{if 0} {/if}

המדריך שייתן לך מענה מלא ותשובות לכל שאלה בנושא חופשת הלידה הצפויה! עורכי הדין של פורטל זכויות העובדים מסבירים ועונים לשאלות של עובדות ועובדים...
כל מה שחשוב לדעת לפני ובמהלך חופשת הלידה: מורה נבוכים
×
x

כלים לחיפוש עבודה

כל מה שחשוב לדעת לפני ובמהלך חופשת הלידה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews
Hebrew

אז אחרי תשעה ירחי לידה מאומצים וקשים, זה קרה ובשעה טובה ומוצלחת, בליווי צהלולי מזל טוב, נולדה לך בת או בן. רגע אחרי ההתאוששות, ממש בכניסה לטרקלין עולם ההורות, יש כמה דברים שאת חייבת לדעת.

בשנים האחרונות חל שינוי תפיסתי בישראל בכל הקשור להורות ועמו באו שינויי חקיקה שמיטיבים עימך היולדת. מאחר והנושא הזה עומד ותלוי בסדר יומם של המחוקקים בכנסת כל העת, יש חשיבות מרבית להבחין בין רפורמות שאושרו לבין יוזמות שעולות חדשות לבקרים.

בסקירה שלפניך נפרט ונסביר את הזכויות המלאות של ההורים, רגע לפני הרגע המאושר ובכל הנוגע לחופשת הלידה הצפויה.

BASIC – עיקרי הרפורמות

הצעת החוק האחרונה לרפורמה בחופשת הלידה (2018) האריכה את חופשת הלידה בשבוע נוסף, מ-14 ל-15 שבועות בתשלום. במהלך 15 שבועות אלה, תהיי זכאית לדמי לידה בסך 100% משכרך בשלושת החודשים שקדמו ללידה.

חידוש נוסף במסגרת הרפורמה, נועד לכך שאימהות אשר יאריכו את חופשת הלידה שלהן לתקופה של חצי שנה, תוכרנה כאימהות בחופשת לידה ותהיינה זכאיות להנחה במעונות יום לילדיהם הגדולים יותר.

הרפורמה החדשה הביאה עימה גם בשורה לאבות, שהזמן המינימלי לחופשת לידה עבורם, ירד משלושה שבועות לשבוע אחד.

בנוסף לכך, יוכלו אבות לקחת שבוע אחד בזמן החופף לתקופת חופשת הלידה של האם על חשבון שבוע אחד מחופשת הלידה של האם.

אם את סטודנטית שאינך עובדת וצריכה לחזור ללימודים לפני סיום חופשת הלידה, יוכל בן זוגך לנצל את חופשת הלידה שלה.

שימי לב! בעקבות הרפורמה האחרונה, ניתן לפצל את חופשת הלידה בין ההורים. במקרה של פיצול, תהיי חייבת לקחת מינימום של 6 שבועות ולאחר מכן, יוכל הבעל לקחת את יתרת חופשת הלידה בהתאם לחוק.

את חופשת הלידה שלך, ניתן יהיה לקצר לתקופה של פחות מ-14 שבועות, לפי בקשה וקבלת אישור רפואי מיוחד. מצב זה מותאם בעיקר במקרים של לידה שקטה חלילה, מסירת הוולד לאימוץ או במקרה של לידת אם פונדקאית.

אישור חופשת הלידה ניתן על ידי המעסיק ואילו תשלום דמי הלידה, יועבר אלייך על ידי המוסד לביטוח לאומי.

חופשת הלידה

אם בטרם הלידה, עבדת במשך 12 חודשים ברציפות אצל אותו מעביד, הנך זכאית ל־26 שבועות של חופשת לידה, 15 מתוכם יהיו בתשלום (דמי לידה). חשוב שתדעי, בסיס החופשה הקבוע בחוק עומד על 26 שבועות, אולם מרבית היולדות מממשות 15 מהם מאחר והם בתשלום.

