאות וכדומה.

את טופס התביעה ניתן למלא ולשלוח באופן מקוון באמצעות האינטרנט באתר הביטוח הלאומי, או לסרוק אותה ולשלוח למוסד לביטוח לאומי בדואר אלקטרוני, באמצעות פקסימיליה או בדואר, או במסירה אישית למשרדי הביטוח הלאומי וכולי.

ניתן לקבוע את הזכות לקצבת ילד נכה מבלי לזמן את הילד, זאת במידה ומצרפים את כל המסמכים. כמו כן אפשר לבקש לבדוק את הילד בתוך 45 ימים.

אם במסגרת התביעה הראשונה נקבעה רק זכאות זמנית לתשלום הקיצבה, ניתן להגיש תביעה נוספת אליה יש לצרף שוב אישורים רפואיים של פסיכולוג או נוירולוג ילדים ללא צורך באבחון נוסף.

ועדה הרפואית של הביטוח הלאומי

לאחר הגשת התביעה לגמלת ילד נכה למוסד לביטוח לאומי על כל נספחיה, תתכנס ועדה רפואית לצורך דיון בתביעה, כאשר קיים שוני בין ועדה רפואית לילד נכה עד גיל 3 לבין ועדה לילד מעל גיל 3.

אם יש מסמכים רפואיים נוספים מעודכנים (שלא נמצאים בתיק התביעה) ניתן להביא אותם במועד ההופעה בפני הוועדה הרפואית.

יש מקרים שהוועדה תתכנס ללא נוכחות הילד ותקבע את אחוזי הנכות ללא נוכחותו כאמור. אם נקבעה הזכאות לפי ניירת בלבד אפשר לבקשה להיבדק בתוך 45 ימים בנוכחות הילד.

אם הוועדה החליטה שיש צורך בבדיקה של הילד, ישלח זימון בהתאם לכתובת המגורים של המשפחה או לכתובתו של עורך הדין המייצג את המשפחה בפני הוועדה. חשוב להגיע בזמן לוועדה ולא לאחר, אולם אם לא מגיעים לוועדה חשוב להודיע על כך. כמובן שלהורים עומדת הזכות המלאה לייצוג של עורך דין כאמור.

הוועדה תחליט בתוך 45 ימים מקבלת התביעה ותשלח את  החלטתה והפרוטוקול לתובעים.

יש מקרים שהוועדה קובעת זכאות זמנית לתשלום גימלה ואז בסיום תקופת התשלום, ישלח זימון חדש להתייצבות בפני ועדה רפואית כולל בקשה לצרף מסמכים רפואיים מעודכנים.

עיכוב התפתחותי של ילד עד גיל 3 וילד שזקוק לעזרת הזולת ביום יום מחייבים בדיקות של הילד בוועדות הרפואיות בכל מקרה.

ערעור על החלטת הוועדה הרפואית

לאחר שמקבלים את החלטת הוועדה ניתן להגיש ערעור על ההחלטה אם לא אושרה זכאות, או שאושרה זכאות זמנית בלבד. הערעור יוגש לוועדת עררים וזאת בתוך 90 ימים מקבלת ההחלטה.
כמו כן ניתן לערער גם על החלטת ועדת העררים בתוך 60 ימים לבית הדין האזורי לעבודה.

ערעור על החלטת פקיד התביעות

אם רוצים לערער על החלטת פקיד התביעות אשר דחה את הבקשה לתשלום הגימלה, ניתן להגיש בקשה לדיון בוועדת תביעה וזאת בתוך מועד של חצי שנה מההודעה של פקיד התביעות.

ועדת התביעה רשאית להחזיר את התיק לפקיד התביעות כדי שישקול שוב את החלטתו ועל כך ניתן לערער לבית הדין לעבודה בתוך מועד של שנה מההודעה.

תביעה חוזרת

אם לא אושרה הזכאות, אפשר להגיש תביעה חוזרת לתשלומי הגמלה בתוך מועד של חצי שנה. כמו כן אפשר להגיש תביעה חוזרת במידה ויש החמרה במצב הבריאותי של הילד.

הכוונה והכנה לוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי

הכוונה והכנה לקראת ההתייצבות בפני וועדה הרפואית ניתן לקבל במרכזי השירות של יד מכוונת של הביטוח הלאומי. לפני ההופעה בפני הוועדה הרפואית חשוב לתעד מראש את כל הבעיות הרפואיות  של הילד והאופן שבו הן משפיעות על תפקודו.

במקרים מורכבים ובמידת הצורך, ניתן לפנות ולהתייעץ עם עורך דין על מנת להתכונן לוועדה הרפואית.

קצבת תלות בזולת

כאשר הילד הוא מעל גיל 3 וזקוק לעזרה בפעילות יום יום כך שמצבו אינו תואם לגיל  שלו – ניתן להגיש בקשה לבדיקת תלות לגמלת ילד נכה (בנוסף לגימלת הנכות שהוא מקבל).

קיצבת תלות בזולת משולמת לילד מגיל 3 ומעלה. אם נקבע שהוא תלוי בזולת באופן מוחלט בפעולותיו ביום יום, הקצבה שלו תהיה גבוהה יותר באופן משמעותי. לצורך כך צריך לעבור במבחני תלות בזולת.

מהו מבחן התלות?

