{if 0} {/if}

קיבלת כתף קרה בגלל שהנך מעל גיל 45 והמעסיקים מחפשים עובדים צעירים יותר? הגיל יכול להוות יתרון עבורך!
כך תהפכו את הגיל (45+) ליתרון לצורך מציאת עבודה
×
x

כלים לחיפוש עבודה

כך תהפכו את הגיל ליתרון במציאת עבודה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (17) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 17 reviews
Hebrew

הקלישאה לפיה העולם שייך לצעירים, נכונה היום יותר מתמיד, בעיקר בכל הנוגע לשוק התעסוקה התחרותי והרותח.

עובדים שחצו את הגיל המופלג 45, מתחילים לחוש ביתר שאת בכתף הקרה מהמעסיקים. אחרי גיל מסוים, עובדים בישראל מקבלים את ההגדרה הבעייתית עובדים מבוגרים.

גיל 45 נחשב בדרך כלל הגיל שבו מסלול הקריירה משתנה ומכוח אדם אטרקטיבי, עובדים, מוכשרים ככל שיהיו, הופכים להיות לא רלוונטיים.

פתאום שנת הלידה בקורות החיים הופכת להיות מכשול, הניסיון הופך לנטל של כישורי יתר וכאשר מקום עבודה מתואר במילים סביבת עבודה צעירה ודינאמית, המשמעות היא שדלת הכניסה נטרקה בפניך.

המעסיק הישראלי הממוצע מעדיף את מי שנתפס כצעיר, בריא, רענן, תוסס, עם רעב בעיניים, שליטה בשפה היי-טקית שוטפת ודרישות שכר נמוכות.

הקושי במציאת עבודה בגיל מבוגר אינו המצאה ישראלית, אך בארץ בהחלט שיכללו את התופעה, כאשר כמחצית מבני 45 עד 64, יותר מ-610 אלף מחפשי עבודה, אינם מועסקים באופן סדיר. זאת לעומת ממוצע של 23% בשאר מדינות ה-OECD כך על פי הנתונים המכאיבים שמספק הביטוח הלאומי.

אחת הסיבות לכך, היא שאותה אפליה אינה מטופלת, זוכה להתעלמות של ממש ואף מונצחת על ידי מוסדות המדינה. כך, לדוגמה, השמתם של בני 45+ על ידי שירות התעסוקה הוא 16% בלבד, לעומת 30% עד גיל 35.

התופעה המדאיגה אינה נחלתם של כלל העובדים בגילאים המדוברים. למעשה, מצבם של יוצאי השירות הציבורי, ביניהם יוצאי צבא קבע ומשרד הבטחון, משרדי ממשלה וכדומה, טוב יותר בהשוואה למגזרי תעסוקה אחרים, ודרכם בחזרה לשוק העבודה סלולה באופן יחסי.

ואולם, עובדים רבים אחרים, בעלי ניסיון מוכח, איכויות, ותק וכישורים, חשים כי המשימה הקריטית של מציאת מקור פרנסה הולם להמשך הדרך הופכת אבודה מראש.

הסיבות לקושי המובנה בחזרה לשוק התעסוקה הן מגוונות, וביניהן בולטת העובדה כי אנו חיים בחברה המקדשת את הרווח המהיר, מעדיפה פעולה מהירה וקיצורי דרך.

לכן, אין זה פלא שוותק, שבגיל 30 היה שורה מנצחת בקורות החיים, הופך, לדידם של רבים, לוותיק, ואף זקן בז'רגון המעסיקים.

מורה נבוכים - למובטלים נבוכים

הצעד הראשון לדריסת רגל מוצלחת בחזרה למעגל העבודה הוא דווקא עמידה במקום. עצור, נצל את הזמן הפנוי על מנת להתכוונן בקריירה, חשוב לאן מועדות פניך, וגבש אסטרטגיה וכיוון להמשך הדרך.

פרק הזמן הפנוי שנוצר, הן מרצון והן מאילוץ, יכול להיות מתועל לחשיבה אסטרטגית ומובנית, שתסייע לך בהמשך הדרך בקבלת החלטות קריירה מושכלות, מבוססות על ידע על השוק ועל עצמך.

אין צורך להתפזר, לירות לכל הכיוונים, לשלוח מאות ואלפי קורות חיים ולצבור מפלות וכישלונות מייאשים, שרק ירפו את ידך. יש להתחשב בסביבה, בזירה הכלכלית ובביקושים בשוק התעסוקה.

בשלב הבא, לאחר שכבר נתגבשה החלטה קוהרנטית מה הלאה, הקדש זמן ומחשבה לשיפוץ קורות החיים שלך.

בפתח קורות החיים מומלץ להכניס פתיח קצר, ובו לפרט מה הערך המוסף שלך למשרה הנתונה. בניסוח הפתיח, הימנע מכל נימה מתנצלת באשר לגילך.

