פורטל זכויות העובדים צ'אט לייעוץ משפטי בווטסאפ
עורכי דין מנוסים בדיני עבודה מנהלים את הפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים ודיני עבודה...
פורום זכויות עובדים ודיני עבודה Work Rights | עמוד 740
x

ייעוץ אישי בצ'אט בוט המתקדם שלנו
כלים לחיפוש עבודה

פורום זכויות עובדים ודיני עבודה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (375) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 375 reviews

נושא
מחבר
תאריך ושעה

שימי
31/08/2015 23:38
שלום לכם
אני שימי ואני עובד במפעל טקסטיל כ5 וחצי שנים
אני סובל מכאבי גב בשל העבודה פיזית שאני עובד ,ברצוני לעזוב את העבודה,
האם מגיע לי פיצויים אם אני עוזב את העבודה ולא מפטרים אותי, אם לא אז הכסף הזה נשמר אפשהו מדובר בקרוב ל30 אלף וקשה לוותר על סכום כזה
אשמח לתשובה ממכם

תודה רבה
לאה
31/08/2015 23:17
היי אני עובדת במוקד שצפוי להסגר בשנה הקרובה ,
האם מגיע לנו פיצויים במידה ומקום עבודה נסגר?
יש לציין שזו לא פשיטת רגל , מדובר בחברה גדולה במשק .
אור
31/08/2015 22:46
אני עובד כחצי שנה בתחנת דלק.
בהתחלה הסכמתי לעבוד בשבת מדי פעם כימגם רציתי את העבודה אך לאחרונה איני רוצה לעבוד בשבת בעיקר מסיבות דתיות.
האם המנהלת יכולה לכפות עלי לעבוד בשבת או לאיים בפיטורים?
בחל"ד
31/08/2015 21:56
בחל"ד. מתי עלי להודיע על התפטרותי לטובת גידול בני? האם עלי לחזור לעבודה לחודש כפי שמחויבת בחוזה, כהתראה לפני התפטרות?
הריונית
31/08/2015 21:46
שלום, אני עתידה ללדת בסוף נוב' ולא מתכוונת לחזור לעבודה הנוכחית אחרי חל"ד. עובדת רצוף מאוגוסט 2013.
שאלותי:
אם אתפטר באוקטובר, כך שבחודש נובמבר לא אעבוד-
1. האם יהיו לכך השלכות על זכאותי ל"תשלום" חופשת לידה מביטוח לאומי?
2. באיזה שלב אוכל לחתום אבטלה אחרי תום חופשת הלידה? האם עלי להמתין מספר חודשים?
רינת
31/08/2015 19:32
שלום,
לעובדת שלי ילד שאובחן על הספקטרום האוטיסטי.
האם היא זכאית לתשלום ו/או להקלות כלשהן ממני כמעסיקתה?
תודה
א.מ
31/08/2015 19:07
עובד הועסק כמלצר במשך שלוש שנים במסעדה. הוא קיבל תלוש שכר, אך התלוש מזויף.

אסביר: מספר שעות העבודה הכולל שנרשם לזכות העובד לא תאם למספר השעות בפועל ותמיד היה נמוך יותר. לדוגמה - בחודש מסוים התקבל שכר ברוטו של 1000 ש"ח ומספר שעות העבודה שנרשם הוא 10 שעות.

באופן טבעי רישום כזה גורר זכאות נמוכה יותר לימי חופש, ומכיוון שהעבודה היא במשמרות והימים הללו לא מנוצלים - זה אומר פחות כסף כאשר פורעים אותם.

דבר נוסף וחשוב - המעביד לא הפריש תשלומים לקרן פנסיה עבור העובד. הוא החל לעשות זאת אך ורק בשנת 2015, לא דיבר על כך עם העובד ולא החתים על אף מסמך, העובד גילה זאת רק כאשר ראה ניכוי תגמולי עובד בתלוש. חשוב לציין כי לעובד הייתה כבר קרן פנסיה ממעסיק קודם.

העובד זיהה בתלוש השכר כי מדובר באותה חברת ביטוח ולכן עקב אחרי העניין באינטרנט, אך דבר לא נכנס לחשבון הפוליסה, ורק לאחר כחודשיים שבהם הוא פנה שוב ושוב למעסיק והפנה את תשומת לבו הועבר התשלום הראשון.

מאז המשיך המעסיק לנכות ארבעה תשלומים נוספים, אך הם לא הועברו עד היום. כאשר העובד התפטר הוא פנה אל המעסיק בע"פ וגם בכתב וביקש להעביר לזכותו את תשלומי הפנסיה שמגיעים לו, כולל את אלו עבור שנתיים וחצי שבהן לא העביר דבר, ועל כך נענה בחיוב והובטח לו שכל מה שמגיע לו הוא יקבל.

כמובן שלא הועבר לו שום דבר - לא תגמולי המעביד ולא תגמולי העובד עבור ארבעת החודשים שהמעסיק כבר ניכה ממנו.

אציין גם כי המעביד לא שילם נסיעות, וכמו כן פעמים רבות לעובד היה חסר כסף במשכורת ולכן נאלץ ממש לרדוף אחרי המעביד ולהזכיר לו זאת חודש אחרי חודש.

האם ישנה עילה לתביעה בשל זיוף תלושי השכר ואי העברת ההפרשות לפנסיה? מהם לדעתכם סיכויי העובד לזכות והאם יש טעם?
אדם
31/08/2015 19:04
שלום,
לקראת חופשות החגים בחודש ספטמבר:
האם זה תקין שבימי חג מנכים מעובד ימי חופשה, ז"א בימי החג כשמקום העבודה סגור ימי החופש יורדים ממכסת ימי החופש של עובד. במצב כזה, עובד כבן 60 עם 12 ימי חופש בלבד מאבד את מעט ימי החופש הצבורים לו.

