|
ככלל, אובדן כושר עבודה הנו מצב בו עובד מאבד את יכולתו לעבוד בשל בעיה רפואית, פיזית או נפשית, ועקב כך איננו מסוגל להשתכר ולפרנס את עצמו ואת בני משפחתו שתלויים בו.
קיימים מספר סוגים של אובדן כושר עבודה, שמחולקים לשני פרמטרים שונים:
אובדן כושר עבודה מלא מתרחש במצב בו העובד שנפגע איננו יכול כלל להמשיך לעבוד ולהתפרנס עקב הבעיה הרפואית בה לקה, לא בעיסוק בו עבד לפני הפגיעה ולא בעיסוק אחר ובאופן לפיו יכולת ההשתכרות שלו נפגעה בשיעור של לפחות 75% ומעלה וזאת באופן זמני או לצמיתות. לחצו לקריאה מורחבת בנושא
אובדן כושר עבודה חלקי מתרחש במצב בו העובד שנפגע עדיין יכול להמשיך לעבוד ולהתפרנס, חרף הבעיה הרפואית בה לקה, אולם הוא איננו מסוגל לעבוד באותו אופן בו הוא עבד לפי שהוא לקה באותה בעיה רפואית, ועל כן יכולת ההשתכרות שלו נפגעה בשיעור של בין 25%-74%.
מצב זה יכול להתבטא בכך שהעובד ימשיך לעבוד באותו עיסוק שבו עבד לפני הפגיעה, אך עם פחות אחריות ו/או בהיקף שעות נמוך יותר, ועל כן רמת השכר שלו תרד משמעותית, או שהוא ייאלץ לעבוד בעיסוק אחר מעיסוקו הרגיל, שבו רמת השכר המקובלת נמוכה משמעותית מרמת השכר שבעיסוקו הקודם.
כמו כן יתכנו מצבים בהם העובד יוגדר מלכתחילה כמי שסובל מאובדן עבודה חלקי, או שהוא יוגדר בתחילה כמי שסובל מאובדן כושר עבודה מלא, אולם לאחר תקופה מסוימת מצבו יוטב יחסית, כך שהוא יוגדר כמי שסובל מאובדן כושר עבודה חלקי בלבד.
בהקשר זה חשוב להבין שמבחינת המוסד לביטוח לאומי ישנם שני סוגים של אחוזי נכות.
לגבי עקרת בית, מדובר באובדן הכושר לבצע את עבודות משק הבית. דרגות אי-הכושר האפשריות מבחינת הביטוח הלאומי הן: 60%, 65%, 74%, שרלוונטיות לאובדן כושר עבודה חלקי, ו-100%, שרלוונטית לאובדן כושר עבודה מלא.
גם עובד שלקה באובדן כושר עבודה חלקי זכאי לקבל פיצויים שאמורים לפצותו בגין הירידה היחסית בשכרו במשך תקופת אובדן כושר העבודה החלקי שלו.
כל אדם שאיבד את כושר עבודתו באופן חלקי זכאי לקבל פיצויי מטעם המוסד לביטוח לאומי ומטעם חברות הביטוח הפרטיות, בהנחה שיש ברשותו פוליסת ביטוח אובדן כושר עבודה.
ביטוח אובדן כושר עבודה פרטי
הפיצויים לנפגעים מטעם חברות הביטוח הפרטיות משולמים רק לעובדים שהנם בעלי פוליסת ביטוח אישית בגין אובדן כושר עבודה חלקי.
לשם כך חשוב לוודא מראש כי פוליסת הביטוח מכסה גם מקרים של אובדן כושר עבודה חלקי ולא רק אובדן כושר עבודה מלא.
כמו כן ישנן פוליסות ביטוח אשר מתנות את קבלת הפיצויים באובדן כושר עבודה לעסוק בכל עיסוק שהוא, לעומת פוליסות ביטוח שמתנות את קבלת הפיצויים רק באובדן הכושר לעבוד בעיסוק הספציפי של המבוטח או בעיסוק סביר דומה לו, אם כי לא פעם ישנה מחלוקת לגבי פרשנות המונח "עיסוק סביר" בהקשר זה.
קראו בהרחבה: מה עושים עם חברת הביטוח דוחה את התביעה שלך? עורך דין אובדן כושר עבודה מומלץ
המוסד לביטוח לאומי
הפיצויים מטעם המוסד לביטוח הלאומי כוללים מספר סוגים, בהתאם לסיבה בגינה נפגע כושר העבודה של העובד.
דמי פגיעה – משולמים לעובד שאיבד את כושר עבודתו עקב תאונת עבודה וזאת בשיעור של 75% משכרו הממוצע. לשם כך על העובד להיבדק בידי רופא תעסוקתי, אשר יקבע את פרק הזמן במהלכו העובד לא יכול לשוב לעבודתו הסדירה.
דמי הפגיעה משולמים לעובד עד ל-90 יום לאחר הפגיעה וזאת בשיעור של 75% משכרו הממוצע.
במידה ואובדן כושר העבודה החלקי של העובד נמשך גם לאחר תקופת 90 היום, ניתן להגיש בקשה לקבלת קצבת נכות מעבודה.
קראו בהרחבה: זכויות נפגעי תאונות עבודה מול המוסד לביטוח לאומי
קצבת נפגעי תאונות – משולמת לעובד שאיבד את כושר עבודתו עקב תאונה שאינה תאונת עבודה או תאונת דרכים, כגון במסגרת תאונה בבית או בחופשה / בשעות הפנאי וזאת בשיעור של 75% משכרו הממוצע.
לשם כך על העובד להיבדק על ידי רופא תוך 72 שעות ממועד התאונה. הקצבה משולמת לעובד עד ל- 90 יום לאחר התאונה. במידה ואובדן כושר העבודה נמשך גם לאחר תקופת 90 היום, ניתן להגיש בקשה לקבלת קצבת נכות כללית.
עובד שאיבד את כושר עבודתו באופן חלקי עקב תאונת דרכים זכאי לקבל פיצויים על פי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים.
קצבת נכות כללית – משולמת לעובד אשר, בין היתר, עקב תאונה או מחלה, כושר העבודה שלו פחת בלפחות 50%, או שהכנסתו הצטמצמה בלפחות 60% במידה ומדובר באובדן כושר עבודה לצמיתות, או שהכנסתו הצטמצמה בלפחות 45% במידה ומדובר באובדן כושר עבודה זמני.
עוד בנושא: האם מותר לפטר עובד/ת בתקופת אי-כושר לאחר תאונת עבודה?