מבחן התלות בודק את היכולת ההתנהגותית והתקשורתית של הילד (לא בודקים מסוכנות עצמית)  אם התוצאה במבחן היא פחות מ- 6 נקודות הקצבה תגדל. כאשר הילד נמצא תלוי בעזרת הזולת הקצבה תגיע עד 4,200 ש"ח לחודש.

לילדים מגיל 3 שנקבע שהם תלויים לחלוטין בעזרת הזולת מגיעה הקיצבה המיוחדת:

מחודש ינואר 2022 –
מי שתלויים בעזרת הזולת זכאים לגמלה של 188% בסכום של 5,641 ש"ח. מי שתלויים לחלוטין במידה רבה במיוחד בעזרת הזולת יקבלו גמלה של 235% בסך 7,185 ש"ח

תגמולי ביטוח סיעודי

יש מצבים שילד שנמצא על הרצף האוטיסטי נחשב לסיעודי ויש לו זכות לקבל קצבת סיעוד מחברת הביטוח הסיעודי או מהביטוח הסיעודי של קופת החולים.

מדובר בזכות חשובה מאוד להורים מבחינה כלכלית שכן תשלומי הביטוח הסיעודי יכולי להגיע אפילו עד 10,000 שח לחודש. הסכום הוא משמעותי מאוד מבחינת הרווחה הכלכלית למשפחה ועל כן חשוב לדעת על הזכות הזו.

ילדים אוטיסטים יקבלו תשלומי ביטוח סיעודי אם הם יוגדרו כתשושי נפש או יעמדו במבחני ADL (ACTIVITIES OF DAILY LIVING).

מדובר במבחן שחברת הביטוח משתמשת בו כדי להעריך מצב סיעודי. המבחן כולל 6 פעולות יום יום כאשר נדרש שהילד לא יהיה  מסוגל לבצע 3 פעולות במידה של 50% ויותר. אז הוא יוגדר סיעודי.

הפעולות הן: הליכה, שליטה על סוגרים, יכולת לבצע מעברים בין מצבים כמו משכיבה לישיבה או מישיבה לעמידה, יכולת להתלבש ולהתפשט, רחצה – אשר מכילה 3 שלבים כמו כניסה למקלחת עצמה, רחצה של פלג גוף תחתון ושל פלג גוף  עליון (מספיק ששלב אחד לא מתקיים לצורך עמידה במבחן), אכילה ושתיה.

הביטוח הסיעודי מסייע למי שאינו יכול לתפקד עצמאית וללא סיוע של צד ג'. עד גיל 18 ההצטרפות היא אוטומטית דרך קופת החולים (אבל יש לבדוק שאכן בוצעה).

מצב סיעודי מוגדר כמצב שבו זקוקים להשגחה, לא מסוגלים לתפקד, מתקשים בהליכה, מרותקים לכיסא גלגלים, וכולי. ילדים אוטיסטים עלולים לסבול מחלק מתסמינים אילו. ילד אוטיסט יכול ואפשרי שיתפקד אבל, הוא יזקק להשגחה בכל מקרה, ויכול להיחשב לסיעודי גם כאשר הוא עצמאי וזאת רק בשל הצורך בהשגחה עליו.

חברת הביטוח עלולה לדחות תביעה לתשלום תגמולי ביטוח סיעודי בטענה שהילד עצמאי ויכול לבצע את פעילות היום יום, עם זאת חשוב להסביר ולעמוד על כך שהילד שסובל מאוטיזם אינו מבין שעליו לבצע לבד את הפעולות המוגדרות כפעולות יום יום (כמו להתלבש להתרחץ וכולי).

על אף שהוא יכול פיזית לבצע אותן, קוגניטיבית הוא אינו מבין שעליו לבצע והוא זקוק להשגחה ולהדרכה. את זאת צריך להדגיש זאת בפני חברת הביטוח הסיעודי.

אי שיתוף פעולה מצד חברות הביטוח הסיעודי על אף הזכאות הברורה באה לביטוי בניסיון של חברת לחמוק מתשלומי הביטוח הסיעודי שבטענה שהילד אינו סיעודי ואינו "תשוש נפש", מאחר ומסוגל לבצע פעולות יום יום. עם זאת חשוב להבהיר גם שהילד אינו מבחין בסכנות שעלולות להיות כרוכות בפעולות אילו.

צריך להסביר שהילד חשוף לסכנות גם אם פיזית או טכנית הוא יכול לבצע פעולות אילו למשל לא יזהר ממים רותחים במקלחת או מהחלקה. נדרשת השגחה צמודה אליו, ולכן על חברת הביטוח לקבל את התביעה. כמו כן אם עולה טענה מצד חברת הביטוח הסיעודי, שהמצב הסיעודי של הילד החל לפני גיל 3, ולכן היא פטורה מתשלומי ביטוח סיעודי - עליה להוכיח זאת.

לפיכך ובשל הקשיים הללו, פעמים רבות נדרש להיעזר בשירותיו של עורך דין בליווי התביעה לתשלום תגמולי ביטוח סיעודי וייצוג בבית משפט עד לקבלת המגיע על פי דין.

הנחות בתשלומי המים

כאשר נקבעה לילד 70% נכות רפואית, המשפחה זכאית להנחות בתעריף שת תשלומי חשבונות המים, באופן שכמות המים שמגיעה למשפחה תגדל ב-3.5 מ"ק מים לחודש תמורת התעריף הנמוך.