זה בדר לפי חוקי העבודה?
צחי ב.
31/08/2015 19:02
שלום רב,

1) עובדת שהתחילה עבודתה בתחילת 09/2014, משמע קרוב לשנה, הודיעה על התפטרותה לפני מספר ימים.

2) משום מה, מתחמקת מלהעביר מכתב התפטרות, האם זו בעיה?

3) כמו כן, המשכורת שלה מחושבת לפי שעות, האם זה אומר כי אני חייב לה רק 14 ימי הודעה מוקדמת? או..?

4) שאלה אחרונה וחשובה - האם בכך שימי ההודעה המוקדמת, ככל ויהיו, פולשים לתחום בו היא צוברת ותק של שנה, עלול לזכותה בדמי פיטורין? שהרי אין מכתב עזיבה בכתב.

תודה מראש.
רונן
31/08/2015 15:17
שלום רב,
בשנה וחודשיים האחרוניים העסקנו מטפלת בתינוקינו, 5 שעות ביום ושילמנו לה 2800 שח פר חודש (צ'ק).
והיא סיימה את עבודתה כעת והיא דורשת דמי הבראה ופיצויים.
האם אני צריך לשלם לה את זה על פי חוק? ואם כן איך אדע כמה וכיצד בדיוק (האם בצ'ק)?
לפי מה שקראתי אם היא טיפלה בו בביתה (ולא בבייתינו) לא הייתי צריך לשלם לה ביטוח לאומי. כך שחשבתי שגם לא צריך הבראה ופיצויים.
אשמח לחוות דעת בנושא.
תודה מראש
עורך דין
31/08/2015 15:42
שלום רונן

היית צריך לשלם לעובדת ביטוח לאומי לאורך כל תקופת העסקתה. כעת בהחלט מגיע לה לקבל דמי הבראה ואת חלקה בכספים שהופרשו (אם הופרשו ואם לא אתה בבעיה) לרכיב הפיצויים בקרן הפנסיה, כמו גם פדיון ימי חופשה.

פנה לעורך דין על מנת לעשות סדר בנושא ולהמנע מתביעה מצד המטפלת.

בהצלחה
רונן
31/08/2015 17:37
האם מדובר ביחסי עובד מעביד?
לפי מה שקראנו מול באתר של ביטוח לאומי אם העבודה היא אצלה בבית אזי זה אומר שהיא עצמאית ולכן הבנו שאין לה זכויות סוציאליות.
איפה פה אני טועה? כלומר זה כאילו שאני משלם על משפחתון.
עורך דין
31/08/2015 18:53
אם היא הוציאה לך חשבונית מס עבור התשלום הרי שאין יחסי עובד מעביד והיא עצמאית. בכל מקרה אחר היא עובדת שלך לכל דבר ועניין.
רונן
31/08/2015 17:09
תודה על התגובה. יטופל
רונן
31/08/2015 15:19
כשהיא עבדה זה היה כמובן ללא חגים וערבי חג וללא חו"ל המועד. (רק מציין).
מור
31/08/2015 16:39
רציתי לדעת במידה ואני עובד בשני עבודות אחת מכניסה לי 1500(משרה חלקית) אחת 7000(משרה מלאה) כרגע אני בהליך פיטורין במשרה המלאה כי אני מתחיל לילמוד האם אני יכול לחתום אבטלה למרות שעדיין יש על שמי תלוש עם 1500?
שאלה נוספת האם יש הטבה או מצב שבו אני לא יכול לחתום אבטלה כסטודנט?
עורך דין
31/08/2015 16:55
שלום מור

התושבה שלילית לשתי השאלות שלך, למרות שאת השאלה השניה פחות הבנתי.

בהצלחה
מור
31/08/2015 17:04
אני מסיים שנתיים של עבודה ומתחיל ללמוד
אני יודע שכאשר אתה חותם על אבטלה עדיין מחפשים לך עבודה
במצב הנוכחי אני לא יוכל לעבוד בגלל הלימודים אני ילמד מהבוקר עד הערב ככה שיש סיכוי שזה יבטל לי את האבטלה? כאשר יחפשו לי עבודה(כמו שעושים למי שחותם)
או שיש הכרה כסטודנט לאחר שעבדתי תקופה ממושכת מגיע לי לחתום לתקופה מסויימת ללא בעיה
עובדת
31/08/2015 16:22
שלום,
איני מעוניינת להודיע למעסיק א שאני מתחילה לעבוד אצל מעסיק ב למרות שמדובר בעבודה צדדית בשישי ושבת ולא יודעת כמה זמן אחזיק שם. מעסיק ב יודע שיש לי עבודה נוספת. איך עליי לבצע תיאום מס מבלי לידע את מעסיק א?
תודה
עורך דין
31/08/2015 16:56
שלום לך

על מנת לבצע תיאום מס יש לפנות לרואה חשבון או יועץ מס.

