|
תושב/ת ישראל שאימצו ילד אחד או יותר עד גיל 10, זכאים לקבל את הקצבאות וההטבות שמקבלת כל יולדת כפי שנקבע בחוק עבודת נשים.
המענק ניתן להורה המאמץ ילד שגילו עד 10 שנים. מי שמאמץ ילד של בן הזוג שלו אינו זכאי לקבל את המענק. את המענק ניתן לקבל באמצעות הגשת תביעה לביטוח הלאומי על גבי טופס תביעה למענק לידה ואשפוז (300).
נדרש אישור פקיד הרווחה בנוגע להודעה על האימוץ. יש לרשום את תאריך הלידה של המאומץ. אם האימוץ בוצע בחו"ל יש לצרף תרגום של מסמכי האימוץ המאושר בחתימת נוטריון.
לפי המוסד לביטוח לאומי הורים מאמצים זכאים למענק בשיעורים להלן:
(נכון לתאריך 1/1/13)
עובד/ת שכיר/ה או עצמאי/ת שהפסיקו את עבודתם לצורך אימוץ ילד וגם שילמו דמי ביטוח בתקופת האכשרה הנדרשת בחוק זכאים לדמי חופשה כמו בחופשת לידה לתקופות של 14 שבועות או 7 שבועות.
תלוי במשך תשלום פרמיות הביטוח.
בני זוג רשאים לבחור מי מביניהם יקבל תשלום עבור כל תקופת החופשה.
הם יכולים להתחלף ביניהם ובתנאי שהחופשה של כל אחד בנפרד לא תפחת מ-21 ימים. מניין ימי החופשה מתחיל מהיום בו נמסר הילד לאימוץ למשפחת אומנה.
לצורך קבלת דמי החופשה על בן הזוג שהוחלט שהוא יקבל את חופשת האימוץ להגיש לביטוח הלאומי טופס תביעה לדמי לידה / דמי חופשה לאם מאמצת. גם בטופס זה יש לקבל אישור מפקיד הרווחה בדבר מתן הודעת האימוץ בה ירשמו גם תאריך הלידה של הילד.
שיעור דמי החופשה מחושב לפי השכר המלא של ההורים המאמצים שקיבלו ב-3 חודשים אחרונים שקדמו לאימוץ. תשלום דמי החופשה המכסימאלי עומד על 1,432 ₪ ליום.
מדמי החופשה המשולמים ינוכו דמי ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ומס הכנסה.
המוסד לביטוח לאומי רשאי לשלול את דמי החופשה מהורים מאמצים שבתקופת החופשה יעבדו מחוץ לבית. עובד עצמאי שהוא גם הורה מאמץ ולא שילם את חובותיו, רשאי המוסד לנכות את סכום החוב מדמי החופשה.
הורים שאימצו באותו שני ילדים זכאים להאריך את חופשת הלידה. אם הילד המאומץ אושפז בתקופת החופשה או שההורה אושפז הוא זכאי בנסיבות אלו להאריך את החופשה ולקבל עליה תשלום. אימוץ ילד מחו"ל מזכה את ההורה בחופשה מהתאריך הנקוב במסמכי האימוץ.
אם ההורים זכאים לחופשה של 14 שבועות יכולים הם להאריך תמורת תשלום ב-3 שבועות נוספים. אם זכאים ל-7 שבועות יכולים להאריך בשבוע אחד. במקרה של אשפוז הילד או ההורה אפשר להאריך ב-15 ימים.
מי שזכאי ל-14 שבועות חופשה יכול להאריך למכסימום 4 שבועות ומי שזכאי ל-7 שבועות רשאי להאריך בשבועיים.
במקרה של הארכה או פיצול החופשה מהסיבות המפורטות לעיל, על המבקש להודיע על כך באמצעות טופס תביעה להארכה / פיצול דמי לידה או דמי חופשה למאמצת (368).
לפי התיקון לחוק עבודת נשים משנת 2011 יחולו על הורים מאמצים כל הוראות החוק הנוגעות לנשים בהריון, בכל הקשור לאיסור פיטורי עובדת בזמן הריון, איסור פגיעה בהכנסתה והמשך העברת הפרשות לקופות גמל וקרו פנסיה בתקופה החופשה בגין האימוץ או הלידה.
האיסורים הללו נכנסים לתוקף מיום מסירת ההודעה על ידי העובדת על כוונתה לאמץ ועד יום קבלת הילד לביתם או עד תום תשעה חודשים מהמועד שבו קיבלו הודעה, לפיה הם עתידים לקבל לידם ילד לאימוץ, לפי המוקדם.
תושבי ישראל שאימצו ילד זכאים גם לקצבת ילדים. הזכאות ניתנת מיום קבלת הילד לאימוץ במשפחת אומנה. אם האימוץ נעשה בחו"ל, הזכאות מתחילה מיום כניסת המאומץ לישראל.
לקבלת הקצבה על ההורה להגיש תביעה לקצבת ילדים עבור הילד המאומץ ולצרף כל מסמך רלוונטי התומך בבקשה.
שוקלים לאמץ ילד או ילדה? רוצים עצה משפטית לגבי ההליך?
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעורך דין מנוסה בתחום!