הפרטים של הזכאים עוברים ישירות מהביטוח הלאומי לחברת המים.

הנחות בחשבון החשמל

אם הילד נמצא זכאי בבדיקת הביטוח הלאומי לגמלת ילד נכה עבור תלות בעזרת הזולת ל- 5 נקודות ויותר, המשפחה תשלם חשבון חשמל נמוך של 50% מהתעריף של החשמל עבור 400 קוט"ש ראשונים בכל חודש.

משפחה שיש בה ילד שנמצא על הרצף האוטיסטי תקבל קצבת ילד נכה ובשל כך הנחות בחשבונות החשמל בכל חודש לשימוש ביתי. הביטוח הלאומי מעביר לחברת החשמל את הפרטים של הזכאים להנחות.

הנחות בתשלומי הארנונה

המשפחה זכאית להנחות בתשלומי הארנונה מהעירייה – הנחה של 33% מהסכום שקבוע בחוק עבור שטח של עד 100 מ"ר.

לצורך כך יש לפנות לאגף לארנונה בעירייה ולצרף טופס לתשלום ארנונה, אישורים מהמוסד לביטוח לאומי לגבי קצבת נכות, תצהירים של המחזיקים בנכס ואחוזי נכות שנקבעו לילד. ההנחה ניתן גם כאשר הילד עבר את גיל 18 ומתגורר בבית ההורים.

פטור מעמידה בתור

כל ילד נכה ובוגר מגיל 18 שיש לו עד 50% נכות רפואית פטור מתור. הפטור מצויין על תעודת הנכה שמנפיק המוסד לביטוח לאומי.

נקודות זיכוי במס הכנסה

זוהי הטבה נוספת. על פי פקודת מס הכנסה, יינתנו 2 נקודות זיכוי במס הכנסה לגבי משכורת של הורה אחד. כאשר ההורים גרושים או רווקים כל אחד מהם יקבל 2 נקודות זיכוי. כמו כן נקודות הזיכוי יינתנו גם במקרה שבו הילד עבר את גיל 18 והוא מתגורר בבית ותלוי בהוריו.

בנוסף ההורים זכאים להחזרי מס רטרואקטיביים עבור 6 שנים אחורה. נקודות הזיכוי משמעותן שמשלמים פחות מס למס הכנסה כאשר כל נקודת זיכוי מקבלת ערך שונה בהתאם לעליית המדד.

כדי לקבל את נקודות הזיכוי יש צורך לגשת לפקיד השומה במס הכנסה על פי האזור שבו גרים ולהגיש בקשה בהתאם בצירוף מסמכים. לבקשה צריך לצרף תעודה רפואית על פי טופס 116 א' שהוא בקשה לזיכוי ממס עבור קרוב נטול יכולת. כמו כן צריך לצרף לבקשה אישור לגבי גמלת ילד נכה של המוסד לביטוח לאומי. יש לחדש את הבקשה כל שנה.

שירותי רווחה, מעונות יום ומסגרות חינוך

משפחה שיש בה ילד שנמצא על הספקטרום האוטיסטי זכאית לשירותים ממשרדי הרווחה אותם ניתן לקבל בעזרתה של עובדת סוציאלית ממחלקת השירותים החברתיים באזור המגורים. שירותי הרווחה כוללים בין היתר מעון טיפולי ספציפי בהתאם למצבו של הילד.

גני ילדים ומעונות יום

בגיל הגן יש בחירה בין גן טיפולי או גן מעורב וכך גם בבית הספר, בחירה בין בית ספר מיוחד לבין שילוב בבית ספר רגיל בכיתה מיוחדת.

עד גיל 3

יש גם אפשרות למעון יום ציבורי או פרטי לפעוטות בני שנה עד 3 שנים שנמצא בפיקוח משרד החינוך והתמ"ת. הילדים יהיו זכאים ללווי של סייעת יום במעון שמתנהל תחת פיקוח התמ"ת. לצורך כך על המשפחה לפנות לשכת הרווחה בעירייה במקום מגוריהם.

הרווחה מאפשרת מסגרות חינוך עד גיל 3 ובין היתר למעון  שנמצא בפיקוח. בחלק מהמעונות יש תוכנית טיפולים מקצועית. במעון יום שיקומי הילדים יכולים לקבל טיפולים פרא רפואיים בהתאם לדרגת המגבלה התפקודית שלהם. כמו כן הם יוכלו גם להשתלב במעון רגיל.

ילדים עד גיל 3 שמקבלים גימלת ילד נכה יתקבלו למעון שיקומי.

טיפולים פרא רפואיים במעון היום השיקומי ניתנים במשך 14 שעות בשבוע. אם בגלל סיבות בריאותיות מסוימות לא ניתן לשבץ את הילד במעון יום שיקומי, אפשר לקבל אישור מהרווחה וממשרד הבריאות לשעות טיפול בבית או לחילופין, לקבל החזרים כספיים בגין טיפולים פרטיים.

מעל גיל 3

מגיל 3 למעשה יש זכות להתאמה של מסגרת חינוכית, וצריך להקדים להירשם 15 חודשים לפני תחילת השנה.

מגיל חוק חינוך חובה ישנן מסר אופציות:

  • בגן משולב לילדים  בחינוך רגיל, וילדים מהחינוך המיוחד מעל גיל 5.
  • בגן תקשורתי - גן מיוחד טיפולי לילדים על הרצף, שם מתקיים יום לימודים ארוך והילדים יוכלו לקבל גם טיפולים פרא רפואיים והסעות ומלווים.