בהצלחה
לירון
30/08/2015 15:03
היי,

אני בחופשת לידה (עדיין לא נגמרה יש עוד בערך שבוע עד שיסתיימו ה-3 חודשים) ואני לא רוצה לחזור למקום העבודה אלא רוצה להישאר עם הילדה בבית לגדל אותה. איך אני עושה את זה, כלומר מתפטרת ומקבלת פיצויים? יש לי שם ותק של שנה כולל החופשת לידה ואחרי שאני מתפטרת למה אני זכאית?
עורך דין
31/08/2015 16:55
שלום לירון

יש כאן באתר כתבה מצויינת שהכותרת שלה התפטרות לצורך טיפול בילד - תקראי את הכתבה ותביני בדיוק מה מגיע לך לקבל במקרה שכזה ועד כמה התהליך קל, פשוט ומהיר.

בהצלחה
יפעת
30/08/2015 15:11
לפני שלוש וחצי שנים עזבתי מקום עבודה (בית ספר פרטי לאומנות) שעבדתי בו כ 5 שנים כמורה לאומנות והחתים אותי על חוזה עבודה שבו קיים סעיף כזה: ״במהלך הסכם זה ומשך 5 שנים מיום הפסקת ההסכם ותהיה הסיבה לכך אשר תהיה לא יעסוק המורה בכל עיסוק ולא ייתן כל שירות העלול להעמידו ביחסי תחרות עם בית הספר או בניגוד אינטרסים עמו ובכל מקרה לא ילמד אומנות ולא יעסוק בכל פעילות אחרת העשויה לפגע בבית הספר באזורים הבאים: בקעת אונו והסביבה, שוהם והסביבה, גבעתיים ופתח תקווה.״
האם סעיף זה קביל וחוקי? בימים אלה פונים אליי תלמידים מאיזור פתח תקוה והסביבה ומבקשים שיעורים פרטיים ואני מפחדת שאם אענה בחיוב אסתבך בגלל החוזה.
אשמח לתשובה
תודה
עורך דין
31/08/2015 16:20
שלום יפעת

הגבלת עיסוק ל-5 שנים לא תעבור את מבחן הפסיקה בכל מקרה. הסעיף מגביל את חופש העיסוק שלך בצורה חסרת פרופורציה. אפילו חברי כנסת ושרים לא צריכים לעבור תקופת צינון כה ארוכה. לסעיף בחוזה שלך אין משמעות אמיתית - הוא מוגזם ביותר.

בהצלחה
אהרון בן טוב
30/08/2015 15:25
מעביד שסגר יעדים בחנות ועל יעדים מקבלים בונוס שנקבע מראש
האם על כל החלטה של המעביד לפי המצב רוח שלו
הוא יכול להוריד לי קנסות מהבונוס?
במה זה תלוי האם יש הגבלה כל שהיא למה שהוא יכול להוריד ממני
ואם הוא הבטיח העלה ובסוף אמר שלא אישרו לו את ההעלה האם הוא חייב לתת לי את זה
ואחרי ויכוחים הוא אמר שאני יקבל צ׳ק
ואחרי שבועים הוא מכחיש את הצ׳ק
מה עושים
ובנוסף לזה זה קרה עוד כמה פעמים שהוא טוען שלא אישרו לו דברים
כמו דלק למשל שנסגר לחודש 1000 וחרגתי באישורו ל1600 שקל והוא אישר את זה
ובסוף החודש קיבלתי 1200 והוא אמר שלא אישרו לו את זה
מה עושים עם מעביד כזה שפשוט עושה ככל העולה על רוחו
ועוד שאלה אם אני עובד שנה וחצי בחברה מה המדינות לגבי פיצוים אני אני מתפטר או שאני מפוטר אם נשלל ממני כל הפיצויים ?
ממש תודה רבה מראש
עורך דין
31/08/2015 16:18
שלום אהרון

התנהלות המעסיק לפי העולה מדבריך אינה תקינה. יחד עם זאת, חשוב לקבל ממך עוד מידע רב אודות תפקידך ותנאי העסקתך, וכמובן שיש לקרוא בעיון את חוזה העבודה שלך. זה הזמן לפנות לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין פרטי מטעמך.

בהצלחה
ניר
31/08/2015 15:10
אני עובד כנהג ב' האם מגיע לי החזרי תשלום על אוכל שאני קונה בחוץ?
עורך דין
31/08/2015 15:40
שלום ניר

התשובה תלויה בחוזה העבודה שלך ובסיכומים שאליהם הגעת מול המעסיק שלך.

בהצלחה
אביר
31/08/2015 15:30
היום קראתי פסק דין מאד מעניין בתביעה של שומר שפוטר מעבודתו במושב ארגמן, מבלי ששולמו לו כל הזכויות המגיעות לכל עובד שמפוטר מהעבודה. המושב - המעסיק, טען כי לא היה מדובר בעובד אלא באדם שקיבל דמי חסות (פרוטקשן) על מנת שלא יהיו גניבות במושב ולא באמת בעובד או בשומר...התובע, אותו שומר שפוטר, טען שהיה מועסק בפועל בעבודות שמירה במושב ובתמורה לשכר חודשי ופוטר כאמור, מבלי ששולמו לא מלוא הזכויות שלו.

מקווה שזה בסדר לשתף אתכם את פסק הדין המלא:

בית דין אזורי לעבודה בירושלים ס"ע 8205-08-11 24 אוגוסט 2015

לפני:
כב' השופט אייל אברהמי, סגן הנשיאה
נציגת ציבור (עובדים) גב' שרה פנסו
נציגת ציבור (מעסיקים) גב' מרים קפלן
התובע: נאאל בני עודה ת.ז. 907328983 ע"י ב"כ: עו"ד אבראהים אגבאריה
הנתבע: מושב ארגמן ע"י ב"כ עו"ד יאיר דוד

פסק דין

1. לטענת התובע, עבד כשומר בשדות מושב ארגמן (להלן: "המושב") מיום 1.4.2007 עד שפוטר בחודש נובמבר 2010 בעקבות גניבה שהייתה במושב. את השמירה ביצע יחד עם אחיו איימן בני עודה (להלן: "איימן" או "האח"), מידי לילה, כאשר התמורה שהייתה בסך 5,000 ₪ נטו חולקה ביניהם שווה בשווה.

