הנוער זועק לצדק בעבודה
אי קבלת
שכר, אי תשלום
שכר מינימום ואי מתן
זכויות סוציאליות: הסתדרות הנוער העובד פרסמה את נתוני תלונות בני הנוער .
כ-24 אלף בני
נוער בגילאי 15 עד 17 משתתפים באופן קבוע בשוק העבודה המקומי, ואלפים נוספים מצטרפים אליהם במהלך חופשת הקיץ. בני הנוער הרבים הללו חשופים מדי יום להפרת זכויות, לניצול, ובמקרים קיצוניים אפילו להתעמרות מידי מעסיקים המנצלים את חולשתם ואת ההיצע הגדול של בני נוער המחפשים אחר עבודה.
מעסיקים רבים אינם חוששים מההליך המשפטי, רבים לא ימהרו לשלם טרם שלב התביעה, ואף לעיתים יבחרו "לסבך" את בני הנוער הפונים ואת בתי הדין עצמם בתביעות ארוכות ומתישות.
התוצאה היא ש"בני נוער רבים מוותרים מראש על התהליך, בשל חשש מפרק הזמן הארוך שהוא צפוי להמשך, חשש מפיטורין ותחושה שאין טעם להכנס לזה בשביל סכומים כאלה כיוון שבמקרים רבים מדובר על סכומים נמוכים יחסית.
המדינה מעבירה מסר כי זכויות בני הנוער העובדים הן הפקר, האוצר לא משקיע את המשאבים והמאמצים הדרושים על מנת להפסיק את תופעת ניצול בני הנוער בעבודה, הבעיה החריפה היא שגם בני הנוער מבינים את המסר הזה ולכן פונים פחות כדי לדרוש את זכויותיהם. אובדן האמון בהגנה שהמדינה היתה צריכה לספק מוביל את בני הנוער לוותר על הזכויות הבסיסיות המגיעות להם בעבודה ויוצר דור של מבוגרים שהניצול מובנה בחווית העבודה שלו.
ולמרות כל האוול וכך שפונים פחות בני נוער לדרוש את זכויותייהם, הנוער העובד והלומד מנסים להביא את זכויות הנוער למודעות על ידי אירועים שונים הנערכים ברחבי הארץ כגון:
הפגנה מול בית קפה בחיפה במחאה על סיפורה של נערה שעבדה בבית הקפה ולא קיבלה שכר והוצאות נסיעה למרות שבית הדין קבע שיש לשלם לנערה. המפגינים קראו לציבור הרחב להעדיף בית קפה אחר שמכבד את החוק ואת החלטות בית המשפט.
דוגמא נוספת להבאת מודעות לציבור הרחב תנועות הנוער העובד והלומד ודרור ישראל מקיימים מצעד
בתל אביב, בסימן "המאבק בניצול ילדים, בני נוער ומבוגרים במקומות העבודה".
בהסתדרות הנוער העובד והלומד מקווים, שיחד עם החוק החדש להגברת אכיפת
חוקי העבודה, תוספת הסמכויות ותוספת הפקחים הכלולות בו, נחזה בשנים הקרובות בשינוי מגמה ובהעמקת מאבקה של יחידת האכיפה בניצול בני הנוער העובדים..