{if 0} {/if}

זכויות עובדים - מידע על זכויות בני נוער בעבודה. מהו חוק העסקת בני נוער ואילו תנאים מגיעים לצעירים בעבודתם
זכויות בני נוער בעבודה - העסקת בני נוער, ההגבלות וההגנה שבחוקי העבודה
×
x

כלים לחיפוש עבודה

תנאי העסקת בני נוער - שלא ינצלו אתכם!

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (53) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 53 reviews
Hebrew

בני נוער נכנסים לשוק העבודה בעיקר בחופשות לימודים. כל אחד מסיבותיו ומניעיו האישיים, הכלכליים והמשפחתיים. בני הנוער נקלטים בעבודות שלא דורשות מיומנות וניסיון מיוחדים. אנו כצרכנים פוגשים אותם ברשתות המזון המהיר, בענף המסעדנות, כשליחים של פיצריות ומלצרים באולמות אירועים ועוד.

בני הנוער לא מודעים לזכויות שלהם ולחובות של המעסיקים כלפיהם כעובדים צעירים חסרי ניסיון. הרצון להרוויח כסף מהיר בתוך עולם עסקי זר ומורכב מחלישים את יכולת בני הנוער להגן על הזכויות שלהם בכוחות עצמם.

ההורים לא תמיד פנויים להיות מעורבים בהתנהלות הילדים – הנערים. גם אם הם מתפנים, אין להם את הידע הרלבנטי והיכולת לצייד אותם בארגז הכלים הנכון להתמודדות הצפויה מול מעסיקים. לנו יש את הידע הרלבנטי ואנו נחלוק אותו עם בני הנוער המתכננים לצאת לשוק העבודה בחופשה הקרובה.

בני נוער: דעו את החובות והזכויות שלכם בעבודה

נניח שמצאתם עבודה שמתאימה לכם. לפני שאתם מתחילים, צננו את ההתלהבות המובנת והקדישו מספר דקות להכרת הזכויות שלכם כנוער עובד:

גיל העסקה – לפי חוק עבודת הנוער, 1953 אסור להעסיק נער שטרם מלאו לו 15 שנים. בחופשות רשמיות של בתי הספר מותר גם מגיל 14.

פנקס עבודה – לפני שמתחילים לעבוד חייבים להוציא פנקס עבודה באחת מלשכות התעסוקה הקרובה למקום מגוריכם. לצורך ניפוק הפנקס יש להביא: אישור רפואי מרופא המשפחה שאינכם סובלים ממחלה וממגבלה רפואית המונעת מכם לעבוד, תמונה, תעודת זהות שלכם או של ההורים.

שעות עבודה – לפי החוק מותר להעסיק בני נוער עד 8 שעות ביום ולא יותר מ-40 שעות בשבוע.

שעות נוספות - אסור להעביד נער במסגרת שעות נוספות.

יום מנוחה - אין להעסיק בני נוער ביום המנוחה השבועית לפי הדת של הנער (שבת או ראשון).

הפסקה – לאחר 6 שעות עבודה מגיע לעובד מנוחה של 45 דקות. ההפסקה היא על חשבון העובד. כדאי לסכם זאת מראש עם המעסיק.

ליחצו כאן לקריאה נוספת על הפסקות בעבודה

עבודות לילה – אין להעסיק נערים מתחת לגיל 16 בין השעות 20:00 ועד למחרת בשעה 08:00. אם אתם בגילאים שבין 16-18 שנים מותר להעסיק אתכם באישור מיוחד בין השעות 22:00 ועד 06:00 למחרת.

את ההיתר המיוחד ניתן לקבל אצל הממונה על חוק עבודת הנוער בטלפון 03-5634222.

רישום שעות העבודה – הואיל והשכר ישולם לנוער לפי חישוב השעות שעבדו, על המעסיק לנהל רישום של שעות העבודה של הנער מדי יום בחתימת המעסיק והעובד. מומלץ לנהל רישום עצמאי לצורך גיבוי ומעקב. אם יש שעון נוכחות אלקטרוני אין צורך ברישום והחתמה ידנית.

שכר המינימום החודשי לבני נוער לפי 173 שעות בחודש:

  • עד גיל 16 - לפי 20.23 ₪ לשעה.
  • עד גיל 17 - לפי 21.68 ₪ לשעה.
  • עד גיל 18 – 3,859.5 ₪ לפי 23.99 ₪ לשעה.
  • חניך, כהגדרתו בחוק החניכות – לפי 17.37 ₪ לשעה.

ניכוי מס ממשכורתו של קטין

אסור לנכות מס משכרם של בני נוער מתחת לגיל 18.

המעסיק חייב בתשלום ביטוח לאומי לבני נוער שמועסקים אצלו ואסור לו לנכות תשלום זה ממשכורתם. אסור לנכות ביטוח בריאות.

על משכורת שאינה עולה על סכום של 4,100 ₪ לחודש אסור לנכות מס הכנסה. כל נער שעובד חייב למלא טופס 101 למס הכנסה שם ידווח על פרטיו האישיים.

בני נוער זכאים לנקודת זיכוי אחת במס בעקבות עבודתם.