דהיינו, כל אחד קיבל כ- 2,500 ₪ כל חודש בחודשו (לאחר שניכו את הוצאות הדלק). התובע הגיש את התביעה לבית הדין וכך גם איימן, כאשר תביעתו מתבררת במקביל בפני כב' השופטת רחל בר''ג - הירשברג.

2. בכתב התביעה דרש התובע את שכר העבודה עבור חודשים נובמבר ודצמבר 2010, הפרשי שכר המינימום, גמול עבודה בשעות נוספות, גמול עבודה בשבת, דמי הבראה, נסיעות, חופשה, חגים, פיצויי פיטורים וזכויות סוציאליות (הרכיב האחרון שלא פורט ממה הוא מורכב וכיצד חושב, נשמט מסיכומיו ואנו פטורים אפוא מלעסוק בו לאור זניחתו על ידי התובע).

3. לטענת הנתבע, לא היה התובע עובד. הסכום ששולם לו מידי חודש בחודשו, שולם למעשה כדמי חסות (פרוטקשן).

אותה עת היו גניבות רבות בשדות המושב ונגרמו למושב נזקים רבים. התובע היה ידוע כמי שקשור לאותן גניבות, ובמושב הוחלט לשלם לו מידי חודש בחודשו דמי חסות כדי להביא להפסקת הגניבות או להפחתתן, מה שאכן אירע למעשה מעת שהחלו לשלם לו את דמי החסות. בחודש נובמבר 2010 אירעה גניבה גדולה משדות המושב.

התובע נעצר על ידי משטרת ישראל ולאחר מעצרו הפסיק התובע לבוא והופסקה ההתקשרות עמו.

לטענת הנתבע לא היה אפוא התובע עובד ומה ששולם לו לא היה שכר עבודה כי אם דמי חסות – כדי למנוע את הגניבות. לפיכך, יש לדחות את תביעתו ולקבוע כי לא התקיימו יחסי עובד – מעביד. בכל אופן, אף אם היו יחסי עובד- מעביד, הוא אינו זכאי למה שתבע.

באשר לאחיו איימן, הרי שזה כלל לא מוכר לאנשי המושב ולא היה שום קשר עם איימן. ככל שסייע לתובע אין למושב קשר אליו.

4. בפנינו העידו התובע, אחיו מר איימן בני עודה וכן מר מוסא אבו דאהוד ומנגד העידו מר נתנאל סינוואני ומר חיים מזרחי.

הכרעה

5. טענת הנתבעים לפיה התמורה ששולמה לתובע בסך 5,000 ₪ מידי חודש בחודשו, הייתה כדמי חסות וממילא לא היה התובע עובד, אינה מקובלת עלינו. לא הוכח כי התובע היה קשור לאיזושהי גניבה מהגניבות שאירעו בשדות מושב ארגמן לפני תחילת עבודתו או במהלכה.

הטענה כאילו התובע היה ראש כנופיה לא הוכחה ואין די בשמועות פורחות באוויר כדי לבסס קביעה עובדתית מעין זו כפי שביקש המושב לטעון. מדובר בטענות חמורות אודות מעשים פלילים שיש להוכיחן בראיות ברורות. במקרה זה תיק החקירה נסגר על ידי המשטרה בהעדר ראיות.

אכן ייתכן כי המושב התקשר עם התובע כדי שזה "יגן" על שדותיהם מפני גניבות ונזקים. ייתכן גם שבבסיס ההתקשרות הייתה המחשבה כי התקשרות כזאת תמנע גניבות בשל ידיעתם של תושבי האזור, על כי התובע הוא זה ששומר ואחראי על השדות. הסיבה שנבחר דווקא התובע לתפקיד אינה רלוונטית לעניין קביעת עצם קיומם של יחסי העבודה שנוצרו לבקשת הנתבע. לתובע היו הכישורים שנצרכו (מעמד בקרב תושבי האזור ,שיתכן שמהם באו הגנבים) לביצוע המשימה – הגנה על השדות מפני גניבה.

נציין כי ברישומי החשבונות של המושב נרשם כי התמורה ששולמה לתובע הייתה שכר עבודה (פרוטוקול עמ' 24 שורה 29). נציין כי התובע צירף לתצהירו את מכתבו של מר חיים מזרחי מיום 15.11.07 שהיה מזכיר וגזבר המושב במועד הרלבנטי בו נרשם כי התובע: "עובד כשומר בשדות מושב ארגמן בין השעות 20.00 -05.00". על המושב, הטוען כי לא כך הם פני הדברים, נטל ההוכחה לסתור דברים אלה שנכתבו בשמו ומטעמו.

6. כפי שהעידו מר נתנאל סינוואני ומר חיים מזרחי, ההתקשרות הייתה רק עם התובע, ולא עם אחיו. ההתקשרות הייתה עם התובע, הואיל והוא היה מוכר לאנשי המושב, כיוון שעבד קודם לכן בחקלאות בשדות המושב. לא זו אף זו, הוא עבד בחקלאות בשדות המושב גם במהלך תקופת עבודתו כשומר השדות (פרוטוקול עמ' 23 שורה 21-28).