בפרק הניסיון התעסוקתי, רצוי להימנע מלהפליג אחורה במנהרת הזמן לימי קום המדינה, עבודות המלצרות והשליחויות על הקטנוע, והמידע אמור להתייחס אך ורק ל 10-15 השנים האחרונות.

בנוסף, חשוב מאוד להצהיר שאתה מעוניין להתחיל במסלול חדש שמתחשב בניסיון שצברת אך לאו דווקא בדרגה מסוימת אליה הגעת.

בסעיף ההשכלה שבץ והבלט גם קורסים והשתלמויות בעלי ערך מוסף.

חשוב מאוד לשלב סעיף שליטה במיומנויות מחשב ואינטרנט, ולפרט את תוכנות המחשב בהם אתה שולט, על מנת להדגיש ולשדר מסר כי אתה בקיא ברזי התעשייה המודרנית ולא עושה שימוש בכלי עבודה מתקופת האבן.

אם אתה נראה טוב וניחנת במראה ייצוגי, אפשר ואף רצוי לצרף תמונה איכותית ומכובדת לקורות החיים.

תמונה שכזו, המשדרת חיות וחיוניות, עשויה להוות זרז לזימון לראיון, ושווה לעיתים יותר מ-1000 מילים.

ספורט - אלגנט?

ידוע כי קשרים אישיים ועקיפים פותחים דלתות. לכן עשה שימוש בנטוורקינג.

המלצה של גורם בארגון שוברת את מחסום הגיל, ולכן מומלץ להכין רשימה של כל מי שיכול לסייע ולהתחיל להרים טלפונים, מתוך הפנמה כי מציאת עבודה היא עבודה בפני עצמה.

בתור בן 45+ יש לך משאב שחסר לצעירים יותר, והוא מכלול הקשרים המקצועיים, החבריים ואף המשפחתיים שצברת.

חשוב להפעיל את אותם קשרים ולהמשיך בשימורם. אם תגיע דרך המלצות או מכרים, כבר אינך המועמד המבוגר, אלא המועמד שמנהל הפיתוח או איש המכירות מכיר באופן אישי.

באם צלחת את משוכת קורות החיים וזומנת לראיון העבודה הנחשק, דע כיצד לנהוג בו ואילו מסרים לשדר על מנת שנושא הגיל יתפוגג ויהפוך ל-Non-issue.

בטרם ההגעה לראיון, יש לאסוף על החברה המהווה את הכלה המיועדת, את מלוא האינפורמציה.

נסה להגיע לקובעי ההחלטות בארגון ישירות, אם בעזרת קשרים ואם בפניה ממוקדת למנהלי משאבי האנוש.

במהלך ראיון עבודה עליך לשדר אישיות צעירה.

זה הגיוני מצד מעסיקים לרצות עובד עם חיות והתלהבות מסוימת, שעשויה להתכהות עם הגיל, ולכן הראה חיות, התלהבות, והתנהג כפי שהיית אתה רוצה שעובד שלך ינהג כשאתה מקבל אותו למשרה.

במקביל, עליך להעביר מסרים שירגיעו מראיין צעיר.

אין בכוונתך למנכ"ל את החברה רק בשל גילך ואתה מוכן לעבוד קשה, להתגמש בתנאים ולתת את המרב, גם אם בשכר נמוך יותר מזה שהרווחת בעבודה הקודמת.

הדגש שחזרת למעגל העבודה מתוך עניין ולא צורך קיומי. כמו כן, אל תציף בעיות בריאותיות אלא להפך, הדגש תחביבים ספורטיביים המשולבים בשגרת יומך.

ניסיון מקצועי ובמיוחד ניסיון ספציפי, מהווה כמובן יתרון בתחומים מסוימים, אבל ישנם מעסיקים שחוששים שעובד מבוגר הוא כזה שכבר ראה הכל, שבע, עייף, איבד את המוטיבציה והשאיפות.

התפיסה הזו, לפיה עובדים מבוגרים הם כבר מקובעים בדרכי עבודה וחשיבה, אינם לומדים מהר או שאינם יכולים לתרום לחדשנות בחברה, היא רק סטיגמה.

לכן, התמקד בניסיון כנה להוכיח למראיין שזה בדיוק הפוך. שבפניו ניצבת הזדמנות לקחת איש טוב שבאמת רוצה לעבוד ודואג להישאר תמיד עדכני.

הדגש שבניגוד לצעירים הרואים בתפקיד ובמקום העבודה כתחנת ביניים, אתה מחפש יציבות, צפוי להחזיק מעמד זמן ממושך ולהעריך את מקום העבודה החדש שבעתיים.

הסבר כי אתה מעוניין במשרה מתוך הנעה פנימית, לא רודף אחרי בונוסים או מסתנוור מכרי דשא של מעסיקים אחרים.

