

טיפולי פוריות הם אפשרות שמספקת הרפואה המודרנית להבאת ילד לעולם, לזוגות שלא הצליחו להגיע להריון באופן ספונטני לאורך שנה. טיפולים אלו דורשים השקעה עצומה שמתבטאת גם בצורך להעדר ממקום העבודה.
באופן זה נאלצת האישה להחסיר ימי עבודה גם אם פוריותה תקינה, משום שיש להכינה למצב הרפואי המתאים לצורך ביצוע הפריה חוץ גופית. כמובן שהאישה לא לבד בתהליך, וגם בן זוגה יאלץ להעדר מעבודתו והחוק בישראל מודע לכך ומגן על זכויות העובד במצבים אלה.
המחוקק מעוניין להגן על מי שנזקק לטיפולי פוריות לצורך כניסה להיריון ולכן חוק שוויון הזדמנויות בעבודה תשמ"ח-1988 אוסר על אפליה בקבלה לעבודה, תנאי העסקה או פיטורי עובדים בשל הצורך בטיפולי פוריות. מי שמפוטר לפי חוק זה זכאי לקבלת פיצויים מוגדלים ולתשלום של הודעה מוקדמת.![]()
חוק עבודת נשים תשי"ד-1954 קובע בסעיף 7(ג)(4) את זכותה של האישה שנזקקת לטיפולי פוריות להיעדר לצורך זה מעבודתה, אם אישר זאת הרופא המטפל ובתנאים שקבע ובתנאי שנתנה על כך הודעה מראש למעסיק.
דינה של היעדרות זו הוא כמו זה של היעדרות לצורך מחלה ולכן במהלך ימים אלו תהיה העובדת זכאית לקבל דמי מחלה, בתוך כמות ימי המחלה שנצברה לה בהתאם לחוק דמי מחלה.
>>> יעוץ משפטי אישי בנושא זכויות העובד <<<
בתקנות חוק עבודת נשים (היעדרות בשל טיפולי הפריה ופריון) תשנ"א-1990 נקבע שתקופת ההיעדרות של העובדת לצורך טיפולים אלו לא תעלה בסדרת טיפולים על 16 יום במקום בו שבוע העבודה הוא 5 ימים, או 20 יום במקרה ששבוע העבודה הוא 6 ימים.
סעיף 7(ג)(1) לחוק עבודת נשים מחיל את ההיתר להיעדרות לצורך זה, גם על גברים שנזקקים לטיפולי פוריות. יחד עם זאת בסעיף 3 לתקנות נקבע כי תקופת ההיעדרות של גברים לעניין זה לא תעלה על עשרה ימים בשנה.
סעיף 9(ה) לחוק עבודת נשים אוסר על פיטוריהם של עובדת או עובד הנזקקים לטיפולי פוריות לצורך הבאת הילד הראשון או השני בתקופה שבה הם נעדרים מהעבודה לצורך זה ועד 150 ימים לאחר תקופה זו אלא באישור מיוחד של משרד התמ"ת.
פסק דין רלוונטי בנושא
במסגרת הליך עב 2046/08 טל נ' מרמנת בע"מ התובע הועסק על ידי הנתבעת כמנהל פרויקט בתחום החינוך. במהלך שנת 2007 התחילו התובע ואשתו בסדרת טיפולי פוריות שנמשכו גם כאשר קיבל הודעת פיטורין ופנה אל בית הדין האזורי לעבודה בטענה שפוטר בשל טיפולי הפוריות שעבר.
לגרסת הנתבעת, פיטורי התובע לא נבעו מטיפולי הפוריות, אלא מהעובדה שהוא לא חשף בפני מעסיקיו כי היעדרותו נעשתה לצורך זה ולא רק לשם ליווי אשתו ולא טרח להציג להם אישורים רפואיים הדרושים לפי החוק לעניין זה. בית הדין דחה את התביעה וקבע כי מול זכותו של העובד לטיפולי פוריות עומדת לו החובה לדווח על ההיעדרות ולבססה באישור רפואי.
לצערינו הרב אנו נתקלים לא אחת בפניות של עובדים, נשים וגברים כאחד, שפוטרו או קופחו עקב הצורך להעדר מהעבודה עקב טיפולי פוריות. אנו ממליצים לך לפנות ולהתייעץ עם עורך דין המתמחה בנושא דיני עבודה בכל מקרה של חשש לפגיעה בזכויות שלך בעת הצורך לעבור טיפול פוריות.