כאמור ההתקשרות עמו הייתה גם על רקע השמועות שהוא היה קשור לגניבות, אך אלה היו שמועות בעלמא (פרוטוקול עמ' 23 שורה 3, 10 ועמ' 26 שורה 1, שורה 21).

טענת אנשי המושב לפיה ההתקשרות הייתה רק עם התובע נתמכת גם בספרי החשבונות וגם ברישומים שם נרשם כי התובע לבדו קיבל תשלום. אין חולק כי מידי חודש הוצא רק שיק אחד לפקודת התובע.

טענת עדי המושב הייתה כי לא הכירו את אחיו של התובע איימן ולא היתה להם כל התקשרות עמו. דברים אלה מהימנים עלינו. דברים אלה מתיישבים אף עם דברי התובע לפיה בעת שסוכם עמו על ההתקשרות ישבו אנשי המושב רק איתו ולא עם אחיו איימן (פרוט' עמ' 5 שו' 5-6).

התובע טען כי ברשותו מסמכים על כי הועסק על ידי אנשי המושב אך לאחיו לא היו מסמכים כאלה (פרוט' עמ' 6 שו' 20 -23). אף האח איימן העיד כי רק אחיו ישב עם אנשי המושב (פרוט' עמ' 15 שו' 24).

7. מקובלת עלינו אפוא טענת אנשי המושב שהתקשרות היתה אך עם התובע והוא קיבל בהתאם לה 5,000 ₪ נטו. אמנם ייתכן שאיימן היה חלק מהזמן עם התובע, אך אין בכך כדי לקשור יחסי עבודה יש מאין. השכר ששולם לתובע בסך 5,000 ₪ נטו היה אפוא הסכום שסוכם עמו, כאשר הסיכום כפי שטענו אנשי המושב היה עבור מתן הגנה על השדות מפני גניבות (בין אם באמצעות שמירה פיזית בנוכחות מתמדת בלילות ובין אם על ידי נוכחות חלקית הרתעתית והודעה לכל תושבי האזור על כי התובע הוא זה ששומר על המקום).

לדידנו אחיו של התובע לא היה חלק מאותה התקשרות, הוא לא נרשם כעובד ולמעשה לא נדרשה עבודתו, כפי שטענו אנשי המושב.

8. באשר לתביעה שעניינה שכר עבודה עבור חודש נובמבר 2010, הרי שהגניבה שבעקבותיה הופסקה ההתקשרות הייתה ביום 10.11.2010 או בסמוך ליום זה. מהראיות עולה כי הנתבע שילם לתובע את שכר חודש נובמבר 2010 (פרוט' עמ' 9 שו' 5) ורכיב זה נשמט מסיכומי התובע ולפיכך יש לדחות את התביעה ברכיב זה. בחודש דצמבר התובע כלל לא עבד וממילא תביעתו לשכר עבודה עבור חודש זה נדחית.

9. באשר להפרשי שכר מינימום, הרי שאלה מבוססים על הטענה כי התובע קיבל רק מחצית מהסכום של 5,000 ₪ נטו ואת המחצית השנייה קיבל אחיו. כאמור לדידנו כעולה מהראיות, ההתקשרות הייתה עם התובע בלבד. הואיל והתמורה ששולמה הייתה למעשה שכר עבודה על סך 5,000 ₪ נטו, שעלה על שכר המינימום כפי שהיה אותה העת, ממילא דין התביעה ברכיב זה להידחות.

10. באשר לתביעה שעניינה גמול עבודה בשעות נוספות ובשבת, הרי שאף כאן דינה להידחות כפי שנסביר לקמן. טענת התובע הייתה שהוא עבד במשך כל התקופה כל יום מימות השנה במשך 365 ימים, מבלי להחסיר ולו גם ליום אחד, כאשר כל לילה עבד מהשעה שש בערב ועד השעה שש בבוקר (ס' 6 לתצהירו פרוט' עמ' 7 שו' 17-23).

לאחר סיום השמירה עבד בתחומים נוספים בחקלאות (פרוט' עמ' 1 שו' 9-10 בה ציין עורך דינו כי לתובע ולאחיו היה פרויקט "גידול עיזים"). אחיו של התובע העיד אף הוא כי היה להם עדר של עיזים (פרוט' עמ' 17 שו' 6-11). התובע אף שכר חלקת אדמה שעיבד כפי שהעיד נתי (פרוטוקול עמ' 23 שורה 21).

גרסת התובע בעניין היקף עבודתו (לפיה עבד 365 יום בשנה, 12 שעות מידי לילה, פרו' עמ' 12 שו' 20, עמ' 17 שו' 15) אינה סבירה.

לא ייתכן שאדם יעבוד 12 שעות רצוף כל לילה, 365 ימים בשנה ולאחר מכן מדי יום יעבוד שעות ארוכות בחקלאות. גרסתו זו לא עשתה עלינו רושם מהימן. גרסתו זו גם נסתרת מיניה וביה בעדותו שבה טען כי חלק מהימים נעדר מהעבודה ואז הוחלף על ידי אחרים (פרו' עמ' 12 שו' 23).

נציין כי אחיו של התובע סתר אף הוא את גרסת התובע באומרו כי הסיכום היה שכל אחד מהם, דהיינו הוא ואחיו התובע, ישמור 6 שעות ובאותן שעות השני ינוח (פרוט' עמ' 16 שו' 24-26). עוד ציין האח כי למעשה היה אחד מהם ישן והשני ער (פרו' עמ' 16 שו' 30 – 32 עמ' 17 שו' 1-4). אף התובע בעדותו אמר כי חלק מהשעות ישן ברכב אף שמיד לאחר מכן חזר בו מדברים אלה (פרו' עמ' 7 שו'31-32).