כמו כן ההורים זכאים לקבל גם סיוע לחינוך הילד מגיל 3 או סיוע לתשלום למועדונית.

מעל גיל 3 הילדים זכאים להשתתף בקייטנות  במועדוניות שמופעלות על ידי משרד הרווחה למטרת פעילות פנאי.

בתי ספר

בני נוער שנמצאים על הרצף האוטיסטי ילמדו במוסדות לילדים אוטיסטים או שיוכלו להשתלב בבית ספר גיל בכיתות מיוחדות. צריך לשים לב בכל הקשור להתאמות לחומרי הלימוד ולבחינות וזאת בעזרת שרותי החינוך המיוחד והאגף ללקות למידה.

לבית הספר יש תקציב של שעות לסיוע לתלמיד עם מוגבלויות. התקציב מאפשר מתן שרותי חינוך מיוחדים, כאשר יש לברר זאת עם הנהלת בית הספר.

בית הספר נותן גם תוספת של שעות ובין היתר במסגרת תוכנית לימודים מיוחדת ומותאמת, הוראה מתקנת, סייעת אישית וכולי. זהו סל אישי למי שזכאי לכך .

כמו כן ילדים מוגבלים זכאים כאמור ללמוד בכיתת חינוך מיוחדת בבית הספר, וגם בבית ספר לחינוך מיוחד לפי המוגבלות והתפקוד. הורה שמעונין במסגרת של חינוך מיוחד לילד  - צריך לדאוג שהילד יעבור ועדת זכאות.

ילד שיש לו צרכים רפואיים זכאי לסיוע רפואי בבית הספר. מדובר במלווה אישי חינוכי, וניתן לבקש זאת במחלקת החינוך ברשות המקומית.

במצב שבו הילד מאושפז או שנבצר ממנו להגיע לבית הספר בשל מצבו הרפואי, הוא יקבל חינוך מסגרת ביתית. לצורך כך צריך לפתוח תיק במשרד החינוך ולהגיש בקשה מגובה במסמכים. יש גם זכאות לצהרון עד שעה 14:30 גם במסגרת החינוך הכללי וגם במסגרת חינוך המיוחד שמסתיים ב- 14:30.

תלמיד שיש לו צרכים מיוחדים יכול להשתתף בתוכנית הכנה לחיים של מערכת החינוך. במסגרת חינוך מיוחד ניתן ללמוד גם עד גיל 21.

מסגרות פנאי: מועדונים קייטנות ונופשונים

הרווחה מאפשרת לילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי מסגרות פנאי ושירותי חינוך קהילתיים במסגרת, פעילויות אחר הצהריים.

בין היתר מדובר במועדונים שיקומיים, קייטנות מיוחדות ונופשונים במרכזי נוער מותאמים, כמו גם תמיכה של חונך.

הילדים יכולים להשתלב בקבוצות שמאפשרות להם רכישת מיומנות חברתית, במסגרת המועדוניות שפועלות אחרי הלימודים.

ניידות / הסעות

ילדים אוטיסטים זכאים לשירותי ניידות / הסעות למוסדות החינוכיים שהם לומדים בהם מגיל 3 ועד לגיל 21.

מדובר בזכות להסעה כאשר אוספים את הילד באופן אישי מביתו עד למוסד החינוכי, ומחזירים אותו בתום הלימודים. כאשר ועדה של הרשות המקומית קבעה שילדים מוגבלים זכאים לליווי מוגבר, הליווי יבוצע בין היתר באמצעות מלווה מבוגר מתנדב, מטעם ההסעה, אשר יאסוף את הילד מממש מביתו / מפתח דירתו וילווה אותו עד שיתקבל לתוך המוסד החינוכי .

כמו כן זכאות לשהייה במעון יום שיקומי מאפשרת גם הסעה וליווי, כאשר יש צורך בהשתתפות עצמית של ההורים.

כמו כן מאחר וילדים אם אוטיזם משולבים גם בבתי ספר בחינוך הרגיל, הם יהיו זכאים לניידות / הסעות גם כאשר הם לומדים בחינוך רגיל בעיקר בכיתות תקשורת.

הלימודים בשרות החינוך המיוחד הם עד לגיל 21 ולכן ילדים על הרצף האוטיסטי אשר לומדים במוסדות חינוכיים מיוחדים עד לגיל 21 יקבלו שרותי ניידות והסעות כל תקופת הלימודים.

מגיל 16 ומעלה הילדים לומדים גם "ניידות" דהיינו, לומדים להשתמש בתחבורה ציבורית, כאשר אנשי הצוות מלווים אותם, עד שהם יכולים לעשות זאת באופן עצמאי בכפוף לכך שההורים מאשרים זאת.

שירות צבאי ולאומי

בוגרים שנמצאים על הרצף האוטיסטי יכולים לקחת חלק בשרות צבאי או שירות לאומי או בשירות בהתנדבות. קיימת גם בחירה לקבל פטור משרות. שרות צבאי מלא יהיה עם הקלות ופטורים כאשר לצבא יש תוכניות מיוחדות מונגשות לבוגרים שסובלים מאוטיזם.

