פורטל זכויות העובדים צ'אט לייעוץ משפטי בווטסאפ
עובד מהבית? הקפד לשמור על זכויותיך. היכנס וקרא אודות הזכויות הסוציאליות המגיעות לך על פי חוק, במאמר המקיף בנושא.
עבודה מהבית בראי זכויות העובדים ויחסי עובד מעביד
×
x

ייעוץ אישי בצ'אט בוט המתקדם שלנו
כלים לחיפוש עבודה

עובד/ת מהבית? דע/י את זכויותיך!

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (44) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 44 reviews
Hebrew

יש עבודות שאפשר לעשות מהבית. לא חייבים להגיע כל יום למקום העבודה, לצאת לכבישים הפקוקים, לחפש חניה, להגיע מותש, לתפוס עמדה עם שולחן ומחשב כדי לבצע את אותה מטלה גם מרחוק.

בעידן התקשורת המהירה והטכנולוגיה המתפתחת יש משימות שניתנות לביצוע תוך כדי ריחוק פיזי ממקום העבודה. העובד מרחוק מנהל את הזמן באופן עצמאי בהתאם ליעדים והמשימות. המעסיק צריך להסכים להעסקת העובד במתכונת זו.

הסכמתו תלויה באופי העבודה ובמשתנים נוספים על סדר יומו הפיננסי, המסחרי והשירותי. בנסיבות אלו מתעוררת השאלה, מהו טיב היחסים המקצועי בין העובד למעביד, האם נשמרת המתכונת המוכרת והמחייבת של יחסי עובד מעביד כפי שנקבעה בפסיקה של בתי המשפט.

מהו מעמדו של העובד? האם הוא נחשב לשכיר או עצמאי? המעסיק מחליט להפסיק את ההתקשרות עם העובד מהבית, האם הפסקה זו נחשבת לפיטורים שמזכים את העובד מהבית באותן זכויות כמו עובד רגיל במקום העבודה?

לא כל המעסיקים משוגעים על השיטה הזו של עבודה מהבית. לא כולם מאמינים ביושרם של העובדים. להבנתם, ללא פיקוח צמוד על העובד יתקשו לקבל את התפוקה הנדרשת ממעמדו ושכרו.

אחת מהם וגם מאד מפורסמת היא מנכ"ל ענקית האינטרנט "יאהו", מריסה מאייר, שהורתה בתחילת שנה זו לכל העובדים מהבית לחזור ולעבוד במשרדי החברה, במידה ויסרבו, יאלצו לעזוב. לגישתה, עובדים מהבית לא תמיד פרודוקטיביים ואינם חווים את האינטראקציות ושאר החוויות עם עובדי החברה האחרים, תהליך שהוא רב משמעות מבחינת החברה.

מנכ"ל יאהו כנראה בדעת מיעוט. סקר שערכה חברת עוקץ מערכות וכלל עשרה ענפים במגזר הפרטי, גילה עלייה ממוצעת של 40.2% לעומת אשתקד (2012) בשיעור העובדים שעובדים מביתם באופן קבוע לפחות פעם בשבוע.

הסקר כלל 211 חברות ועסקים המעסיקים כ-7,500 עובדים. הנתונים הסתמכו על שעוני נוכחות ותשאול עובדים. הנתונים הושוו לממצאי סקרים שערכה החברה ב-2010 וב-2012 ועולה מהם כי לאורך השנים חלה עליה מתמדת בשיעור העובדים מביתם.

תופעת העבודה מהבית נפוצה במיוחד כעולה מאותו סקר במסחר באינטרנט, אחריו, בתחום החשבונאות, עורכי דין שעובדים מהבית יום או כמה ימים בשבוע, הייטק, ביטוח ופיננסים. השיעור הנמוך ביותר של עבודה מהבית ניכר בענפי תעשיית המזון והמתכת.

עובדים מהבית? לתשומת לבכם!

עובד שנקלט במקום עבודה שמאפשר לשלב עבודה מהבית באופן חלקי או מלא כדאי לו להסדיר באמצעות חוזה העבודה שלו את מימון ההוצאות שאינן קשורות ישירות לתשלום שכרו החודשי.

המדובר בהוצאות על חשמל בבית, טלפון, חיבור לרשת האינטרנט, מכשירי פקס וסורקים. ציוד שכזה קיים במקום העבודה והוא חלק בלתי נפרד מתנאי העבודה והתשתית.

כדי שעובד יהנה מהזכויות הנלוות והמתחייבות ממערכת יחסי עובד ומעביד עליו לקחת בחשבון את התנאים במקום העבודה שמציע לו עבודה מהבית.

העובד צריך לבדוק: האם במקום העבודה יש תנאים ואפשרות לעבוד במתחם הפיזי של מקום העבודה, האם עבודה מהבית נחשבת לחוליה במערך הארגוני של החברה וכמה עובדים מועסקים במתכונת זו, על העובד לוודא שיש עליו מפקח או מנהל ישיר שאליו הוא מדווח, ממנו הוא מקבל משימות ואיתו הוא מתייעץ, האם הציוד המקצועי הנדרש לעבודה מהבית נרכש על ידי המעסיק עבור העובד או שהעובד מתבקש לרכוש בכספו.

