0.0 | ₪ |
אם פוטרת מהעבודה ובכפוף לוותק שלך במקום העבודה, כנראה שמגיעים לך פיצויי פיטורין. רבים פנו אלינו במשך השנים שאלו ורצו להבין כיצד מחשבים בדיוק כמה פיצויי פיטורים מגיעים לפי חוק.
מפוטרים רבים מנסים לעשות שימוש במגוון מחשבונים לצורך הערכת סכום הפיצויים לו הם זכאים, ולכן בחרנו להסביר כיצד בדיוק מחשבים את הסכום המגיע לכל אחת ואחד מאיתנו במקרה של פיטורים.
לכל עובד קיימת זכות מלאה לפנות לקבלת יעוץ משפטי אישי לפני או אחרי פיטורין, לצורך הקפדה ושמירה על זכויות העובד - אלה המגיעות לכל עובד שפוטר מעבודתו ומכל סיבה שהיא. ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי.
מצאנו עבודה שמתאימה לכישורים ולתוכניות שלנו. חתמנו על הסכם עבודה עם המעסיק. סגרנו את כל הפינות וההטבות בתלוש השכר ויום חדש התחיל. ידענו שלא לעולם חוסן. העבודה היא לא לכל החיים גם אם נרצה. השוק עלול להשתגע וגם המעסיק. חברות נסגרות ואחרות עוברות הליכי פירוק, פשיטת רגל ונסגרות...
ההשלכות הן תמיד על העובדים ועל הביטחון התעסוקתי שלנו. אנו עלולים להיות מפוטרים ממקום העבודה. אם זה אכן יקרה, לדאבוננו, מה הזכויות שלנו. מה הפיצוי שמגיע לנו בגין הפיטורים? איך מחשבים בכמה כסף מדובר?
הזכות לקבלת פיצויים בעקבות פיטורים נקבעה בחוק פיצויי פיטורים וחישוב הפיצוי נקבע בתקנות פיצויי פיטורים. ככלל, פיצויי פיטורים מחושבים לפי משכורת אחרונה של העובד כפול מספר השנים שעבד.
תלוש השכר אינו אחיד. רכיביו שונים במגזר הפרטי לעומת הציבורי. המבנה של תלוש השכר הוא תוצר של הסכמים קיבוציים וחוזים אישיים. בגלל השונות המובהקת בין תלושי השכר במשק נקבעו בתקנות הרכיבים והתוספות בשכר העבודה שיובאו ושלא יובאו בחשבון, לעניין חישוב הפיצויים.
על מנת לבצע חישוב נכון ומדוייק בכל מקרה אישי, מומלץ לקחת בחשבון את הנתונים הבאים:
קיראו בהרחבה: מה כתוב בתשלום המשכורת שלך?
עוזי זעפרני עבד כמתדלק בתחנת דלק של חברת נגב שירותים לאוטומובילים בע"מ במשך כ-12 שנים מאוגוסט 1997 ועד ינואר 2009.
התגלעה מחלוקת בין הצדדים לעניין שכר היסוד לשעה שהשפיע כמובן גם על גובה פיצויי הפיטורין. בהעדר הסכמה הוגשה תביעה נגד החברה לבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב (תעא 12558/09).
התביעה ביקשה להכיר בשכר יסוד של 25.88 ₪ לשעה מבוססת על תלושי השכר ודוחות נוכחות שצורפו לתצהיר התובע. במהלך הדיון הצדדים הביאו ראיות בנושא נסיבות הפסקת העבודה.
ראיות אלה לקביעת בית הדין אינן רלוונטיות למחלוקת הנדונה אודות חישוב פיצויי הפיטורים וזאת מאחר שהתובע התפטר וכי הנתבעת הסכימה לשלם לו את פיצויי הפיטורים.
בתלושי השכר נרשם במפורש ששכר שעתי של 25.88 ש"ח שולם בגין שעות לילה ולא בגין שכר רגיל. גם התעריף בגין עבודה בשבת מעיד על כך שבסיס השכר היה 20.7 ₪.
זאת משום שבגין עבודה בשבת שולם לתובע שכר שעתי של 36.23 ₪, שהם 125% מ–20.7 ₪ (בגין עבודת לילה) ועוד תוספת של 50% בגין שבת.
בנסיבות אלה, נקבע בפסק הדין שהתובע לא הרים את הנטל להוכיח כי שכרו הרגיל היה 25.88 ₪ לשעה. בהתאם למסקנה זו נקבע שיש לחשב את זכויותיו הסוציאליות על יסוד שכר שעתי של 20.7 ₪ לשעה, בהתאם להוראות הדין.
על פי הוראת תקנה 1 לתקנות פיצויי פיטורים יש להביא בחשבון לצורך חישוב פיצויי הפיטורים שכר יסוד, תוספת ותק, תוספת יוקר ותוספת משפחה. כן יש לכלול בשכר תוספת מחלקתית או תוספת מקצועית.
