{if 0} {/if}

שגרת החיים בישראל מתאפיינת בריבוי מצבי חירום. מהן זכויותיו של עובד שנבצר ממנו להגיע לעבודה בנסיבות כאלה ומי משלם את שכרו בגין ימי ההיעדרות? היכנס וקרא במאמר המלא...
זכויות עובדים בזמן לחימה או בשעת חירום - לא הלכת לעבודה בגלל המצב הבטחוני?
×
x

כלים לחיפוש עבודה

חוק הגנה על עובדים בשעת חירום

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (11) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 11 reviews
Hebrew

עקב ההסלמה במצב הביטחוני פיקוד העורף הוציא הנחיות מפורשות על התנהלות האזרחים בעתות מלחמה ובמצבי חירום, מאידך עובדים ומעסיקים ממשיכים להתחבט בשאלה כיצד עליהם לנהוג.

מתי חובה להתייצב בעבודה? והאם ניתן לפטר עובד על אי התייצבות? ומי ישאר עם הילדים בבית? מאמר זה מאגד את האינפורמציה הנדרשת בכדי שתדעו את זכויותיכם ותוכלו להיערך בהתאם.

בכל הנוגע להתייצבות בעבודה הוראות פיקוד העורף קודמות לדרישות המעסיק, מה שאומר שבמידה וההנחיות הן להישאר באזורים המוגנים, על העובד ועל המעביד להישמע להוראות ולבצע.

במידה ועובד נעדר מעבודתו עקב הוראות מפורשות של פיקוד העורף ומעבידו ימסור לו הודעת פיטורין עקב אי התייצבות ממושכת ללא אישורו, בית הדין לעבודה יהיה רשאי לבטל הודעה שכזו.

על פי פסיקת בית הדין לענייני עבודה, מעביד אינו רשאי להוציא את העובדים לחופשה כפוייה, מבלי שנתן להם התראה מידתית מראש ולכן במידה והמעביד יוצר קשר עם עובדיו ומודיע להם כי הוא מבטל את התייצבותם בעבודה, בין אם מדובר לזמן קצר ובין אם לתקופה ממושכת וזאת עקב המצב הביטחוני, העובדים יהיו זכאים לקבל את שכרם כרגיל.

בנוסף מעסיק אינו רשאי לכפות על עובדיו יציאה לחופשה על חשבון ימי חופש עתידיים וגם לא יציאה לחופש כפוי ללא תשלום.

שאלות? התייעצו עם עורכי דין בקבוצת הפייסבוק שלנו!

במידה ועובד אשר מתגורר או מועסק באזורים, אשר הוגדרו במסגרתו של ההסכם הקיבוצי משנת 2012 כחלק מאזור ההגבלה, לא יתייצב בעבודתו, הוא יהיה זכאי לתנאים סוציאליים,לשכר מלא ולעיתים אף לפיצויים.

חשוב להדגיש שעובד אשר ימצא זכאי לפיצוי יקבלו מהמעביד כחלק ממשכורתו. על המעסיק להמשיך ולשלם במועד הקבוע ולא להמתין עד לקבלת הפיצויים מהמדינה.

במידה ומקום העבודה נפגע עקב המצב הביטחוני וכתוצאה ישירה מפעולה מלחמתית, בעל העסק רשאי לדרוש פיצויים מהמדינה. המעסיק יגיש תביעת פיצויים למשרד האוצר ובמידה ובקשתו תתקבל, אזי יועברו לו הפיצויים.

במידה ומדובר בעובד אשר מועסק באזור המוגדר כבטוח ומחוץ לטווח סכנה ובכל זאת חששות הן אשר מונעות ממנו להתייצב בעבודה אשר ממשיכה להתנהל כסדרה, הוא לא יהיה זכאי לקבל שכר עבודה ואין מניעה בחוק המונעת את פיטוריו באם יחליט המעסיק לעשות כן.

נקודה חשובה נוספת היא העובדה שעם התפתחות הטכנולוגיה קיימת גישה מרחוק למחשבים, המאפשרת המשך עבודה מהבית ואפילו מהמקלט, כך שלכאורה אנשים רבים יכולים להמשיך ולבצע את מטלותיהם גם שלא ממקום עבודתם הרגיל ולכן הם אינם זקוקים להגנה מפני פיטורין במקרה ולא יופיעו בעבודה.

על פי חוק, עובדים המוגדרים כנותני שירות חיוניים, מחויבים להופיע במקום עבודתם כרגיל, תחת ההגדרה משק לשעת חירום.

בין המפעלים החיוניים נמצאים: בתי חולים, בתי מרקחת וספקי שרותי החירום, עובדי חברת החשמל, תחנות כוח, בתי הזיקוק ומתקני ההתפלה, כמו כן נכללים כחיוניים גם עובדי התעשייה הביטחונית, עובדי תחבורה ציבורית, עובדי הנמלים וגם המועסקים במשרדי הממשלה וברשויות המקומיות.