דיור במסגרות חוץ

מי שנמצאים על הרצף האוטיסטי זכאים גם לעזרה ממשרד הרווחה וסיוע במציאת פתרון דיור מחוץ לבית.

הטבות שקשורות לדיור

משרד השיכון מאפשר למשפחות שיש להן ילד שנמצא על הרצף האוטיסטי והם בעלי מוגבלות בניידות לקבל סיוע במימון להתאמת הדירה למגבלות הילד וזאת בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות.

כמו כן ניתן לקבל הנחה במס רכישה לצורך רכישת נכס שמותאם למוגבלים כאשר נקבעו 100% נכות רפואית על ידי ועדה של המוסד לביטוח לאומי. לצורך כך בית המשפט צריך לאשר שהדירה נרכשה לטובת הילד ולצרכיו.

תו רכב נכה

במידה ונקבעה נכות רפואית של 60% לילד והתניידותו ללא רכב תחמיר את מצבו, ינתן תו נכה לרכב שבו מסיעים את הילד.

לצורך כך יש לפנות למשרד הרישוי ולצרף אישורים רפואיים ואישורים מביטוח לאומי לגבי הנכות. כמו כן יש לצרף רישיון רכב עדכני ותצהירים. בנוסף ינתן פטור מאגרת רישוי שנתית ממשרד הרישוי.

העסקת עובד זר

זכות נוספת שמגיעה למשפחה לילד שנמצא על הרצף האוטיסטי ומשולמת עבורו גימלת ילד נכה, היא אפשרות לקבל היתר להעסקת עובד זר סיעודי, כדי לסייע לו בפעילות היום יום. כמו כן ניתן  פטור חלקי בביטוח לאומי עבור העסקת העובד הסיעודי.

העסקת עובד זר אפשרית כל זמן שהילד צריך השגחה מלאה וצמודה במשך היום.

היתר להעסקת עובד זר ינתן ממשרד הפנים. יש להגיש בקשה לצורך כך ולצרף לבקשה חוות דעת רפואית, דוח רפואי, דוח של עובדת סוציאלית ותשלום אגרה.

מתי אפשר להגיש בקשה להעסקת עובד זר?

ילד שנמצא על הספקטרום האוטיסטי זקוק להשגחה ברוב שעות היממה ולטיפול במסגרת מיוחדת, לצורך כך המשפחה יכולה להיעזר בעובד זר.

ניתן להגיש בקשה להעסיק עובד זר עבור ילד שלומד במסגרת לימודית ששם חייבים סיוע פיזי כדי ללמוד וכן עבור ילד שהנכות שלו מגבילה אותו מלהשתתף במסגרת של לימודים, והוא זקוק להשגחה צמודה רוב היום.

המשפחה רשאית להעסיק עובד זר לצורך טיפול בילד גם כאשר יש מצב רפואי מיוחד, הילד מטופל כל היום כשהוא בבית.

כמו כן יש וניתן היתר להעסקת עובד זר שאמור לטפל בילד להשגיח עליו 24 שעות ביממה, ללוות אותו לצורך השתתפות במסגרות הלימודים המיוחדות המתאימות בהן נדרש מלווה להשגחה וסיוע.

ימי מחלה להורים עובדים

ילד שיש לו מוגבלות זקוק להשגחה מוגברת, ליווי וטיפול אינטנסיבי רפואי. על כן עלול להיות מצב שההורים יאלצו להיעדר מעבודתם לצורך ליווי וטיפול בילד המוגבל.

המחוקק שהיה ער לבעייתיות ולצורך הזה קבע בחוק דמי מחלה (העדרות בשל מחלת ילד) תשנ"ג -1993, שההורים עצמם יוכלו לקבל 18 ימי מחלה בשנה לטיפול בילד.

ימים אילו יחשבו במכלול סיכום ימי המחלה או ימי החופשה. כמו כן הורה יוכל להיעדר עד 52 שעות בשנה לסיוע למען הילד. אם מדובר בהורה יחיד, או שבן הזוג לא עשה שימוש בימי המחלה, ההורה יכול לקבל גם את הימים של בן הזוג שלא נוצלו.  

כך קובע חוק דמי מחלה (היעדרות בשל מחלת ילד) תשנ"ג 1993:

היעדרות לצורך מתן סיוע אישי שאדם עם מוגבלות נזקק לו
1ב. (א)
עובד שהוא הורה של אדם עם מוגבלות, ועבד שנה לפחות אצל אותו מעסיק או באותו מקום עבודה, זכאי לזקוף עד 18 ימים בשנה של היעדרות על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו או על חשבון ימי החופשה המגיעים לו, לפי בחירת העובד, לצורך מתן סיוע אישי שמחייב היעדרות כאמור, לאדם עם המוגבלות; ואם התקיים בו אחד מאלה, זכאי העובד לזקוף בשנה עד 18 ימים נוספים של היעדרות כאמור, ובלבד שלא היה אדם אחר שניצל את זכותו לזקיפת ימים נוספים לצורך מתן סיוע אישי לאותו אדם עם מוגבלות:
(1) בן זוגו הוא עובד, ולא נעדר מעבודתו מכוח זכאותו כאמור;
(2) בן זוגו הוא עובד עצמאי שלא נעדר מעסקו או שלא חדל מעיסוק במשלח ידו לצורך מתן סיוע אישי;
(3) הוא הורה עצמאי;
(4) האדם עם המוגבלות נמצא בהחזקתו הבלעדית.

