{if 0} {/if}

זכויות עובדים - מסתבר שמשרד התמ"ת, האמון על שמירה על זכויות העובדים, מזלזל בעובדיו ומחסיר מהם תנאי עבודה נאותים ושכר הולם. לכתבה המלאה...
קיפוח זכויות עובדים במשרד התעשיה המסחר והתעסוקה
×
x

כלים לחיפוש עבודה

קיפוח זכויות עובדים במשרד התעשיה המסחר והתעסוקה

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (1) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 1 reviews
Hebrew

הסנדלר הולך יחף?
מאמר דעה

משרד התמ"ת, התעשייה, המסחר והתעסוקה, הוא גוף ממשלתי שתפקידו לדאוג לרווחת העובדים ולאכוף את חוקי המדינה הנוגעים לתנאי העובדים. למשל, שכר מינימום, שעות עבודה, פנסיה ועוד.

העובדים הם הצד החלש יותר ביחסי עובד מעביד. לולא משרד התמ"ת עובדים רבים היו סובלים מקיפוח זכויותיהם והיו עוברים על כך לסדר היום, בכדי שלא לאבד את מקור פרנסתם.

מסתבר שמשרד זה, האמון על שמירה על זכויות עובדים, מזלזל בעובדיו ומחסיר מהם תנאי העסקה נאותים ושכר הולם.

פרויקטים ותוכניות שמקדם משרד התמ"ת בתחום סיוע לתעסוקת עובדים

משרד התמ"ת מציע מגוון תוכניות וסיוע לשילוב אוכלוסיית המובטלים בשוק העבודה. אחת התוכניות, שבסיסה רעיון מצוין, הוא שילוב אימהות בשוק העבודה. לצורך זה משתתף המשרד בעלויות אחזקת ילדיהם של האמהות העובדות במעון. האם העובדת בחצי משרה לפחות, מגישה תלושי שכר חודשיים וזוכה להנחות.

תוכנית נוספת היא תוכנית ויסקונסין שמטרתה הייתה לשלב מובטלים המתקיימים מקצבת הבטחת הכנסה בשוק העבודה. במסגרת יישום התוכנית פנה משרד התמ"ת למספר חברות כוח אדם פרטיות (ראו עובדי קבלן), בבקשה שישמשו כעזר לשילוב המובטלים בעבודה ויקבלו תגמולים מהממשלה בעבור אחוזי הצלחתן בשילוב המובטלים.

בחודש מאי 2010 פקע תוקף התוכנית והיא לא חודשה מהסיבה שחברות כוח האדם הקשו על חייהם של דורשי העבודה ולקחו כספי ממשלה במרמה. עם זאת, התוכנית אכן הוכיחה יעילות וחסכה כמאה עשרים ושניים מיליון שקלים למדינה.

תלונות המוגשות על ידי עובדים נגד משרד התמ"ת

בשנים האחרונות נשמעו תלונות על תנאי עבודה שאינם הולמים, מכיוונן של המטפלות המפעילות את המשפחתונים של משרד התמ"ת שהוזכרו לעיל. עובדות המעון משתכרות שישה עשר שקלים ושמונים אגורות לשעת עבודה, לאחר ניכויים. מלבד השכר המביך, יש גם תנאים מחפירים: על העובדות לשלם מכיסן ימי חופש, חגים, מחלות ואבל. עליהן לממן מכיסן הפרטי גם צעצועים לילדים, השתלמויות ושיפוצים בביתן, שם מתנהל המעון.

מלבד המטפלות, נשמעות תלונות נוספות כנגד המשרד מצידם של סטודנטים רבים העובדים כפקחי שטח של המשרד. הם טוענים לשכר נמוך וכן קובלות על הלנת שכר.

הסיבות והטעמים להתנהלות משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה באופן זה

משרד התמ"ת טוען כי הגוף הקובע את שכרם של העובדים, היא הועדה לפיקוח המחירים של משרד האוצר. משרד התעשייה המסחר והתעסוקה מתנער מאחריותו כלפי העובדות, והוא מצידו מתנכר להן. המשרד טוען שהמטפלות אינן עובדות המשרד אלא עובדות עצמאיות. האבסורד הוא, שמשרד התמ"ת משלם את שכרן וקובע את תנאי המעון, מספר הילדים, גילם ושעות פעילות המעון.

רן רביב, חבר מפלגת העבודה, לקח חלק במאבקן הצודק של מטפלות המעונים. במכתב ששוגר לבנימין אליעזר, שר התמ"ת וסגניתו, אורית נוקד, הוא ביקש קודם כל יחס הולם לפנייתן של המטפלות. עד לפנייתו המטפלות לא זכו למשא ומתן הולם, זכויותיהן נדחקו.

באוגוסט 2008 הכריזו המטפלות על מאבק ואיימו להשבית את המשפחתונים. כחמישה עשר אלף פעוטות, בגילאי שלושה חודשים ועד שלוש שנים רשומים למשפחתונים ברחבי הארץ. להם אמהות התלויות בפתיחת המעון בכדי לצאת לעבוד.

בעקבות לחצי השביתה המשרד נכנע לאיומים וישב לשיחות. כרגע התחייב המשרד לתוספת של ארבעה אחוזים בתקציב לאחזקת המעון והפרשה לקרן פנסיה עבור המטפלות. חוק הפנסיה נכנס לתוקף כבר בשנת 2008, הממונה על אכיפתו הוא לא אחר מאשר משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה. בחישוב פשוט, לקח למשרד כשנתיים לאכוף את החוק על עצמו.

מאבק המטפלות מעיר את מודעות הציבור לבעייתיות של חוסר פיקוח על אלו שאמורים לפקח. אומנם משרד התמ"ת מתקיים מתקציבים של משרד האוצר, כספי ציבור, ועליו לנהלם באופן החסכני והמועיל ביותר עבור רווחת הציבור.

אך במקרה המטפלות מדובר בהגזמה - המוסר מכוון לתנאים טובים דווקא עבור אלו המחנכים את דור העתיד, בייחוד כשמדובר בפרויקט שמטרתו להקטין את אחוזי האבטלה ולחסוך למדינה הון תועפות בתשלומי הבטחה והשלמת הכנסה. אומנם לא קיים גוף המפקח על תפקוד משרד התמ"ת, אך בהחלט יש אוזן קשבת שם למעלה, בכנסת רק חבל שצריך לצעוק כל כך חזק כדי שהם ישמעו.  

 ליעוץ משפטי מעורך דין מוביל בנושא זכויות עובדים, לחץ כאן:
סיוע משפטי - דיני עבודה


עדכון אחרון: 24/08/2011 15:12   
ליחצו כאן להוספת תגובה
סגור



סגור

פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!