מעבר לכך, על פי הדין, אם שולם לעובד רכיב שאינו מותנה בתנאי, יש לכלול אותו בשכר הרגיל לצורך חישוב הפיצויים. על סמך האמור בסעיף זה קבע בית הדין בתיק זעפרני כי אפילו לשיטתו, הוא עבד בלילה ובגין כך קיבל שכר גבוה יותר, מדובר בתוספת שאינה נכללת בחישוב השכר לצורך פיצוי הפיטורים, גם אם עבד דרך כלל בלילות.
הוא הדין במקרה של עובד המועסק דרך קבע במשמרת שנייה המזכה אותו בתוספת משמרות.
בתיק ע"ע 701/07 חברת חשמל נ' תורג'מן נקבע בין השאר: "במקרה הנדון שולמה לעובד תוספת משמרות מדי חודש עבור אותן משמרות שביצע בפועל, והתשלום שהתקבל השתנה מחודש לחודש בהתאם למספר המשמרות שבוצעו. מדובר בתוספת אמיתית ששולמה עבור עבודה בתנאים מיוחדים (משמרות) שבוצעה בפועל. הלכה פסוקה היא, כי תוספות שכר המשולמות עבור עבודה נוספת המבוצעת בפועל אינן חלק מן השכר הרגיל, לא לעניין גמלאות ולא בכלל".
מעסיקים רשאים לכרות הסכמי פיצויי פיטורים עם עובדים מעבר לתנאים ולנוסחת החישוב הקבועים בחוק, אך לא פחות מהם. זה קורה בעיקר בהסכמי שכר עם מנהלים בכירים לתפקידים מיוחדים. כאשר הנסיבות מחייבות את פיטוריו של המנהל הבכיר בגין ביצועים ירודים, דואגים לכבס את המינוח ולהגדיר את הפיטורים כפרישה מוסכמת מתוך הבנה הדדית.
בנסיבות אלו זוכה המפוטר למצנח זהב כדי להקל על הסתגלותו בג'וב החדש. בכל מקרה, אם ההסכם הנדיב עם הבכיר לא מתקיים כמפורט בחוזה העבודה שנכרת, שערי בתי המשפט פתוחים בפניו לקיום ההסכם בטענה להפרת חוזה.
בתי הדין לעבודה בדרך כלל ידונו ויכריעו בסוגיות שיש בהן משום הפרה של התנאים והתקנות שנקבעו בחוק לצורך חישוב פיצויי הפיטורין.
ארגוני עובדים כמו ארגון המורים ודומיו ומעסיקים פרטיים אחרים, עשויים גם הם להציע פיצויים מוגדלים מעבר לבסיס החישוב הקבוע בחוק. זה קורה בנסיבות של התייעלות וצמצומים בהם נדרשת תוכנית פרישה מוקדמת המזכה את המתנדב לפרוש בפיצויים מוגדלים, הרבה מעבר לחישוב הבסיסי שהחוק קובע על תנאיו השונים.
ההסכמים מאושרים על ידי וועדות מקצועיות שהוסמכו הן במסגרת ארגון העובדים או במסגרת הסכמים קיבוציים. בתי הדין לעבודה לא נוטים להתערב בתוכנם של הסדרי פיצויים שסוכמו במסגרת הסכמים קיבוציים וארגוניים.
אם פוטרתם ומגיעים לכם פיצוי פיטורין כדין והמעסיק מסרב לשלם בטענה שהוא כבר הפריש לפיצויים שלכם במסגרת ההפרשות הסוציאליות שהחוק מחייב אותו להפריש לקרן פנסיה, קופת גמל וביטוח מנהלים, אל תסכימו.
אם חוזה העבודה שלכם לא קשור להסכם קיבוצי שקובע תנאים אחרים השונים מקביעתו של החוק, תפנו את המעסיק אל סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים שקובע בזו הלשון: "תשלום לקופת תגמולים, לקרן פנסיה או לקרן כיוצא באלה, לא יבוא במקום פיצויי פיטורים, אלא אם נקבע כך בהסכם הקיבוצי החל על המעביד והעובד ובמידה שנקבע...".
קראו עוד: חישוב הפיצויים שמגיעים לעובד/ת לפי סעיף 14 לחוק
בכל מקרה, על מנת לבצע חישוב של הסכום הכספי המגיע לך כפיצוי, לאחר ובעקבות פיטורים, מומלץ לפנות אל עורך דין ולא לעשות שימוש במחשבון או כללים כתובים, שיכולים להשתנות ולהטעות שלא לצורך.
קראו עוד: האם רווחי קרן הפנסיה נכללים בחישוב פיצויי הפיטורים?