(א1) (1) בזקיפת ימי היעדרות כאמור בסעיף קטן (א), זכאי עובד להביא בחשבון, לפי בחירתו, גם חלקי ימים שבהם נעדר לפי הוראות סעיף זה בשל מחלת ילדו שהוא אדם עם מוגבלות או לצורך מתן סיוע אישי לו; חלקי ימים לעניין זה יחושבו לפי היחס שבין שעות ההיעדרות ובין שעות העבודה של העובד באותו יום אילולא נעדר;

(2) על אף האמור בסעיף 2(א)(1) ו-(2) לחוק דמי מחלה, התשל"ו-1976 (להלן – חוק דמי מחלה), עובד שהוא הורה של אדם עם מוגבלות זכאי לתשלום דמי מחלה החל מהיום הראשון, ובכלל זה מחלקו, שבו נעדר בשל מחלת ילדו שהוא אדם עם מוגבלות או לצורך מתן סיוע אישי לו.

(א2) (1) נוסף על הוראות סעיף קטן (א), עובד כאמור באותו סעיף קטן זכאי להיעדר עד 52 שעות בשנה לצורך מתן סיוע אישי שמחייב היעדרות לאדם עם המוגבלות, בלא ניכוי משכר עבודתו; התקיים בעובד כאמור אחד מהתנאים האמורים בפסקאות (1) עד (4) שבסעיף קטן (א), יהיה זכאי להיעדר עד 52 שעות נוספות בשנה בלא ניכוי משכרו, ובלבד שלא היה אדם אחר שניצל את זכותו להיעדרות מכוח פסקה זו; זכותו של עובד לפי סעיף קטן זה נוספת על כל זכות אחרת שנתונה לו לפי חוק זה, ואינה תלויה או מותנית בזכות אחרת לפי חוק זה;

(2) הוראות פסקה (1) יחולו גם על עובד המועסק במשרה שאינה משרה מלאה, ואולם שעות ההיעדרות שיהיה זכאי להיעדר בהן יהיו כיחס שבין חלקיות משרתו ובין מספר השעות הנקוב באותה פסקה; שיעור חלקיות המשרה יחושב כיחס שבין שעות העבודה של העובד בחודש ובין מספר שעות עבודה בחודש במשרה מלאה כנהוג במקום העבודה של העובד או 186 שעות, לפי הנמוך;

(3) בסעיף קטן זה, "שעות העבודה של העובד בחודש" – הממוצע החודשי של שעות העבודה של העובד ברבע השנה שבו עבד בהיקף השעות הגדול ביותר ב-12 החודשים שקדמו למועד ההיעדרות הראשון לפי סעיף קטן זה; במניין שעות העבודה תובא בחשבון גם היעדרות בתשלום שדינו כדין שכר עבודה.

(ב) הוראות סעיף זה יחולו, בשינויים המחויבים, לגבי עובד שהוא אפוטרופוס של אדם עם מוגבלות, ובלבד שאין אדם אחר המטפל באדם עם המוגבלות, ואין אפוטרופוס אחר שניצל את זכותו לפי סעיף קטן זה.

(ג) בחישוב מספר ימי ההיעדרות לפי סעיף קטן (א), יבואו בחשבון ימי ההיעדרות שזקף העובד לפי סעיף 1 או 1א, בקשר עם מחלת ילדו שהוא אדם עם מוגבלות.

(ד) בסעיף זה –
"אדם עם מוגבלות" – כהגדרתו בסעיף 5 לחוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, התשנ"ח-1998;
"סיוע אישי" – סיוע שהאדם עם המוגבלות נזקק לו בשל מוגבלותו, לרבות השגחה, ליווי וטיפול.

(ה) הוראת סעיף זה לא תחול לגבי עובד שהוא הורה של אדם עם מוגבלות אך מוגבלותו אינה קבועה, צפויה לחלוף בתוך 60 ימים ממועד הופעתה ואינה צפויה להישנות.

נושאי בריאות ושירותי קופת חולים

המדינה נותנת שירותי בריאות ואביזרים לפי סל הבריאות, אשר כולל טיפולים באמצעות קופות החולים ובתי החולים כמו גם טיפולי שיניים, עדשות מגע וכולי.

באתר "כל הבריאות" מפורטות כל הזכויות בהתאם לסל הבריאות, וניתן לבדוק את הזכויות גם דרך הביטוח המשלים של קופת החולים.

קופת חולים נותנת סל שירותים לילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי ובין היתר פטור מהשתתפות עצמית בטיפולים פרא רפואיים. לשם כך יש צורך בהתקיימותם של קריטריונים מסוימים כמו: הבטחת הכנסה מטעם ביטוח לאומי, או הפרעות התפתחותיות מסוימות.

ילד או בוגר המאובחן על הספקטרום האוטיסטי יקבל מימון מלא בעת הרדמה בטיפולי שיניים. בנוסף, תינתנה הטבות נוספות מטעם משרד הבריאות והרווחה.

כמו כן סל הבריאות מאפשר מתן סל התפתחות לילד הכולל אבחון וטיפולי פיזיותרפיה, טיפולים של קלינאית תקשורת, פסיכולוג, ורפוי בעיסוק בהתאמה לגיל ולמוגבלות. לצורך כך יש צורך בהפניה של רופא משפחה.