11. אנו מקבלים את גרסת עדי המושב ולפיה שולם לתובע סכום מסוים מידי חודש בחודשו, כאשר הוא צריך היה לתת את חסותו ולהפגין נוכחות בחלק משעות הלילה בשדות המושב. אין מדובר בשעות קבועות וסדורות. במהלך אותן שעות רשאי היה התובע גם לישון, כפי שעשה למעשה, ובנסיבות אלה לא ניתן לומר כי התובע עבד שעות נוספות או כי ניתן למדוד ולכמת את שעות עבודתו. התרשמנו כי מדובר בהיקף שעות שלא עלה על היקף משרה.

לנוכח הראיות שבפנינו, נסתרה החזקה הקבועה בדין לעניין היקף עבודתו של העובד, לאחר שקיבלנו את עמדת הנתבע כאמור. לפיכך יש לדחות את התביעות לגמול עבודה בשעות נוספות ולגמול עבודה במנוחה השבועית שזו כמו זו לא הוכחה והחזקה ביחס אליה נסתרה.

12. באשר לדמי ההבראה, הרי שכאן טען הנתבע כי התביעה התיישנה. טענה זו אינה נכונה. הנתבע לא הראה כי שולמו לתובע דמי הבראה בהתאם להוראות צו ההרחבה הכללי, לעניין תשלום דמי ההבראה. לנוכח זאת, זכאי התובע כפי שטען ופירט בסעיף 31 לסיכומיו לשישה ימים עבור כל שנה משתי שנות העבודה האחרונות, כאשר התעריף בו נקב בסיכומיו היה 374 ₪ ליום. סך הכול זכאי התובע לסך של 4,488 ₪.

13. באשר לחופשה, זכאי התובע לפדיון של שלוש שנים ועוד שנה נוספת כפי שטען בסעיף 33 לסיכומיו. סך הכול תבע פדיון של 37 ימי חופשה. בהנחה שעבד 24 ימים בחודש בשכר של 5,000 ₪ נטו שהם כ- 5845 ₪ ברוטו. לפיכך השכר היומי לו היה זכאי עמד על 244 ₪ ליום. סכום זה כפול 37 ימים נותן סך של 9028 ₪ כפדיון ימי חופשה.

14. באשר לדמי חגים, הואיל והתובע קיבל משכורת חודשית קבועה, הרי שלא הופחת משכר זה ימי החג ולפיכך הוא אינו זכאי לימי חגים כמשמעותם בצו ההרחבה ודין התביעה ברכיב זה להידחות.

15. באשר להחזר הוצאות נסיעה, הרי שכאן לא הוכח מה היה מרחק הנסיעה ומה עלות הנסיעה. בכל אופן טען הנתבע (סעיף 33 לסיכומיו), כי אף אם תתקבל טענת התובע בדבר קיום יחסי עובד מעביד הרי שיש לפסוק ברכיב זה לכל היותר 250 ₪ לחודש, כפול 36 חודשי עבודה. טענה זו מקובלת עלינו.

טענת התובע לפיה דמי הנסיעות להם היה זכאי עמדו על סך של 600 ₪ בחודש, לא הובאה לה כל אסמכתא. לנוכח זאת, נפסוק לתובע אך את הסכום בו הודה הנתבע כאמור, דהיינו 250 ש"ח כפול 36 שווה 9,000 ₪.

נסיבות סיום העבודה

16. אין חולק כי ההתקשרות בין המושב לתובע נמשכה כשלוש שנים. אין גם מחלוקת כי אירעה גניבה בשדות המושב ביום 8.11.2010, כאשר התובע נחקר ונעצר לחמישה ימים בגין גניבה זו.

בתלונה שהוגשה למשטרה נקבו בשמו של התובע כחשוד בביצוע הגניבה, כפי שעולה בין היתר מהחקירה של דוד אלקיים במשטרה.

אין חולק כי החקירה הסתיימה והתיק נגד התובע נסגר בנימוק שלא נמצאו ראיות מספיקות להעמדתו לדין. לאחר שהנתבע או מי מטעמו הגיש תלונה במשטרה (בה טען כי התובע היה קשור לגניבה), היה עליו לפטרו או לפעול להשבת התובע לעבודה כיוון שיחסי העבודה לא הסתיימו על ידי מי מהצדדים. לא הוכח על ידי הנתבע כי כך נעשה.

אי פעולה בדרך זו יש לראות בה כפיטורים. דהיינו אי הזמנתו לשוב לעבודה לאחר שנעצר בעקבות תלונת המושב, מהווה למעשה פיטורים. לנוכח זאת, זכאי התובע לפיצויי פיטורים בגין תקופת עבודתו. הואיל והתובע עבד 36 חודשים, דהיינו שלוש וחצי שנים, זכאי לפיצויי פיטורים בסך 5845 ₪ כפול 3.5 דהיינו 20,458 ₪.

התובע תבע בגין רכיב זה סך של 18,608 ₪ בכתב התביעה. בסיכומים טען לסכום אחר של 26,806 ₪ הואיל ולא הותר לתובע להרחיב חזית ולשנות ממה שתבע, אין מקום לפסוק לו יותר מהסכום המופיע בכתב התביעה. לפיכך, נפסוק לתובע כפיצויי פיטורין סך של 18,608 ₪.