עובדים אשר לא יתייצבו בעבודה, על אף שמקום עבודתם הוגדר כחיוני על ידי פיקוד העורף, לא יהיו זכאים לשכרם מכיוון שאי התייצבות מהווה עבירה על החוק.

פיקוד העורף מגיש המלצות למפעלים החיוניים, בכדי להקל על העובדים והמעבידים כמו:

  • המלצה לפתיחת מרכזי הפעלה במשרדי הממשלה וגופי התשתית
  • פתיחת מרחבים מוגנים במפעלים החיוניים
  • המלצה לפתיחת נוהל שמרטפיות לילדי עובדים

בנוסף פיקוד העורף גם מוציא הנחיות מפורטות להתנהלות מעשית בשטח.

חשוב להדגיש שבמידה ולא נתנה הנחייה מפורשת מטעם פיקוד העורף שלא להגיע לעבודה, על העובדים להתייצב כרגיל ולהמשיך בשגרה.

במידה ומדובר בהיעדרותם של הורים מעבודתם, עקב כך שמוסדות החינוך בהם לומדים ילדיהם נותרו סגורים וזאת על פי הוראות מפורשות של פיקוד העורף, לפי חוק ההגנה על העובדים, העובד יהיה מוגן וזכויותיו ישמרו, אך יחד עם זאת רק הורה אחד יוכל ליהנות מסעיף זה. יש להבהיר כי מדובר רק בהורה לילד עם צרכים מיוחדים והורים לילדים מתחת לגיל 14.

על פי חוק חל איסור חמור לפטר עובד שקיבל צו 8 ונקרא לשירות מילואים. אין לפטרו בתקופת שרותו ואו במשך שלושים הימים שלאחר מכן.

בשורה התחתונה מערך יחסי העבודה בין העובדים והמעבידים בשעת מלחמה בהחלט טעון שיפור. כמו שאופן הלחימה משתנה, והעורף הוא לא עוד רק ישובים הסמוכים לגבול אלא גם ערים מרכזיות,

גם בין מעסיקים ועובדים צצות ועולות בעיות חדשות וחששות על כיבוד הזכויות, חובת התייצבות ואי וודאות כלכלית לצד האיום המלחמתי. חוק ההגנה על העובדים בשעת מצב חירום, אמנם מספק הגנה לעובד מפני דרישות המעסיק אך מבחינה כלכלית הוא חסר ונזיל.

הנחיות נציב שירות המדינה לעניין מבצע צוק איתן

המסמך הבא פורסם ב-8/7/2014 בשעות אחר הצהריים, על ידי רונן שפירא, ראש אגף בכיר לתכנון אסטרטגי ומדיניות.

"נוכח המצב הביטחוני השורר בארץ ונוכח העובדה כי לגבי היום ניתנה הנחיה של פיקוד העורף בדבר אי קיומן של חלק מהקייטנות באזורים מסויימים בדרום הארץ, ניתנת בזאת קביעת נציב שירות המדינה כדלקמן:

יום העבודה יחושב כיום עבודה מלא לגבי עובד שנעדר מהעבודה לצורך השגחה על ילדו, הנמצא עמו, עקב הוראה של פיקוד העורף על סגירת מוסד החינוך או הקייטנה שבו לומד או שוהה הילד, ובלבד שבמועד היעדרותו של העובד מתקיימים לגביו שני תנאים מצטברים:

א. במועד היעדרותו נמצא מוסד החינוך / קייטנה במרחבים שהוגדרו היום (8.7.14) על ידי פיקוד העורף כמרחבים שאינם בשגרה מבחינת הנחיות התגוננות.
ב. מתקיים לגבי העובד אחד התנאים הבאים, והוא הצהיר בכתב:
1. הילד נמצא בחזקתו הבלעדית של העובד או שהעובד הוא הורה יחיד של הילד.
2. בן/בת זוגו של העובד הוא עובד או עובד עצמאי, ולא נעדר מעבודתו, מעסקו או מעיסוקו במשלח ידו, לצורך השגחה על הילד, ואם בן הזוג אינו עובד או עובד עצמאי, נבצר ממנו להשגיח על הילד.

הוראות נוספות ינתנו, במידת הצורך, כפי ההתפתחיות.

שאלות? הכנסו לקבוצת הפייסבוק שלנו והתייעצו עם עורכי דין!


עדכון אחרון: 05/05/2019 10:54   
תגיות בעמוד:   מידע לעובדים    חוקי העסקה   
קיראו מידע ומאמרים נוספים באתר
צוק איתן - פיצויים לעובדים בישובי הדרום - בתאריך 23 ליולי 2014 נחתם הסכם פיצויים לתושבי הדרום שנעדרו מעבודתם בגלל מבצע צוק איתן. בוא לקרוא את הפרטים והאותיות הקטנות...
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!