שדר למעסיק כי אנשים שכבר עברו כברת דרך, הם מיושבים, בעלי משפחות, העבודה חשובה להם והם רואים בה מקום לטווח ארוך ולא אפיזודה זמנית. הדגש את הניסיון והפוך אותו ליתרון.

הסבר כיצד זווית הראייה הרחבה שלך תהווה נכס לחברה.

הדגם כיצד התמודדת בעבר עם אתגרים ומצבים סבוכים, ופרט כיצד ניסיון זה ישמש אותך בעתיד.

מוכשר מידי (אובר קווליפייד) ברכה או קללה?

הרבה מחפשי עבודה שולחים קורות חיים שנראים טוב מאוד ועם ניסיון תעסוקתי עשיר, עם בעיה אחת בלבד: הם מוכשרים מדי למשרה.

במקרה שכזה, באם בכל זאת זומנת לראיון, הימנע מלגרום למראיין לחוש מאוים מניסיונך העשיר ונתר כאיילה מעל מלכודות ההתנשאות. לעיתים השלב הראשון של הראיון הוא אצל רכזת משאבי אנוש, צעירה בגילה של ביתך. הימנע מלהביע ביקורת, זלזול, פטרונות או אבהות.

עליך לשוחח אתה בגובה העיניים ובמקצועיות, להתייחס בכבוד ולהפגין ידע עכשווי. בשלבים הבאים יתכן ותפגוש מנהל כוח אדם או מנהל ישיר צעירים ממך.

מבחינת מנהל החברה, לשכור אדם מבוגר ומנוסה ממנו עשויה להיות בעיה וליצור התנגשויות אגו. גם כאן אסור לבוא בגישה של "אני כבר עשיתי הכל ויודע הכל'.

זה יוצר אנטגוניזם, וגם גורם למראיין, שמעוניין להימנע מקונפליקטים עתידיים, לחשוב שאתה סגור להליכי למידה ושיהיה קשה עד בלתי אפשרי לנהל אותך. הדגש כי הניסיון שלך הוא יתרון - אתה אינך זקוק לפידבקים תמידיים, אתה סבלני ונעים הליכות, ובעיקרון יודע את העבודה.

זה הזמן להתפכחות

פרנסה היא צורך קיומי, אך נוסף על הפן הכלכלי קיים הפן הפסיכולוגי, של קיום שיגרת חיים המושתתת על עשייה והבאת תועלת.

לכן, הדבר החשוב ביותר הוא היכולת להתפרנס, וקבלת המציאות כפי שהיא מהווה תנאי הכרחי המאפשר זאת. המצב המתואר הוא המציאות, מתסכלת ומעוותת ככל שתהיה.

במציאות החדשה יתכן שלא תמצא את סוג העבודה שהיית מעדיף לעבוד בה, ואם ברצונך לעבוד ולהתפרנס, עליך לשאוף להשיג את סוג העבודות שבאפשרותך לקבל.

התפכחות משמעה להשלים עם השינוי במצב. לבחון את עצמך ואת יכולותיך ולחשוב בצורה תכליתית: מה עוד אתה יודע ומסוגל לעשות על מנת להתפרנס, וכמה באמת אתה צריך בשביל לחיות.

אל תשכח כי כמעט בכל עבודה בשכר גבוה נדרשת גם השקעה לא מועטה של שעות עבודה. יכול להיות שבעבודה אחרת, בשכר נמוך, יש אפשרות לעבודה נוספת במשרה חלקית, או ניצול זמן הפנאי לאפיקי התפתחות חדשים.

ולבסוף, באם הניסיונות המתסכלים לחזור לשוק לא צלחו כמצופה, יש דרך נוספת לפעול על מנת לספק לעצמך תעסוקה, הנאה ואף הגשמה עצמית: לפתוח עסק משלך ולצאת לדרך עצמאית, מלאה אתגרים והזדמנויות.

זה הזמן לבחון מחדש את הרעיונות והיוזמות עליהם חלמת בהיותך שכיר. צור קשר עם איש מקצוע ובדוק היתכנות של המיזם שחשבת עליו.

בישראל ישנם גופים רבים המסייעים לבניית תוכנית עסקית, שיכולים לסייע בכך. מי יודע, אולי בקרוב תשב אתה על כורסת המראיין, ותלחץ את ידו של מרואיין התולה בך תקוות רבות.

קריאה נוספת בנושא: טיפים שיעזרו לכל אחד לחפש ולמצוא עבודה מהר יותר!


האם הכתבה תרמה לך? כן - מעניין, משכיל ומעודד לא - שום דבר שלא ידעתי קודם
עדכון אחרון: 21/03/2016 08:27   
תגיות בעמוד:   דרושים    טיפים לעובדים   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!