סוף דבר

17. הנתבע ישלם לתובע תוך 30 יום מיום שיומצא פסק הדין את הסכומים הבאים:
א. דמי הבראה בסך 4,448 ₪
ב. פדיון חופשה בסך 9,028 ₪
ג. החזר הוצאות נסיעה בסך 9,000 ₪
ד. פיצוי פיטורים בסך 18,608 ₪
כל הסכומים הנ"ל ישולמו בצירוף ריבית והפרשי הצמדה כדין מיום 1.11.10 ועד התשלום בפועל.

18. הואיל ועמדתו העקרונית של התובע בעניין קיום יחסי עובד ומעביד התקבלה, יחד עם זאת תביעתו התקבלה רק בחלקה כאמור, נפסוק לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עו''ד בסך 3,000 ₪.

זכות ערעור לבית הדין הארצי לעבודה תוך 30 יום מיום קבלת פסק הדין.

ניתן היום, ט' אלול תשע"ה, (24 אוגוסט 2015), בהעדר הצדדים וישלח אליהם.
עורך דין
31/08/2015 15:39
שלום אביר

אכן פסק דין לא ממש שגרתי בתביעה לא שגרתית...

תודה
מירה סטריק
30/08/2015 16:17
המעסיק שלי מפריש עבורי כל חודש לקרן פנסיה .
+קרן פיצויים.
לקרן פיצויים הוא מפריש 6% ולא 8.33% (האם זה תקין ).
ב. האם כשאני יוצאת לפנסיה כספי הפיצויים נכללים בקרן פנסיה או שאני מקבלת אותם בנפרד ?
עורך דין
31/08/2015 15:39
שלום מירה

בעת יציאה לפנסיה כספי הפיצויים שהופרשו לאורך כל שנות עבודתך עוברים אליך ומהווים בסך הכל כ-35% מסכך הכספים שנצברים לאורך השנים. לכן מומלץ בחום שלא לפדות כספי פיצויים לאורך שנות העבודה אלא להמשיך לחסוך אותם עד לגיל פרישה.

בהצלחה
מהנדס
31/08/2015 10:50
אחרי שלושה חודשים אצל מהעסיק קיבלתי הודעה לא בכתב להפסיק את העבודה. האם מגיע לי פיצויים שלא קיבלתי בכתב
עורך דין
31/08/2015 14:38
שלום לך

לפי החוק עליך לקבל מכתב פיטורים מסודר לאחר קיום שימוע. בגדול, אם לא התקיים שימוע ולא קיבלת מכתב פיטורים המדובר על הליך פיטורין לא תקין המקים עילת תביעה כנגד המעסיק. למרות זאת, לאור משך העסקתך הקצר הפיצויי שתקבל, אם וכאשר, לא יהיה גדול.

בהצלחה
פיצויים
דוד
31/08/2015 10:45
היי
רציתי לדעת האם ולא קיבלתי 3 משכורות רצופים והחלטתי להתפטר
האם מגיע לי פיצויים על 4 שנות עבודה
תודה רבה דוד
עורך דין
31/08/2015 14:36
שלום דוד

הלנת שכר סדרתית מהווה עילה להתפטרות בדין מפוטר. בכל מקרה, יש להוציא למעסיק מכתב התראה לפני ההתפטרות ולכתוב שאינך מוכן להמשיך ולסבול הלנות שכר נוספות והנך דורש לקבל תוך 48 את מלוא שכרך שלא שולם, שאחרת תאלץ להתפטר בדין מפוטר.

כמו כן, פנה בהקדם לקבלת ייעוץ משפטי פרטני באמצעות עורך דין מטעמך.

בהצלחה
פיצויים
אבי
31/08/2015 07:31
שלום רב, עבדתי במאפיה שלוש שנים פיטרו אותי ולא שילמו לי פיצויים, עברו כבר שנתיים, כל פעם מבטיחים שישלמו ולא מקיימים, באו בעלים חדשים שהצטרפו לבעלים הישנים, נשארתי לעבוד שם, עבדתי אצלהם שנה ועשרה חודשים, פוטרתי לפני חודשיים וגם הם הבטיחו פיצויים ולא משלמים בטענה שאין להם כסף. מה עלי לעשות? צריך עזרה בבקשה
עורך דין
31/08/2015 14:27
שלום אבי

עליך להוציא מכתב דרישה באופן מיידי ואם לא ישלמו לך כעבור ימים ספורים את כל אשר מגיע לך, ניתן להגיש תביעה לבית הדין לעבודה. כמובן שמוטב ומומלץ לעשות הכל באמצעות עורך דין פרטי מטעמך.

בהצלחה
מורה
31/08/2015 08:32
שלום
יש אפשרות להתייעצות שלא באמצעות הפורום?
אולי דרך מייל?
תודה
עורך דין
31/08/2015 14:26
שלום מורה

אני רואה שיש באתר מספר טלפון שאפשר לחייג אליו...

בהצלחה לך
נוי
31/08/2015 08:40
שלום רב,

קיבלתי בתאריך 26.8 זימון טלפוני ובהודעת טקסט לעבוד בחברת ״לוקר אמבין״, מתאריך 31.8 עד 2.9, במוקד טלפוני, תשאלום נאה של 900 שח לכל התקופה.

עם הגעתי לחברה כפי שנאמר לי, הודיעו לי כי יש להם עודף עובדים ולא צריך אותי.

מה הזכויות שלי? האח אני זכאי להחזר הוצאות רכב או פיצוי על ההסתמכות שלי בהעסקתי?

