{if 0} {/if}

פוביה חברתית - ד"ר אילן טל מסביר על הקושי להתמודד מול קהל בעבודה ובכלל...
פוביה חברתית - הקושי להתמודד מול קהל בעבודה ובכלל
×
x

כלים לחיפוש עבודה

התמודדות מול פוביה חברתית בעבודה ובכלל

דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 (10) דירוגים | דירוג ממוצע (5)
5 stars - based on 10 reviews
Hebrew

לא מעט עובדים ועובדות בכל ענפי המשק סובלים, לעיתים מבלי ידיעתם, מפחד בלתי מוסבר מפני קהל או בשפה המקצועית "פוביה חברתית". פחד כזה הופך את החיים בעבודה ובכלל להרבה יותר קשים.

"כאשר התקבלתי לעבודה שנאתי את הפגישות עם הבוס, לא הייתי מסוגל לאכול עם הקולגות שלי, פחדתי שישפטו או יבקרו אותי ובעיקר פחדתי לעשות מעצמי צחוק. הלב שלי היה דופק בחוזקה והתחלתי להזיע רק מהמחשבה על פגישות עסקיות, ההרגשה הפכה נוראית יותר ככל שהזמן לפני הפגישה התקרב, לעיתים גם לא הצלחתי לישון או לאכול ימים לפני הפגישה".

פורטל זכויות העובדים ממשיך בסדרת הכתבות בשיתוף עם הקליניקה במרכז ד"ר טל ומנהלה, ד"ר אילן טל שמסביר על התופעה והדרכים להתמודד מולה.

כולנו מכירים את ההרגשה של חשש קל רגע לפני פגישה עם לקוחות חדשים או לפני מתן הרצאה בעבודה בפני קהל רחב.

יחד עם זאת, אנשים הסובלים מחרדה חברתית מרגישים זאת בעוצמה גבוהה הרבה יותר וזמן רב לפני שאמור להתרחש האירוע.

פחד מפני ביקורת או שיפוט של אחרים והפחד להיות מובך על ידי אחרים הם השורש של חרדה חברתית.

חששות אלו יכולים להיות כה משמעותיים שהם אף מפריעים בתפקוד בעבודה או בפעולות שגרתיות בחיי היום יום.

אלה מאיתנו הסובלים מהתופעה נתקלים בקשיים להתקדם ולהתפתח מבחינה מקצועית.

חשש בולט נוסף של הסובלים מפוביה חברתית הוא החשש לעשות דברים, אפילו הפשוטים ביותר, בנוכחות אנשים אחרים, כמו לאכול מול אחרים, לחתום על צ'ק בנוכחות המוכר או להשתמש בשירותים ציבוריים במקום העבודה.

ישנם עובדים שחרדים בעיקר מסיטואציות מסוימות, כמו למשל ראיון עבודה, דיבור מול קהל לקוחות או ישיבות צוות בעבודה בעוד אחרים חוששים מכל סיטואציה חברתית שהיא.

אבחון וטיפול בפוביה חברתית

אחד המאפיינים החשובים בכל פוביה, כמו גם בפוביה חברתית, היא המודעות של האדם לכך שהפחד שלו אינו רציונלי, אך התחושה החזקה היא שהוא לא יכול לשלוט בה. כתוצאה מכך, לאורך זמן, אנשים נמנעים מיותר ויותר מצבים בהם עלולים לחוש מובכים.

ללא טיפול חרדה חברתית יכולה להימשך שנים רבות ואף להחמיר לאורך הזמן. זאת עשויה להיות בעיה שתפריע לך להתקדם בעבודה ולתפקד לשביעות רצון הממונים עליך.

אבחנה של פוביה חברתית נעשית אם האדם חווה סימנים של חרדה במשך שישה חודשים רצופים לפחות.

להלן כמה סימנים נפוצים:

  • חרדה באשר לאפשרות להיות בנוכחות אנשים אחרים או לדבר מול אנשים בעבודה למרות הרצון לעשות כן
  • מודעות עצמית גבוהה מאוד בנוכחות אחרים ותחושה עוצמתית של בושה
  • חשש מפני שיפוט של עובדים אחרים או מנהלים בעבודה
  • חשש מפני אירוע חברתי או פגישה עסקית ימים ואף שבועות לפני המועד
  • התרחקות ממקומות בהם יש אנשים שאינם מכירים
  • קושי ליצור חברויות במקום העבודה או לשמור עליהן
  • סימנים של הסמקה, הזעה ורעד בנוכחות אחרים
  • תחושות של בחילה ומיחושים בבטן בנוכחות אחרים

חרדה חברתית מופיעה פעמים רבות מתקופת גיל ההתבגרות, כאשר לא פעם היא מאפיינת אנשים רבים במשפחה אחת. יחד עם זאת אין זה אומר שמקור ההפרעה הינו גנטי, פעמים רבות זהו דפוס נלמד העובר מאדם לאדם במשפחה, לא באופן תורשתי אלא דרך למידה מחיקוי.