בכדי לקצר את חופשת הלידה מתחת ל־15 שבועות, יהיה עלייך להודיע על כך מראש למעביד, שלושה שבועות מראש, כלומר להודיע לו על חזרתך כבר בשבוע ה-12. מיום הודעתך בדבר חזרה לעבודה, לא יוכל מעביד לדחותה מעבר לשלושה שבועות ועל כן החישוב הנ"ל.

אם תרצי למשל לשוב לעבודה לאחר 20 שבועות, יהיה עלייך להודיע על כך למעסיק, לא יאוחר מהשבוע ה-17 וכן הלאה.

שימי לב, אם עבדת אצל אותו מעסיק פחות מ-12 חודשים ברציפות, הנך זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות בלבד שרק 8 מהם יהיו בתשלום.

למרות הארכת חופשת הלידה בשבוע, ישראל עדיין הרחק מאחור מול מדינות המערב המפותחות, שם חופשת הלידה מגיעה לעיתים לשנתיים!

חופשה ללא תשלום (חל"ת)

אם הנך מעוניינת להמשיך את חופשת הלידה מעבר ל-26 השבועות הקבועים בחוק, תהיי זכאית להאריכה באמצעות חל"ת (חופשה ללא תשלום). אורכה המקסימלי של חופשה זו שכאמור הנה ללא תשלום, הוא רבע מתקופת העבודה אצל אותו מעסיק ולא יותר משנה ממועד הלידה.

למשל, עבדת שנה באותה חברה? תהיי זכאית להאריך את שהותך עם הרך הנולד עד לתקופה של שלושה חודשים. אם הנך עובדת באותה חברה במשך 15 שנים, תוכלי להאריך את חופשת הלידה שלך עד למשך שנה.

זהו הרף המקסימלי לחופשת לידה בישראל. החל"ת כולל את אותם 11 השבועות ללא תשלום המהווים חלק מחופשת הלידה הקבועה בחוק (26 שבועות). כמובן שיציאה לחל"ת, תחייב אותך בהודעה מראש לחברה.

חישוב דמי הלידה

כאמור, הנך זכאית לדמי לידה עבור תקופה של 15 שבועות מסך החופשה אותה תבחרי. התנאי לקבלת דמי הלידה באם שולמו עבורך דמי ביטוח לאומי במשך תקופה של עשרה חודשים מתוך 14 החודשים שקדמו ליום הרלוונטי, הוא היום בו לקחת חופשת לידה.

לחלופין, תהיי זכאית לדמי הלידה אם שולמו עבורך דמי ביטוח לאומי במשך 15 חודשים מתוך 22 החודשים שקדמו ליום הרלוונטי. בדרך כלל אין צורך שתעסקי בכך יותר מידי, אם עבדת אצל מעסיק מסודר, הם יעשו עבורך את העבודה.

נציין כי היום הרלוונטי, הוא היום בו יצאת לחופשת לידה בזמן הריון שהסתיים בלידה.

חופשת לידה לפני הלידה

כן, יש דבר כזה חופשת לידה לפני הלידה ובתנאי כמובן שההריון הסתיים בלידה. גם בעניין זה יש את שתי המדרגות שתלויות באופן ישיר באורך העבודה שלך אצל אותו מעסיק או חברה.

במקרה בו הנך זכאית לדמי לידה בעד 15 שבועות, תהיי רשאית לצאת לחופשת לידה לכל המוקדם 7 שבועות לפני תאריך הלידה המשוער.

במקרה והנך זכאית לדמי לידה בעד 8 שבועות, תוכלי לצאת לחופשה לכל המוקדם 24 יום לפני תאריך הלידה המשוער.

כמה דמי לידה תקבלי?

בחישוב גובה דמי הלידה, ישנם שני מישורים נפרדים, לעצמאית ולשכירה.

שכירה? דמי הלידה שלך יחושבו על פי הנוסחה הבאה: שקלול של שלושת החודשים שקדמו לראשון בחודש בו הפסקת לעבוד, חלקי 90. התוצאה של נוסחה זו, תקבע את השכר היומי שלך, אותו יכפלו ב-15 שבועות.

לחילופין, יחושב מלוא השכר שלך בששת החודשים שקדמו לאותו יום, חלקי 180, על פי הגבוה מביניהם ועד לתקרה שנקבעה, העומדת על 1,485 ₪ ליום.