מי שמקבל קצבת ילד נכה, יקבל פטור מהשתתפות עצמית בקופת החולים במרפאות חוץ ובמכונים של בתי החולים. כמו כן גם תרופות ומזון תרופתי ינתנו במחיר מסובסד באמצעות קופת החולים.

הטיפולים ניתנים בנוסף לטיפולים במסגרת החינוכית, אלא אם הם ניתנים במעונות יום שיקומי או במסגרות שמותאמות לילדים אוטיסטים.

אם הקופה מסרבת להחזיר הוצאות שקשורות בטיפולים או מסרבת לאשר בקשות לטיפולים, אפשר לפנות לנציב תלונות הציבור בקופת החולים בפניה מפורטת בענין.

משרד הבריאות נותן סל בריאות של 14 שעות שבועיות הכוללות טיפולים פרא רפואיים, בין בטיפולים ישירים שניתנים באופן פרטני, או בהדרכת ההורים, או טיפולים עקיפים.

כמו כן סל הבריאות מאפשר לקבל מימון לאביזרי שיקום וניידות כמו כיסא גלגלים, רולטורים, מעקה למיטה וכדומה, באמצעות טופס רפואי מיוחד והמלצה רפואית של פיסיותרפיסט לקבל האישור למימון האביזרים.

טיפולים פרא רפואיים

ילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי יהיו זכאים לטיפולים פרא רפואיים באמצעות קופות החולים ובין היתר הם זכאים לריפוי בעיסוק, קלינאית תקשורת, טיפולי פסיכולוג, טיפולי פיזיותרפיה. לחילופין הם יהיו זכאים להחזר כספי עבור טיפולים שנעשו באופן פרטי וכאשר הם לא ניתנו במסגרת מעון יום שיקומי.

כספי קופות גמל

להורים לילדים אוטיסטים עומדת הזכות לפטור ממס על הקדמת פידיון של קופת גמל כאשר נקבעו לילד/ה 75% נכות ויותר.

ככלל, כדי למשוך כספי קופת גמל יש לשלם מס. עם זאת, כאשר ההורים שכירים או עצמאיים ונקבעו להם או לקרוב משפחה שלהם (ילדים) 75% נכות רפואית, ניתן יהיה למשוך את כספי קופת הגמל לפני מועד הפירעון של הקופה בלי לנכות מס הכנסה.

כמו כן אפשר לפדות תוכנית חיסכון לכל ילד באופן מוקדם.

איסור הפליה לרעה

אין להפלות לרעה הורים לילד שנמצא על הרצף האוטיסטי, לא לקבלם למקום העבודה או להרע את תנאי עבודתם או לפטר בשל טיפול עניין הנוגע לטיפול בילד המוגבל.

זכות לשיקום מקצועי

הורים לילד אוטיסט שנפטר זכאים לשיקום מקצועי בתנאים מסוימים, כולל לימודים והכשרה מקצועית, אם קיבלו בעבר קצבת ילד נכה.

זכויות והטבות נוספות המגיעות להורים לילדים אוטיסטים 

  • מכשירי תקשורת תומכת
  • הנפקת תעודת נכות מביטוח לאומי ללא נוכחות
  • כרטיס נכה בין לאומי
  • פטור לתשלום עבור מלווה בכניסה למקומות שונים

ארגונים עמותות סיוע

אתר כל זכות מפרט רשימת ארגונים ועמותות שמסייעים למשפחות לילדים שנמצאים על הרצף האוטיסטי. בחרנו לציין מספר עמותות עיקריות שמסייעות למשפחות לילדים אוטיסטים.

אגודת אלו"ט – אגודה לאומית לזכויות ילדים אוטיסטים

אלו"ט הוקמה בשנת 1974 על ידי הורים שלא מצאו מסגרות טיפוליות תואמות לילדיהם שאובחנו על הרצף האוטיסטי. העמותה מטפלת בילדים אוטיסטים בכל שלב בחייהם. מקדמת זכויות לאוטיסטים ובני משפחותיהם, ודואגת לשפר שירותים ומסייעת למצוא מסגרות חינוך מתאימות.

העמותה מקדמת ידע שקשור לאוטיזם. מפעילה שירותים ומסגרות באמצעות אלו"ט לטף לילדים בגיל הרך, מסגרות לבוגרים ,ופתרונות תעסוקה מיוחדים. כמו כן מפתחת שירותים קהילתיים מועדונים וקייטנות לילדים אוטיסטים, ואפילו רכישת שטחים לבניית בתי מגורים מותאמים. פועלת במסגרת אלו"ט לטף, אלו"ט לנעורים, חטיבת אלו"ט לבוגרים, בדיור חוץ ומסגרות תעסוקה ומרכז למשפחה.

העמותה דואגת לקדם את זכויותיהם של ילדים אוטיסטים בוגרים ומתבגרים המאובחנים על הרצף ומקימה מסגרות טיפוליות עבורם. העמותה מטפלת בכל הצרכים וצרכי המשפחה.

העמותה מפעילה מרכזים שיקומיים תעסוקתיים והכוונה והכשרה מקצועית על פי כישורים במטרה לקדם תעסוקה ולממש פוטנציאל על אף המוגבלות.

העמותה מפעילה את בית לורן – מרכז של אלו"ט למשפחה. הדרכה ויעוץ למשפחה לילדים אוטיסטים אבחון וטיפול ומסגרות חינוך ופעילות פנאי.

