|
השיקום המקצועי הינו תהליך אשר ניתן על ידי המוסד הביטוח הלאומי, ואשר נועד לסייע לזכאים לו להשתלב מחדש בשוק העבודה.
תהליך זה מתבצע באמצעות הקניית לימודים להכשרה מקצועית במגוון מוסדות להשכלה גבוהה, וסיוע בהשמה במקומות עבודה, בהתאם למקצוע החדש שאותו למדו הזכאים ולהיצע בשוק.
בחירת תחום העיסוק המקצועי של הזכאים נעשית באמצעות מגוון שירותי אבחון וייעוץ, המותאמים לצרכיהם של הזכאים ולרצונם האישי.
השיקום המקצועי ניתן לבעלי נכות כללית, נכים כתוצאה מתאונות עבודה, המכונים נפגעי עבודה, נפגעי פעולות איבה וכן אלמנים ואלמנות, המוכרים על ידי אגף שאירים בביטוח הלאומי או שבן זוגם נפטר בגלל תאונת עבודה.
בסקירה שלפניך נסביר אודות הליך השיקום המקצועי הניתן לנפגעי תאונות עבודה לפי חוק בישראל.
סעיף 86(א) לחוק הביטוח הלאומי, תשנ"ה-1995, קובע כי פגיעה בעבודה, מזכה את המבוטח, בין היתר, בשיקום מקצועי.
התנאים לקבלת השיקום המקצועי ואופן מימושו ע"י נפגעי העבודה מוסדרים במסגרת תקנות הביטוח הלאומי (שיקום מקצועי), התשט"ז- 1956.
על מנת להיות זכאי לשיקום מקצועי, אין צורך בקבלת קצבה כלשהי, אך על נפגע העבודה לעמוד בתנאים המצטברים הבאים:
1. נקבעה לו דרגת נכות יציבה בשיעור של 10% לפחות. אלא אם:
2. עקב הליקויים שלו, הוא אינו מסוגל לעבוד בעבודתו הקודמת או בעבודה מתאימה אחרת, או שהינו זקוק להכשרה מקצועית מיוחדת כדי שיהיה מסוגל לחזור לעבודתו הקודמת.
3. לדעת פקיד השיקום הינו מתאים לשיקום מקצועי ומסוגל לשתף פעולה בתהליך השיקום המקצועי ולהשתלב כעובד רגיל בשוק העבודה הפתוח.
על נפגע העבודה להגיש תביעה לשיקום מקצועי במחלקת השיקום בסניף הביטוח הלאומי הסמוך למקום מגוריו, וזאת תוך שנה מיום שנקבעה לתובע דרגת נכות מעבודה לצמיתות.
לתביעה יש לצרף תעודות ואישורים המעידים על השכלתו של נפגע העבודה, הכשרות מקצועיות שעבר, ונסיונו בעבודה.
פקיד השיקום במוסד לביטוח לאומי ישוחח עם נפגע העבודה על שאיפותיו, כישוריו ומגבלותיו, על מנת לעזור לו לבחור מסלול לימודים ותעסוקה המתאים לו, אותו ניתן ללמוד בפרק זמן מוגדר ואשר יש לו דרישה בשוק העבודה, כדי להבטיח כי נפגע העבודה ישתלב מחדש בשוק העבודה בהקדם.
במידת הצורך יתייעץ פקיד השיקום לשם כך עם רופאים, פסיכולוגים ומומחי שיקום אחרים.
הלימודים המקצועיים מתקיימים במגוון מוסדות לימוד והכשרה מוכרים, תחת פיקוח משרדי ממשלה שונים, ובסופם יוענקו תעודה מקצועית או תואר אקדמי.
עם סיום הלימודים וההכשרה המקצועית, אגף השיקום, בשיתוף עם חברות השמה המתמחות בשילוב עובדים בעלי מוגבלויות במקומות עבודה, יסייעו לנפגע להשתלב בשוק העבודה הפתוח, וילוו אותו עד לקליטתו במקום העבודה החדש.
כמו כן, פקיד השיקום מלווה את המשתקם בייעוץ, תמיכה והעצמה אישית, ומכין אותו לקראת הקליטה בעבודה באופן פרטני ו/או קבוצתי.
במהלך לימודי ההכשרה המקצועית, זכאי נפגע העבודה לקבלת סיוע נוסף, הכולל דמי שיקום ותשלומים נוספים.
דמי שיקום
דמי השיקום משולמים לנפגע עבודה הלומד לפחות 20 שעות בשבוע במסלול להכשרה מקצועית, וזאת לצורך כיסוי הוצאות מחייתו בזמן לימודיו.
נפגע עבודה שנקבעה לו דרגת נכות עד 19%, ואשר זכאי לכאורה לקבלת מענק חד פעמי בלבד - יהיה זכאי בזמן לימודיו לדמי שיקום בשיעור של קצבת נכות עבור דרגת נכות 100%.
נפגע עבודה שנקבעה לו דרגת נכות של 20% ומעלה, ואשר זכאי לכאורה לקבלת קצבת נכות בהתאם לדרגת הנכות שנקבעה לו – יהיה זכאי בזמן לימודיו לדמי שיקום כהשלמה לקצבת נכות עבור דרגת נכות 100%.
נפגע עבודה אשר נמצא מתאים ללמוד במוסד להשכלה גבוהה ובחר בלימודי מקצוע, יהיה זכאי גם למימון, מלא או חלקי, של לימודיו לתואר הראשון.
נפגע עבודה שיש לו הכנסה כלשהי בזמן לימודיו - פקיד השיקום רשאי לנכות הכנסה זו או חלק ממנה מדמי השיקום. הדבר יקבע בהתאם למצבו הכלכלי והסיכויים לגידול בהכנסתו בתום ההכשרה.
נפגע עבודה העובד כשכיר בזמן ההכשרה המקצועית - ישולם לו רק הסכום משכרו שהפסיד עקב היעדרות מהעבודה, ובלבד שסכום זה לא יעלה על דמי השיקום.
מלבד דמי השיקום, זכאי הנפגע לתשלומים נוספים במידת הצורך, ובכפוף לתקנות הביטוח הלאומי ולאישור מוקדם של פקיד השיקום:
שאלות לגבי הזכות לשיקום מקצועי והסבה תעסוקתית?
לחצו כאן והכנסו לפורום הגדול בישראל לזכויות עובדים!