עצמאית? דמי הלידה יחושבו על פי השכר או ההכנסה המלאה שלך בשלושת החודשים שקדמו לראשון בחודש שבו הפסקת לעבוד, חלקי 90, או לחילופין חישוב מלוא השכר בששת החודשים שקדמו לאותו יום, חלקי 180. גם כאן, על פי התעריף הגבוה ביניהם ובתאם לתקרת השכר שנקבעה ליום.

טיפ קטן, אין צורך להתאמץ יתר על המידה ולשבור את הראש בחישובים, באתר הביטוח הלאומי ישנו מחשבון שיעשה עבורך את העבודה.

אגב, דמי הלידה יועברו בתשלום אחד ישירות לחשבון הבנק שלך כבר במהלך חופשת הלידה. את התביעה לקבלת דמי הלידה, תועבר ברוב המקרים באופן אוטומטי (עבור שכירות ועצמאיות), במקרים אחרים יהיה עלייך להגיש תביעת תשלום בסניף הביטוח הלאומי.

טיפ לעצמאית: בדמי הלידה שישולמו לך, תובא בחשבון רק התקופה שבה עבדת ושילמת דמי ביטוח. אנא בדקי את הנושא ובמידת הצורך, הסדירי את חובותייך לביטוח הלאומי.

בעלי בחופשת לידה...

אחת הרפורמות המדוברות של השנים האחרונות, היא מתן האופציה להשתתפות בן הזוג בחופשת הלידה. נכון, בעולם מדובר במהפכה של ממש ואם להודות על האמת, הרי שבישראל העסק לא ממש עובד.

בכל זאת, חשוב מאוד שתדעי מהו המסלול לחופשת לידה של בן זוגך. ובכן, בן הזוג רשאי להיעדר מעבודתו לתקופה של עד שישה ימים (כולל סוף שבוע) לאחר הלידה. מעבר לכך, מתיר החוק את חלוקת חופשת הלידה בינך לבן זוגך.

המוסד לביטוח לאומי ישלם דמי לידה לבן זוגך שיפסיק את עבודתו לטובת החלפתך בחופשת הלידה. שימי לב, תקופת החופשה המגיעה לשניכם גם יחד, לא תעלה על תקופת החופשה שמגיעה לך כאם.

אופציה אחרונה בקטגוריה זו, היא חופשת לידה זוגית באורך של שבוע בדיוק, זאת בתנאי שתוותרי בכתב על השבוע האחרון של דמי הלידה (השבוע ה-15).

תנאי נוסף הוא שעבור בן זוגך, שולמו דמי ביטוח לאומי עבור עשרה מתוך ארבעה עשר חודשים מתוך 22 החודשים אשר קדמו ליום יציאתו לחופשת לידה.

חל"ד אחרי לידת תאומים

ילדת יותר מילד אחד? מזל טוב כפול 2, את זכאית להאריך את חופשתך ולקבל דמי לידה נוספים. אם הנך זכאית לחופשת לידה של 15 שבועות, את יכולה להאריכה בשישה שבועות נוספים ולקבל עבור שבועות אלה דמי לידה.

מישור נוסף ששודרג במעט במסגרת הרפורמות של השנים האחרונות, רלוונטיות במקרים של מחלה ואשפוז שלך או של התינוק.

נשמח עבורך אם לא תגיעי למצב זה, אולם הנך זכאית להארכת חופשת הלידה ואף לפצלה, זאת בתנאי שתקופת האשפוז, אורכת לפחות חמישה עשר ימים.

במקרים אלה, יהיה עלייך למלא טופס "תביעה להארכה או פיצול של דמי לידה / דמי חופשה למאמצת" ולשלחו יחד עם מסמכים נוספים המעידים על האשפוז, לסניף הביטוח הלאומי אליו את שייכת.

עד כאן כל הרפורמות הרלוונטיות וזכויותייך בנושא חופשת לידה.

חופשה נעימה ובריאות מלאה!

קריאה נוספת: תשובות לשאלות נפוצות בנושא חופשת הלידה


עדכון אחרון: 24/12/2020 09:28   
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!