בין היתר העמותה מפעילה:

  • סדנאות קוגניטיביות
  • סדנאות העשרה
  • סדנאות יצרניות
  • מרכז תעסוקתי חקלאי
  • מרכז תעסוקה מוגן
  • שילוב במפעלים

פרטי קשר: אלו"ט אגודה לאומית לילדים ובוגרים עם אוטיזם, רח' כורזין 1 גבעתיים.

עמותת "עלה" לילדים עם צרכים מיוחדים

העמותה הוותיקה נוסדה בשנת 1952 ומאז הובילה שינויים בחקיקה לאנשים עם מוגבלויות ובין היתר בכל הנוגע לזכויות ילדים אוטיסטים ובני משפחותיהם.

נותנת שירותים לילדים ובוגרים בנושאי דיור שיקום וחינוך. פועלת בנושאי חינוך, טיפולים פרא רפואיים (מוטוריקה עדינה וגסה, קושי בדיבור, קושי בהתפתחות ריפוי בעיסוק, תרפיה באומנות ובמוזיקה, שיקום מסוגים שונים).

פרטי קשר: עמותת עלה, רחוב אברבאנאל 111 בני ברק.

מרכז לטיפול וחקר באוטיזם  - עמותה רשומה

עמותה לילדים בסיכון המפעילה פריסה של מסגרות טיפוליות בכל הארץ ובבתי ספר. העמותה מעסיקה עובדים בתחום רפואי ופרא רפואי ומומחים בטיפול.

פרטי קשר: מרכז לטיפול וחקר האוטיזם, רחוב גוש עציון 13 גבעת שמואל.

עמותת ילדי קשתות

עמותה למען אוטיסטים הוקמה ב- 2011. על ידי הורים לילדים שלמדו בבית הספר קשתות במועצה האזורית מנשה. היום פועלת גם בגבעת עדה. מטרתה קידום ילדים אוטיסטים, מימון טיפולים פרא רפואיים, טיפול בציוד טכנולוגי מתורמים.

פרטי קשר: עמותת ילדי קשתות

עמותת ידיד לילד

העמותה הקימה פרויקט לילדים אוטיסטים ומפעילה מדריכים בוגרים שמלווים את הילדים לחוגים ועוזרים להם להשתלב בחברה.

פרטי קשר: עמותת ידיד לילד, ת.ד 8474 ירושלים 91088.

מרכזי השירות של יד מכוונת של הביטוח הלאומי

מרכזי השירות של ילד מכוונת מסייעים בהכנה לפני התייצבות בוועדות הרפואיות של הביטוח הלאומי ובכל הקשור להגשת התביעה לביטוח לאומי.

מרכזי השירות עוזרים בהכנת התיק הרפואי, מסבירים כיצד מתנהלת הועדה הרפואית ומדריכים ומייעצים כיצד להופיע לפני הועדה. במרכזים יש צוות מקצועי רפואי בתחומים שונים ובין היתר רופאי משפחה, אורתופדיה, פסיכיאטריה, רפואה פנימית ועוד.

אפשר להיעזר במרכזי השירות גם באמצעות שיחת און ליין עם רופא מומחה.

פרטי קשר: מרכזי השירות של יד מכוונת של הביטוח הלאומי בטלפון 2496*

פיצויים לילדים שאובחנו על הספקטרום האוטיסטי

בכל מקרה של אבחון ילד/ה על הספקטרום האוטיסטי חשוב לפנות לרופא המשפחה / רופא הילדים בקופת החולים ולבקש הפניה לייעוץ גנטי. במסגרת הייעוץ הגנטי הילד יופנה לבדיקה גנטית באמצעות צ'יפ גנטי [CMA]. ב-1 מכל 6 או 7 מקרים של אוטיזם, בדיקת הצ'יפ הגנטי תמצא פגיעה גנטית מוכרת שגורמת לאוטיזם.

במקרה כזה, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בתחום הרשלנות רפואית, על מנת לבדוק את התיק הרפואי מתקופת מעקב ההריון. אם יתברר כי הרופא שליווה את מעקב ההריון של ההורים לא הסביר להם כי ניתן היה לבצע בדיקות גנטיות בהריון, ניתן יהיה לגבש עילה להגשת תביעת פיצויים בסכומי עתק [מיליוני שקלים] ובעילת רשלנות רפואית.

הסיבה לכך הנה שרופאי קופת החולים חייבים להסביר להורים בכל הריון שעומדות לרשותם בדיקות גנטיות שגרתיות, שעשויות לאבחן פגיעה גנטית בעובר, ובין השאר גם פגיעות גנטיות שגורמות להופעת אוטיזם כאמור. אם הרופא לא מסביר זאת לא להורים, הוא מפר את חובתו המקצועית ומתרשל בביצוע תפקידו.

פורטל זכויות העובדים משתף פעולה בעניין זה עם סולר קפלינסקי רשלנות רפואית, משרד עורכי הדין המוביל בישראל בייצוג נפגעי רשלנות רפואית עם התמחות מיוחדת בייצוג משפחות, הורים לילדים על הספקטרום האוטיסטי.

לכניסה לצ'אט בווטסאפ לחצו כאן >>>

לכניסה לצ'אט במסנג'ר לחצו כאן >>>


עדכון אחרון: 25/01/2023 00:01   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!