האם מי שעובד מהבית עבור מעסיק מסוים, עושה במקביל עבודות אחרות מהבית גם עבור מעסיקים אחרים.

יש להסדיר בחוזה את מספר הימים שהעובד יכול לעבוד רק מהבית, בימים שהוא נדרש להגיע למקום העבודה, מי משלם את הוצאות הנסיעה, במידה ונדרש לצאת לפגישות עסקיות מי משלם על הנסיעות והאירוח במידה וצריך.

הואיל והחוק אינו מחייב את המעסיק לשלם לעובד מהבית עבור הוצאות שוטפות לתשלום טלפון, תוכנות, חידוש ציוד מתכלה ועוד. לפיכך, על העובד לסכם בכתב עם המעסיק שעליו לשלם עבור כל הוצאה מדווחת ומתועדת שקשורה ישירות לביצוע העבודה מהבית.

העובד יכול לרכוש מכספו, לרכז את כל הקבלות והחשבוניות, להגיש אותן בסוף כל חודש למעסיק ולקבל עליהן החזר תחת הכותרת בתלוש השכר "הוצאות מיוחדות".

סוגיות אלו עושות רושם של זוטות. זה אולי רושם נכון אך על סמך זוטות אלו יקבעו בתי הדין לעבודה את אופי יחסי עובד ומעביד ומה ניתן להפיק מהם לטובת מימוש זכויות העובדים שקופחו.

עובדים מהבית בראי הפסיקה

שירותי צילום - דוד פרנקו הועסק במשך כ 30 שנה כצלם אירועים עבור בית העסק של דוד ויהודה אוחנה.

ההתקשרות בין הצדדים הופסקה ומר פרנקו ביקש באמצעות בית הדין לעבודה בנצרת (תע"א 3171/09) לקבוע שמדובר במערכת ארוכה של יחסי עובד ומעביד ולפיכך מגיעות לו כל הזכויות בדין מפוטר.

לאחר שבית הדין שמע את עדויות הצדדים הוא בא למסקנה כי התקיימו יחסי עובד ומעביד רצופים בשנים 1981 ועד 2005. התובע ביקש להכיר בתקופה שבין 1977 ועד 2006.

המבחן הרווח לקביעת מעמדו של מבצע עבודה, כלומר האם פלוני נופל בגדר "עובד" הוא המבחן המעורב, אשר מכיל בקרבו את מבחן ההשתלבות ומבחני משנה נוספים. לדעת בית הדין בנוגע למקרה שבפניו המבחנים מתקיימים. 

הפן החיובי של מבחן ההשתלבות בא לביטוי באופן בו ביצע התובע את עבודתו שעיקרה, צילום אירועים ועריכת הצילומים בבית העסק של המעסיקים הנתבעים.

שתי הפעולות הללו הן חלק אינטגראלי מפעולותיו של העסק. באמצעות עבודות הצילום, ביצע התובע את ההתחייבות שנטלו הנתבעים על עצמם כלפי לקוחותיהם.

כך גם לגבי הפן השלילי של מבחן ההשתלבות. התובע לא היה בעל עסק משלו, שהעניק לנתבעים שירותים כגורם חיצוני.

התובע הוא זה שהגיע לאירועים, אשר בהם נדרשה עבודתו במסגרת העסק של הנתבעים. לתובע לא היה מערך ארגוני משלו ולקוחות משל עצמו. ההשקעה, היוזמה לקבלת לקוחות, סיכויי הרווח וסכנת ההפסד, לא היו מוטלים עליו, אלא על העסק שבו עבד, עסק ששייך לנתבעים.

בנוסף לכך, התובע ביצע את עבודתו באמצעות הציוד של העסק, ובתקופה הרלוונטית לא הוכח שהיה לו גם ציוד צילום משל עצמו.

בנוסף לאמור קובע עוד בית הדין כי מעדותו של התובע עולה כי לאחר שסיים את שירותו הצבאי הוא העניק שירותי צילום לא רק לנתבעים, אלא גם לבתי עסק נוספים.

בתקופה זו המבחן השלילי לא התקיים. מכלול העדויות והראיות מובילים למסקנה כי בתקופה זו לא התקיימו היחסים של עובד מעביד בין הצדדים. סביר להניח לדעת בית הדין כי בתקופה זו היה התובע במעמד של משתתף חופשי - פרילנסר.

במהלך הדיונים לא הוצג חוזה עבודה כתוב. זה לא מנע מבית הדין לקבוע את קיומם של יחסי עובד ומעביד. מעדויות שנשמעו על אלו שהוזכרו קודם עולה תמונה של דפוסי העבודה ועל התנהלותה, דבר שנמשך לאורך שנים לא מעטות. מכאן שגם אם הצדדים לא הציגו את ההסכם שנערך ביניהם, ניתן להתייחס לכל האמור כאל חוזה שנכרת בהתנהגות.