דמי נסיעה – אתם זכאים להחזר הוצאות נסיעה מהמעסיק עד לסכום של 26.40 ₪ ליום עבודה.

העסקת בני נוער בפרסומות

רק באישור מיוחד של שר העבודה והרווחה מותר להעסיק ילד בפרסומות גם אם גילו מתחת לגיל 15 שנים לתקופת זמן מוגבלת ומוגדרת. חוקי מעסיק בעל רקע פלילי בעבירות מין, אלימות כלפי ילדים, העסקה בעבר ללא היתר והתעללות, לא יורשה להעסיק ילד בפרסומות או בכל הופעה ציבורית אחרת.

אם המעסיק עמד בתנאים וקיבל היתר להעסקת ילד בפרסומות אסור שההופעה יהיו אירועים ותכנים של אלימות, רמזים מיניים וגזעניים ושימוש בסיגריות ואלכוהול. על המעסיק לספק את כל התנאים הנדרשים לנוחיות הילד המועסק ולשמור עליו מכל מפגע פיזי.

להעניק לו מזון מתאים, לכבד אותו, להסיע אותו לאן שצריך, אין צורך בליווי מבוגר לילדים בני 8 שנים ומעלה המופיעים בהצגות וסרטים. אסור להעסיק ילדים בתקופת הלימודים בבית הספר ובגנים. מעסיק שהורשע בעבירות על חוק זה צפוי לקנס מנהלי בסך 3500 ₪.

מי שתיווך בין הילד והוריו לבין המעסיק ופעל בניגוד להוראות החוק צפוי לקנס מנהלי של 3000 ₪ או יוגש נגדו כתב אישום שהעונש בצדו שנת מאסר בפועל או קנס בסך 43,800 ₪.

עבודות אסורות על בני נוער

לפי תקנות עבודות נוער קיימת רשימה ארוכה של עבודות שאסור להעסיק בהם בני נוער אלא אם כן מדובר בחניכים שזה תחום התמחותם ולימודם המקצועי או כאשר ניתן אישור מיוחד להעסקה על ידי המפקח הראשי במשרד העבודה והרווחה.

ואלו העיקריות שבהן ושאסור להעסיק בהן בני נוער: הרמת משאות כבדים, חפירות של בארות, בור שופכין, מנהרות, ניקוי צינורות ביוב, ריתוך חשמלי ובאמצעות גז, חומרי נפץ וזיקוקים, מנופים, מלגזות, טרקטור, מכונות גזירה וחיתוך, מטחנות בשר, בית מטבחיים מכונות חיתוך והקצעה בנגריה, הפעלת מכשירים פולטי קרינה, חומרים כימיים, חומצות, מפעלי סיגריות, בתי חולים ומרפאות לחולי נפש וטיפול בגופות נפטרים.

כתובת לתלונות ואכיפת החוק להגנה על בני נוער עובדים

אם הזכויות שלכם קופחו, אם שכרם לא שולם ונוצלתם לרעה על ידי המעסיקים הזמניים שלכם, אתם לא לבד. משרד התעשייה והמסחר מדווח מדי שנה על מבצעי אכיפה שהוא יוזם כנגד מעסיקים מפרי חוק.

בשנת 2008 דווח על 70% מבתי העסק בהם נמצאו חריגות קלות וחמורות מהוראות החוק. בשנת 2007 דיווח המשרד כי נפתחו בסוף אותה שנה 436 תיקי חקירה, נבדקו 5,253 בני נוער והוטלו 66 קנסות בסכום של 444,500 שקל. נגד 7 בתי עסק הוגשו כתבי אישום.

בחודש יוני 2012 נכנס לתוקפו החוק להגברת האכיפה של דיני העבודה בישראל. מטרת החוק המיוחד להגביר את יעילות אכיפת חוקי העבודה בישראל שחלים במקרה שלנו כמובן גם על מעסיקים של בני נוער העוברים על החוק.

קחו בחשבון שקיימת מודעת גוברת לשמירה על זכויות העובדים בכלל ושל בני נוער בפרט. אל תהיו אדישים לשימור הזכויות שלכם. אתם לא עבדים של אף מעסיק.

ללא שיתוף הפעולה של בני הנוער עם גורמי האכיפה הממלכתיים לא ניתן יהיה לקדם את האכיפה והענישה על מעסיקים עבריינים. היום זה אתם מחר זה החברים שלכם ובעתיד הרחוק הילדים שלכם ובני משפחה אחרים.

אז קדימה. לא להתעצל. לקרוא את המידע שמוגש לכם ובשבילכם.

ליחצו כאן להורדת אפליקציה (IOS) של משרד התמ"ת העסקת עבודת בני נוער

לתלונות נגד מעסיקים שמפרים את החוק ומנצלים אתכם התקשרו לטלמסר במשרד התמ"ת 1800-354-354.

כמו כן, אפשר לפנות להסתדרות הנוער העובד והלומד לטלמסר  054-4001100 או 1121*  מכל מכשיר טלפון נייד.

קיראו: טיפים חשובים להעסקת בני נוער בחופשת הקיץ!


עדכון אחרון: 04/07/2016 10:39   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!