מחקרים מראים כי ישנם אזורים במוח המעורבים בהופעתה של חרדה חברתית, ומחקרים אחרים טוענים כי ישנו קשר בין חרדה חברתית לבין גורמים סביבתיים ואווירה של סטרס במקום העבודה או בבית.

עובד/ת יקר: אפשר לטפל בחרדה חברתית!

אם את או אתה מרגישים כי החרדה מפריעה לכם בשגרת היום יום, ובין השאר גם בתפקוד בעבודה, צריך לטפל בנושא בהקדם.

לפני בחירת הטיפול המתאים חשוב לפנות לגורם מקצועי על מנת לערוך אבחון מקצועי ולברר האם אכן המטופל חווה חרדה חברתית או שהסימנים קשורים בקושי נפשי או פיזי אחר. ישנן אפשרויות טיפול שונות בחרדה חברתית וחשוב להתאים את הטיפול לאבחנה המדויקת אך גם ליכולות, המאפיינים והרצונות האישיים של הפונה.

פסיכותרפיה ממוקדת CBT - טיפול קוגניטיבי התנהגותי הינו יעיל במיוחד עבור טיפול בחרדה חברתית. בשיטה זו לומד האדם לשנות את דפוסי החשיבה, ההתנהגות והתגובה כלפי אירוע עסקי או חברתי ומקביל הוא רוכש מיומנויות חברתיות חדשות. שינוי זה מפחית במידה רבה חווית החרדה והפחד ויסייע לך לתפקד טוב יותר בעבודה.

טיפול תרופתי - התרופות הנפוצות והיעילות ביותר להתמודדות עם חרדה חברתית הינן תרופות אנטי חרדתיות או אנטי דיכאוניות, כאשר ישנם סוגים שונים של תרופות מעין אלו. תרופות נוגדות חרדה בדרך כלל פועלות באופן מידי.

תרופות אנטי דיכאוניות נפוצות יותר בטיפול בחרדה חברתית והשפעתן מתחילה כמה שבועות לאחר תחילת נטילתן. תרופות אלו עלולות לגרום לתופעות לוואי (כמו כאבי ראש, בחילה או קשיי שינה) שבדרך כלל אינן משפיעות באופן משמעותי על המטופל, בייחוד עם נטילת התרופה נעשה באופן הדרגתי על פי המלצות הרופא המטפל.

ישנם סוגים שונים של תרופות אנטי דיכאוניות-אנטי חרדתיות שיעילותן לרוב גבוהה, ישנן תרופות אחרות שייכות למשפחה המכונה חוסמי בטא, אשר מסייעות לא רק בהפחתת הפחדים אלא גם בהפחתת הופעתם של הסימנים הגופניים הנלווים להפרעת חרדה כמו הזעה, דפיקות לב ועוד.

בדרך כלל תרופות ממשפחה זו ניתנות כאשר החרדה החברתית הינה ספציפית, כלומר רק באירוע מסוים כמו למשל פחד מפני העברת מצגת לעובדים או להנהלת החברה.

בכל מקרה, כל מרשם תרופתי ניתן רק בהתייעצות עם רופא מומחה, כאשר מומלץ להיוועץ עם פסיכיאטר באשר לתרופה המתאימה ביותר ובאשר לבחינת האפשרות של טיפול נוסף או טיפול משולב - קוגניטיבי התנהגותי ותרופתי. 

מתבייש בכל מפגש חברתי או אפילו מפגש של 'אחד על אחד'? פוחד להיות נתון לשיפוט של עובדים אחרים? מרגיש חסר ביטחון בנוכחות קולגות או לקוחות בעבודה? הפחד מפני העברת מצגת בעבודה משתק אותך?

מרגיש שזה משפיע על היכולת שלך לבצע סידורים או מטלות שונות? לדבר עם אנשים במקום העבודה או בלימודים? אם כן, יתכן ואתה סובל מהפרעת חרדה חברתית.

קיראו כתבה קודמת של ד"ר אילן טל: חרדה מראיון עבודה והכלים להתמודד מולה


עדכון אחרון: 08/08/2017 12:58
פורטל זכויות העובדים:
פורום
פייסבוק
ייעוץ אישי
אנחנו כאן בשבילך!
לכל עובדת ועובד יש זכויות לפי חוק. פגעו בזכויות שלך? רוצה לבדוק מה קובע החוק?
פורטל זכויות העובדים © המידע באתר ניתן באופן תיאורטי ואינו מהווה תחליף לקבלת יעוץ משפטי של עורך דין מנוסה!