בית הדין מצא עוד מבחנים נוספים שתומכים בהחלטתו בעניין קביעת יחסי עובד ומעביד שעל סמך קביעה זו נפסקו התשלומים לטובת התובע. כך למשל, עבודתו של התובע הוגדרה כבעלת מחוייבות אישית. העבודה בוצעה תחת מנגנון של פיקוח והכוונה. הנתבעים קבלו הזמנות לאירועים, צילמו יחד עם התובע לפעמים, היו נוכחים בעריכת הצילומים בסטודיו ועוד.

לנוכח כל האמור לעיל, ולאחר שנקבע כי בין התובע לבין הנתבעים התקיימו יחסי עובד מעביד מחודש 1/1981 ועד חודש 10/2005, ולאחר שבית הדין קיבל באופן חלקי את התביעה לדמי נסיעה, לפיצויי פיטורים ולחלף הודעה מוקדמת, פסק בית הדין על חיוב הנתבעים לשלם לתובע את הסכומים הבאים: דמי נסיעה בסך 3,390 ₪, פיצויי פיטורים בסך 52,573, 2,117 ₪ עבור הודעה מוקדמת.

שעות נוספות בעבודת לילה מהבית

צבי מנדל הועסק כנהג במרכז ההפצה של חברת טרה יצרנית חקלאית שיתופית בנחלת יצחק בע"מ.

לאחר 6 שנות עבודה התפטר ביום 30/09/05. בעקבות מחלוקת עם מעסיקתו על תנאי פיצויי התפטרות הגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה בחיפה (סע 3300-01-09) בדרישה לפיצויים, שעות נוספות, פרמיות וגם עבור שעות עבודה מהבית בשעות הלילה.

בכתב התביעה טוען העובד כי בתקופת עבודתו כנהג מחליף הוא נדרש ל-3 שעות עבודה מהבית מדי יום. בשעות אלו הוא התקשר לטענתו מביתו, לאחר שעות עבודתו, לכ-17 עד 30 לקוחות בשעות הערב, ומילא איתם טפסי הזמנות ליום שלמחרת.

לאחר מכן ריכז התובע את ההזמנות ושיגר אותן למחסן הנתבעת עד לשעה 22:00 בלילה, וזאת כדי שההזמנות יהיו מוכנות עם תחילת עבודתו בבוקר. לשיטת התובע, בגין שעות עבודתו בבית, הוא זכאי לכל הפחות לשכר בשיעור 175% משכרו הרגיל, שכן המדובר בעבודה בשעות לילה.

הנתבעת הודתה כי נהגי החלוקה היו אחראים להעביר מדי ערב את הזמנות הלקוחות למחסן, אולם לטענתה, כל שעשה הנהג היה לרכז את ההזמנות שהשאירו לו הלקוחות בתא הקולי של מכשיר הטלפון ולהעבירן למחסן, פעולה שארכה דקות ספורות. יחד עם זאת ולפי מדידות שערכו בחברה זמן שיחה כאמור עם לקוח אינו עולה על 2.5 דקות.

בית הדין קיבל את גרסת התובע וקבע כי מדובר בעבודה בת שעה בלבד ליום. לפיכך נפסק כי על הנתבעת לשלם לעובד גמול בגין שעה נוספת מדי יום למשך 31 ימים בהם שימש נהג מחליף וביצע הזמנות טלפוניות מביתו.

לא התקבלה דרישת התובע לתעריף של שעות נוספות בשיעור 175% הואיל וההזמנות הגיעו למחסן עד השעה 22:00 ועד לשעה זו העבודה לא נחשבת כמשמרת לילה.

אם את או אתה עובדים מהבית - חשוב להכיר את הזכויות!

מדי יום יותר ויותר עובדים מחליטים לעבוד מהבית כדרך קבע, או בשילוב עם עבודה במשרדי החברה. חלקם שכירים וחלקם פרילנסרים למראית עין לפחות.

מגוון המקצועות והעיסוקים שבהם ניתן לעבוד (גם או רק) מהבית גדול ורחב ביותר ובין השאר: הנהלת חשבונות, עיצוב גרפי, עריכת דין, קופירייטינג, קוסמטיקה, טיפולים אלטרנטיביים, צילום, עריכה לשונית, מכירות, תכנות ופיתוח אפליקציות, תרגום, תפירה ועוד...

בכל מקרה של עבודה מהבית עבור מעסיק קבוע, יתכן וישנן זכויות המגיעות לך ולכן חשוב ומומלץ להתייעץ עם עורך דין הבקיא בדיני עבודה. פורטל זכויות העובדים מאפשר פניה לשיחה אישית עם עורך דין ללא תשלום וללא כל התחייבות מצידך!

קראו עוד: נקודות למחשבה לפני שמקבלים החלטה על עבודה מהבית


עדכון אחרון: 12/06/2017 11:23   
תגיות בעמוד:   מידע לשכירים    מידע לעצמאים   
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!
לייעוץ בווטסאפ