תודה מראש
עורך דין
31/08/2015 14:25
שלום נוי

האם חתמת על הסכם עבודה כלשהו? יש לך סיכום כתוב מול המעסיק? נסי לפרט יותר על מנת שנדע אם יש מה לעשות...
קורל
31/08/2015 09:36
שלום רב,

אני נמצאת בעבודה במשמרות. משמרת בוקר מתחילה בשעה 5:40 ומסתיימת בשעה 14:10. משמרת צהרים מתחילה בשעה 13:40 ומסתיימת בשעה 22:10 . משמרת לילה מתחילה בשעה 21:40 ומסתיימת בשעה 6:10 .

שאלתי היא האם המשרד יכול לשבץ לי משמרת צהרים וביום שלמחרת משמרת בוקר מבלי לשאול להסכמתי?
בהתחשב בשעות של תחילת המשמרת ואם רלוונטי אז גם בשעת האיסוף מהבית שזה בערך שעה לפני תחילת כל משמרת.
עורך דין
31/08/2015 14:24
שלום קורל

כמובן שהתשובה תלויה בחוזה העבודה שלך אבל לפי העולה משאלתך אין בעיה בכך שכן יש הפסקה של 8 שעות + בין סיום משמרת הצהריים לתחילתה של משמרת בוקר.

בהצלחה
לירון
31/08/2015 09:38
בוקר טוב לכם

עבדתי בבית השקעות 9 חודשים דרך חברת כח אדם. ולאחר 9 חודשים המשכתי באותו תפקיד בדיוק אך כעובדת חברה.

עפי התלוש משכורת הוותק התאפס לי לחלוטין. לאחר כ 3 וחצי חודשים נוספים ( שנה וקצת סהכ) החלטתי להתפטר.
הבנתי כי מה שנעשה איננו חוקי. אך הם שילמו לי פנסיה ודמי הבראה.

הדמי הבראה שולמו לי בתום השנה ע"י חברת הכח אדם.
האם ישנם דברים נוספים עליהם הם צריכים לשלם לי? והאם כדאי לתבוע?
עורך דין
31/08/2015 14:23
שלום לירון

אני לא יודע עם כדאי לתבוע כי איני יודע אילו זכויות שלך התממשו ומה המעסיק "העלים". איפוס הוותק בעבודה כמובן שאינו חוקי. האם הופרשו עבורך כספים לפנסיה בצורה רציפה לאחר המעבר להעסקה ישירה? מה לגבי צבירת ימי חופשה ופדיון שלהם?
דניאל
31/08/2015 14:21
אני אמורה לקבל רכב, באופן זמני, לתקופה של כשלושה חודשים (עד כחודש לפני היציאה לחל"ד בע"ה). בתקופה זו יכניסו לי לשכר שווי רכב + בונוס כדי שיגלם את העלות.
האם זה אומר שאקבל דמי לידה גבוהים יותר? שואלת כי אני יודעת שמחשבים דמי לידה לפי ממוצע של 3 חודשים אחרונים לפני הלידה...

תודה מראש
שיר
31/08/2015 14:18
צריכה את עזרתכם הדחופה
אני מטפלת בתינוקת חמישה חודשים.

סיכמתי עם ההורים על שכר גלוגבלי חודשי.

המשפחה יצאה לנופש של 10 ימים באוגוסט, וכשחזרו הוסיפו לטיפול בנוסף לתינוקת עוד שלושה ילדים. (את כל ארבעת ילדיהם)

האמא לא סיכמה איתי מראש כמה זה תשלום נוסף לכל ילד וכבר בליבי אמרתי שהמשכורת הגלובלית תקזז ולא אבקש תשלום נוסף.

הגיע היום סוף החודש ואני רואה שהאמא קיצצה לי מהמשכורת את הימים שהם היו בחופשה. רציתי לדעת אם זה חוקי? כי סוכם מראש משכורת גלובלית.

ואם יש מקום שרשום שיש לשלם תשלום נוסף על כל ילד?
מלי
31/08/2015 13:08
אדם שמאובחן כחולה בסכיזופרניה פרנואידית מזה שנים רבות, מאושפז במחלקה פתוחה. בזמן התקף פסיכוטי שלח הודעת sms על רצונו להפסקת עבודתו באחת מן הרשויות המקומיות ולכן איבד את הקביעות שלו. האחראי עליו אומר שבשל מחלתו, גם לפני ההתפטרות, הוא לא היה מופיע לעבודה ובכך למעשה "תוקע ברז" כי לא מדובר בעבודה משרדית אלא בעבודה שאם הוא לא מופיע אליה, הפעילות נתקעת.
מה ניתן לעשות כדי להגן על אותו עובד שלוקה בנפשו?
שלום
31/08/2015 12:25
שלום,

האם המעסיק יכול לדרוש ממני להגיע למקום העבודה לצורך הכשרה מקצועית בזמן שאני נמצאת בחופשת לידה?

תודה.
יפעת
31/08/2015 12:15
היי , במידה והיני מתפטרת מעבודתי
בעיניים ימי ההודעה המוקדמת , מה קורה כשיש את לגי ישאל ( ראש השנה, כיפור, סוכות ) האם הם גם נחשבים כימי ההודעה?
ובנוסף , במידה ותשלום השכר השתנה במהלך תקופת עבודתי בחברה מעובדת בכר גלובאלי לעובדת בשכר שעתי, איך עלי לחשב את ימי ההודעה?
תודה :)

: עבור אל עמוד
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
לייעוץ בווטסאפ